Romania va pune restrictii la vanzarea terenurilor agricole. Legea aflata in pregatire la minister
Romania va pune restrictii la vanzarea terenurilor agricole. Asta dupa ce aproape jumatate dintre pamanturile noastre au ajuns sa fie controlate de cetateni straini.
O lege in acest sens este pregatita deja la Ministerul Agriculturii si ar putea sa fie adoptata la toamna. Una dintre reguli prevede ca pot cumpara parcele aici doar cei care au rezidenta in Romania de minimum 5 ani.
Dupa ce s-a liberalizat vanzarea terenurilor din Romania, cetatenii straini, inclusiv persoane fizice, s-au grabit sa cumpere sute si mii de hectare. Totul fara niciun control al statului. Ministerul Agriculturii nu stie acum cat din pamantul Romaniei mai apartine romanilor.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Exista doar estimari. Din cele 10 milioane de teren agricol, 2 ar avea deja proprietari straini. Alte doua milioane de hectare le-ar avea in arenda.
Premierul Ciolos spune ca a cerut un grup de lucru care sa reglementeze printr-o lege aceasta situatie.
Dacian Ciolos, premierul Romaniei: "Pamantul este patrimoniu national, vom adopta reguli europene, asa cum fac si alte state membre, un cadru clar, restrictiv pentru cei care vor sa faca specula."
Fermierii sustin ca uneori terenurile au fost vandute in pierdere cu acordul primarilor.
Propunerea de lege de la Ministerul Agriculturii se bazeaza pe principiul celor 5 ani. Adica, daca vreti sa cumparati teren agricol in Romania trebuie sa fiti minimum 5 ani rezident in tara noastra, de asemenea sa aveti experienta in agricultura 5 ani.
In plus, cei care cumpara teren vor fi obligati sa-l mentina in agricultura timp de 5 ani. De asemenea, la ministerul Agriculturii va fi infiintata o agentie care va decide cine are drept de preemtiune la achizitionarea terenurilor.
Dupa ce va fi discutata cu fermierii, legea va fi trimisa in Parlament, cel mai probabil dupa ce se termina vacanta deputatilor.