Soluția parlamentarilor în cazul clădirilor care nu au autorizația ISU: un simplu mesaj de avertizare, pus la intrare

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 01 Noiembrie 2017 07:41
Categorie: Actualitate

„Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu", este mesajul pe care proprietarii spaţiilor care au nevoie de autorizaţie ISU ar putea fi obligaţi în curând să-l afişeze la intrarea în clădiri.

Schimbarea ar putea veni ca urmare a unei propuneri legislativă, care a fost adoptată tacit, luni, de Senat. Chiar şi aşa, situaţia spaţiilor comerciale şi a şcolilor fără autorizaţie rămâne critică. Numai în Bucureşti, în continuare, sute de localuri şi instituţii de învăţământ nu au autorizaţie de securitate la incendiu.

Pentru că sute de restaurante, cluburi, baruri şi alte spaţii comerciale nu au autorizaţie pentru securitate la incendiu, un proiect de lege îşi propune să ne avertizeze că ne aflăm într-un loc nesigur.

Dacă Legea va intra în vigoare, proprietarii clădirilor care sunt obligaţi să aibă autorizaţie pentru siguranţa la incendiu vor trebui să amplaseze la intrare panouri prin care să anunţe dacă sunt sau nu în legalitate. Initiativa a fost demarată pentru că spaţiile comerciale sunt greu de închis, iar oamenii îşi pun viaţă în pericol când intră acolo.

Sute de spaţii au rămas în funcţiune, cu toate că proprietarii nu reuşesc să obţină autorizaţia de securitate la incendiu. Unii spun că la mijloc sunt probleme financiare.

Mai mulți bucureșteni, păcăliți de falși inspectori ISU

De exemplu, într-un club de noapte, construit la parter, pe o suprafaţă de 1500 de metri pătraţi, în care încap 700 de persoane, proprietarii ar trebui să monteze un sistem de iluminat pentru evacuare, patru uşi de acces, patru hidranţi pentru interior, doi hidranţi pentru exterior şi cel puţin 150 de dispozitive automate pentru stingerea incendiilor.

Octav Dura, Asociaţia Comercianţilor din Centrul Istoric Bucureşti: „Partea de finanţare reprezintă o problemă. Vă spun din experinţă că o astfel de punere în normalitate costă între 20.000 şi 60.000 de euro."

Alţii nu au cum să obţină autorizaţia din simplul motiv că imobilul în care funcţionează nu permite construirea unei noi uşi sau montarea unor dispozitive. Însă aceştia nu vor să îşi mute afacerea.

Mai responsabili s-au dovedit oficialii de la Primăria Sectorului 4, care au mutat șase grădiniţe din clădirile pentru care nu reuşeau să obţină autorizarea pompierilor, în spaţii pentru birouri închiriate.

Cristian Zarescu, purtător de cuvânt la Primăria Sectorului 4:Aceste clădiri fie erau retrocedate, fie erau vechi şi nu aveau siguranţă. În aceste condiţii, nu am fi putut vreodată să obţinem autorizaţie de la ISU.”

De pildă, pentru a îndeplini condiţiile impuse de pompieri, o şcoală de 2500 de metri pătraţi trebuie neapărat să aibă o scară exterioară, prin care elevii de la etaje să fie evacuaţi în caz de incendiu şi un sistem de iluminat de securitate. Pentru fiecare etaj sunt necesari cel puţin doi hidranţi, plus alţi doi la exterior.

Aceste cerinţe se pot modifica în funcţie de mai mulţi parametri, printre care compartimentarea spaţiului sau gradul de rezistenţă la foc al materialelor folosite.

Pentru a rezolva problema celor 600 de unităţi de învăţământ din Capitală fără autorizaţie ISU, pompierii fac noi controale că să găsească soluţii astfel încât acestea să poată deveni sigure. În paralel, IGSU lucrează la un proiect de simplificare a procedurii de obţinere a autorizaţiilor.

Sute de cluburi și baruri funcționează fără autorizația ISU devenită obligatorie. ”Nu vor să dea bani”

Sute de cluburi și baruri funcționează fără autorizația ISU devenită obligatorie. ”Nu vor să dea bani”

klaus iohannis

Preşedintele Iohannis, fotografiat la schi, în Munții Șureanu

Primăria Brazi, Prahova, vrea stații de autobuz ca în Dubai. S-au alocat 100.000 €

Întrecere în prepararea cărnii de porc la Oradea. ”Porcu-i bun oricând”

Dispariția dronei subacvatice ”Vasilică” aduce acuzații grave. S-a început urmărirea penală

Sentințele definitive, așteptate ani de zile în România din cauza numărului mare de dosare

Polițistul Eugen Stan putea fi prins mai devreme, dar a fost acoperit. Concluziile raportului corpului de control al MAI

elena udrea inquam

Elena Udrea este însărcinată cu gemeni

Ce spune președintele CNCD despre exprimarea privind autiștii, făcută de Viorica Dăncilă

Protest cu portocale în faţa Palatului Cotroceni. Pleșoianu: ”Iohannis, într-o eroare totală”

Parlamentul vrea să interzică RA-APPS să mai vândă din bunurile confiscate de la Ceaușescu

Scandalul polițistului agresor. ”Stările atipice” ale polițistului, semnalate printr-un formular

Metoda uluitoare inventată de un sucevean prin care jefuia femei luate la ocazie