Ziua 13 de proteste in Piata Victoriei. Peste 30.000 de oameni au format un "tricolor uman" in fata Guvernului

×
Codul embed a fost copiat

Duminica, manifestantii vor "sa faca istorie", prin numarul mare de participanti. In ultimele minute, sute de oameni au ajuns in fata Guvernului.

Desfasurarea evenimentelor de duminica, 12 februarie:

ora 22:30 Protestarii au inceput sa plece din Piata Victoriei.

ora 22:10 Protestatarii au facut o hora a Unirii in piata. 

Citește și
Protest Piata Victoriei
Proteste in Piata Victoriei, ziua 11. 6.000 de oameni au infruntat gerul si au cerut demisia Guvernului: "We are back"
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

ora 22:00 Oamenii sunt in continuare in Piata Victoriei si canta imnul.

ora 21:00 Multimea din Piata Victoriei, unde sunt zeci de mii de oameni care protesteaza pentru a treisprezecea zi la rand, a format un "tricolor uman", la ora 21.00. Oamenii si-au aprins lanterne sau bliturile telefoanelor.

Peste 30.000 de oameni se afla, la aceasta ora, in Piata Victoriei, care este complet blocata, manifestantii ocupand si zona din fata Guvernului, unde jandarmii au inlaturat gardurile metalice pe care le pusesera. In multime au fost impartite coli A 4 in culorile rosu, galben si albastru, multi manifestanti purtand geci in aceste culori si asezandu-se in mai multe randuri, in trei zone.

ora 20:40 In Piata Victoriei sunt in jur de 20.000 de oameni

ora 20:20 Numarul protestatarilor se aproapie de 10.000. Cei mai multi au ajuns in ultima jumatate de ora. Grupuri mari continua sa vina in Piata Victoriei

ora 20:00 Peste 3.000 de oameni s-au adunat, pana la aceasta ora, in Piata Victoriei, unde sufla in vuvuzele si scandeaza "ALDE si PSD aceeasi mizerie", "Hotii" si "Demisia".

De asemenea, pe cladirea BRD si pe acoperisul Muzeului Taranului Roman sunt proiectate din nou mesajele manifestantilor din Piata Victoriei: "#rezist", "#we are back".

Oamenii continua sa vina, in pofida frigului, la aceasta ora in Capitala fiind minus 8 grade. Bulevardul Kiseleff este blocat, circulandu-se pe o singura banda prin fata Guvernului.

ora 19:30 In Piata Victoriei s-au strans peste 2.000 de persoane si protestarii continua sa vina in numar mare. 

ora 19:00 Numarul manifestantilor a trecut de 1.000. Oamenii continua sa vina, in pofida frigului, in Bucuresti fiind minus 5 grade. Manifestantii scandeaza "PSD, ciuma rosie", "Jos Guvernul", "DNA sa vina sa va ia".
Mai multe persoane au participat, inaintea manifestatiei, la un flashmob in fata Guvernului, unde au dansat si au cantat, mobilizandu-se pe Facebook inca din timpul saptamanii.

ora 18:00 Peste 400 de manifestanti s-au strans in Piata Victoriei duminica seara, la ora 18,00, in a 13-a zi consecutiv, pentru a protesta impotriva Guvernului, conform News.ro

Protestatarii sufla in vuvuzele si scandeaza urmatoarele lozinci: "Demisia, demisia", "Romania, trezeste-te", "Jos Guvernul Grindeanu".

Unii dintre protestatari poarta pancarte cu mesaje cum ar fi "Hotii la inchisoare, nu la guvernare", "Nedreptatea ne uneste" si flutura steaguri tricolore, ale UE si SUA.

Printre manifestanti se afla si un profesor de la Universitatea Nationala de Arte, care a venit in piata cu un pinguin confectionat de el. "Este alb, pasnic si vrea implicare sociala", a spus protestatarul.

Pentru duminica seara a fost anuntat, pe retelele de socializare, un flash-mob intitulat "Operatiunea Tricolorul", manifestantii fiind indemnati sa vina cu bucati de material in culorile rosu, galben si albastru pentru a fi realizat un urias tricolor uman.

ora 17:00 Cateva zeci de persoane s-au adunat in Piata Victoriei, duminica dupa-amiaza, in cea de-a 13-a zi de proteste. In aceasta sera, la ora 21:00, oamenii vor sa creeze un moment unic si sa formeze un tricolor uman in fata Guvernului. In timpul zilei, a fost organizat un flash-mob, la care au participat cateva zeci de persoane.

 

"Operatiunea tricolorul", momentul cu care protestatarii vor "sa faca istorie"

Ei au pregatit "Operatiunea tricolorul”, propunandu-si ca la ora 21.00 sa formeze un tricolor uman in fata Guvernului cu ajutorul materialelor sau hartiilor de culoare rosie, galbena si albastra, potrivit News.ro.

Tedy Ursuleanu, victima a incendiului din Colectiv, si-a anuntat si ea prezenta la protestul de duminica din Piata Victoriei, precizand ca in acest fel doreste sa isi sarbatoreasca ziua de nastere "alaturi de oamenii care lupta pentru democratie, unul dintre cele mai aprige strigate anticoruptie”.

"Eu insami sunt o dovada vie a unui sistem corupt, supravietuind cu arsuri de gradele 2B si 3 intr-un procent de 45% din suprafata corporala, arsuri la nivelul cailor respiratorii, septicemie din cauza infectiilor, o luna si jumatate in coma indusa si sase degete amputate. Dupa evenimentul nefericit care a avut loc pe data de 30 octombrie 2015, incendiul ce a rapus 64 de oameni nevinovati si a mutilat alte peste 150 de persoane (o parte spitalizata si la ora actuala), am decis sa fac tot ce imi sta in putinta sa demasc si sa combat actele coruptiei! Pentru ca nu mor «satanistii» cand vor politicienii, voi lupta pana la ultima suflare!”, a scris Tedy Ursuleanu pe pagina sa de Facebook.

La randul sau, presedintele Asociatiei GTG 3010, Eugen Iancu, spune ca manifestatiile din Piata Victoriei trebuie sa continue.

El a postat pe Facebook o fotografie a unui test completat de fiul sau, in ultimul an la ASE, victima a incendiului din Colectiv. Testul cuprindea mai multe intrebari, une dintre ele fiind care ar fi cea mai mare nefericire a lui. La aceasta intrebare, raspunsul a fost "Sa nu ma pot exprima liber”. La o alta intrebare, raspunsul tanarului a fost "As vrea sa mor alaturi de cei dragi, ascultand muzica preferata".

"Ce se intampla zilele astea in Piata Victoriei? Tinerii ies pentru ca nu ar putea suporta o viata in care sa nu se poata exprima liber. Trebuie sa iesim pentru ei, dar mai ales pentru noi”, a scris Eugen Iancu pe pagina sa de Facebook.

Primele proteste in Piata Victoriei au avut loc in 31 ianuarie, in noaptea in care Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta privind modificarea codurilor penale si proiectul de lege privind gratierea unor pedepse. In cele unsprezece zile de proteste, numarul record de manifestanti a fost atins duminica, peste 280.000 de oameni protestand chiar in ziua in care Guvernul a abrogat Ordonanta de Urgenta privind codurile penale. Oamenii au spus ca nu vor renunta la proteste, pentru ca Guvernul a mintit, a facut un abuz adoptand o ordonanta de urgenta pentru a schimba prevederi din codurile penale, in beneficiul unor politicieni, si trebuie sa raspunda pentru ce a facut si sa isi dea demisia.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Proteste in Piata Victoriei, ziua 12. 3.000 de oameni au cerut demisia Guvernului si au facut o hora la lumina telefoanelor
Proteste in Piata Victoriei, ziua 12. 3.000 de oameni au cerut demisia Guvernului si au facut o hora la lumina telefoanelor

Cateva mii de romani s-au adunat si sambata seara in Bucuresti si in marile orase pentru a protesta impotriva PSD si a Guvernului Grindeanu! Aceasta a fost cea de-a XII-a zi consecutiva in care oamenii au iesit in strada, in ciuda frigului.

Proteste in Piata Victoriei, ziua 11. 6.000 de oameni au infruntat gerul si au cerut demisia Guvernului:
Proteste in Piata Victoriei, ziua 11. 6.000 de oameni au infruntat gerul si au cerut demisia Guvernului: "We are back"

6.000 de persoane au protestat, vineri seara, pentru a unsprezecea zi consecutiv, in Piata Victoriei din Capitala, si au cerut demisia Guvernului Grindeanu.

Piata Victoriei din Capitala a fost iarasi animata, pentru a noua seara la rand, in ciuda ninsorii:
Piata Victoriei din Capitala a fost iarasi animata, pentru a noua seara la rand, in ciuda ninsorii: "E cod ROSU de hoti"

Cateva mii de oameni si-au strigat nemultumirile, au cerut demisia Guvernului, dar au si deszapezit. Proteste au fost si in alte orase din tara, iar manifestantii spun ca nu au de gand sa renunte.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.