Pe urmele lui Racovita

Ultimul update: Miercuri 24 Aprilie 2013 06:59
Data publicarii: Duminica 21 Aprilie 2013 10:25
Categorie: Ardeal

Ultimul discipol in viata al lui Emil Racovita ne da o lectie demna de urmat. La 88 de ani, Iosif Viehmann nu a renuntat la pasiunile care l-au consacrat, ba mai mult, le face concurenta tinerilor.


Speologul bate cararea spre drumul pesterilor si se aventureaza in acestea, impreuna cu studentii sai, de fiecare data cand are ocazia. Anul trecut, profesorul Viehmann a traversat pestera prins in coarda, la peste 40 de metri, alaturi de un grup de 11 speologi.

In mod uimitor, „Pepi”, cum este numit de apropiati, a tinut pasul cu restul echipei pana la sfarsitul expeditiei. Dragostea si pasiunea pentru munca lui l-au transformat intr-un exemplu demn de urmat de oricare dintre noi.
 

Cu toate ca are in spate o experienta de peste 60 de ani, Pepi spune ca expeditia de anul trecut a fost o dorinta mai veche de-a lui - cireasa de pe tort din toata cariera.„I-am rugat acum 10 ani sa ma duca intr-un loc imposibil, intr-o pestera unde trebuie sa vad formatiunile numite discuri sau farfurii”, povesteste Viehmann.
 

De-a lungul anilor, Iosif Viehmann a demonstrat ca desi corpul i-a imbatranit, sufletul i-a inca ramas tanar. La cei 88 de ani ai sai, isi continua cu succes activitatea didactica pe care o imbina cu expeditiile in pesteri.
 

Canicula i-a facut pe turistii dornici de racoare sa ia cu asalt pesterile din zona Muntilor Apuseni

O vorba din batrani spune ca in viata trebuie sa alegi meseria care iti place, pentru ca astfel nu vei fi nevoit sa muncesti niciodta. Cel mai bun exemplu este chiar profesorul, care isi aminteste cu drag aceasta vorba de fiecare data cand este intrebat. „Domnule Viehmann cand mergeti in concediu?Eu nu ma duc in concediu. Cum asa?Eu sunt tot timpul in concediu. Din prima zi de cand m-am angajat in Institutul de Speologie si pana acum am fost in concediu”, spune Pepi.

Ceea ce nu multi stiu este ca Iosif Viehmann este ultimul discipol in viata al renumitului savant Emil Racovita. O parte din pasiunea pentru cercetare si activitatea didactica i-a fost insuflata din studentie chiar de catre acesta, iar atunci cand isi tine orele, profita de fiecare clipa si le povesteste studentilor despre cel care l-a format.
 

Pepi are planuri mari si pentru anul acestat si spune ca de indata ce vremea se va incalzi va pune la cale o noua expeditie, alaturi de echipa de speologi.
 

Hai-hui prin lumea larga. Un tanar de 26 de ani si-a luat lumea in cap

Hai-hui prin lumea larga. Un tanar de 26 de ani si-a luat lumea in cap

Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days

Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days

UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti

O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!

La Cluj-Napoca incepe azi cel mai mare Street FOOD Festival din Romania

Tot ce trebuie sa stii pentru a te distra la maxim la Electric Castle

Programari exclusiv online pentru inmatricularea provizorie a vehiculelor. Ghiseu distinct numere rosii

The Street FOOD Revolution - cel mai mare Street FOOD Festival din Romania ajunge acasa, la Cluj-Napoca

The Street FOOD Revolution - cel mai mare Street FOOD Festival din Romania ajunge acasa, la Cluj-Napoca

Incepe un weekend plin de muzica buna si relaxare la Cluj. Jazz in the Park propune zeci de concerte in parc

S-a deschis Podul Traian din Cluj-Napoca dupa aproape un an de zile

Apa potabila pentru clujeni pe durata caniculei

Jazz in the Park, ziua 2: Dhafer Youssef la Opera Maghiara, concursul international de, concerte in strada si la Pata Rat

UBB scoate la concurs aproape 2.000 de locuri in extensiile universitare