Proiectele Roxanei, eleva din Constanta care i-a uimit pe americani. "E nevoie sa descoperim tratamente pentru anumite boli"

Ultimul update: Miercuri 24 Februarie 2016 07:00
Data publicarii: Duminica 21 Februarie 2016 07:32
Categorie: Actualitate

Tinerii romani continua sa uimeasca intreaga lume cu inteligenta lor.

O eleva de 17 ani, de la un liceu din Constanta, a luat punctajul maxim la Bacalaureatul american - o performanta care este atinsa doar de 1 la suta dintre candidati. Plina de ambitie si perseverenta, Roxana Vatamanu isi doreste sa studieze ingineria chimica la o universitate de top din Statele Unite. Mai departe, ar vrea sa ajute la descoperirea unor medicamente, care sa vindece boli grave, precum cancerul.

Roxana este eleva in clasa a XI-a, la Liceul International de Informatica din Constanta. S-a nascut in Braila, iar la 14 ani si-a lasat parintii acasa si s-a mutat singura la internatul din colegiu. Iubeste matematica si isi doreste sa studieze la facultate in Statele Unite ale Americii. Ca sa ajunga acolo, a fost nevoita sa sustina testul SAT, echivalentul bacului romanesc. A luat punctajul maxim.

Serdal Aslantas, profesor: "Este o performanta, pentru ca un procent din elevii din intreaga lume obtin un astfel de rezultat. Este unul dintre elevii nostri de top."

Roxana Vatamanu, eleva: "Difera subiectele, difera stilul fata de cel romanesc. Ei se bazeaza mai mult pe ideea de rezolvare a problemelor, ideea initiala, ca mai apoi, calculele le poti face cu ajutorul unui calculator, dar trebuie sa te incadrezi intr-un timp limita."

Jumatate dintre elevii din Romania sunt victime ale abuzurilor pe net. Cum trebuie sa reactioneze in caz de cyberbulling

Ambitioasa si plina de tenacitate, eleva stralucita depaseste granitele programei scolare obligatorie.

Mihai Bogdan, profesor: "Ii dezvolta o gandire logica si un rationament logic."

Visul Roxanei este sa ajunga inginer chimist intr-o companie farmaceutica. De altfel, domeniul medical nu ii este strain. Ambii parinti sunt asistenti medicali intr-un spital din Braila.

Roxana Vatamanu, eleva: "Vreau sa fac medicamente, pentru ca tot timpul va fi nevoie de medicamente, tot timpul vor fi boli. Este nevoie sa descoperim tratamentul pentru anumite boli, cum ar fi cancerul sau alte boli grave."

Pana atunci insa are multe altele de facut. Roxana se pregateste pentru olimpiada judeteana de chimie, pentru proiectarea statiei spatiale pentru o competitie organizata de NASA, dar si pentru Concursul International InfoMatrix.

Profesorii nu mai stiu cum sa-i tina pe elevi la ore. Judetul in care s-au inregistrat un milion de absente intr-un semestru

Profesorii nu mai stiu cum sa-i tina pe elevi la ore. Judetul in care s-au inregistrat un milion de absente intr-un semestru

Carmen Dan

Carmen Dan a fost audiată la DIICOT după ce s-a plâns că este victima unui șantaj

Reacția MAE, în cazul româncei ținută ca sclavă în Italia, timp de 10 ani

Trafic blocat pe calea ferată, din cauza unei locomotive defecte

Accident grav în judeţul Sibiu: 4 copii şi 2 adulţi au fost răniţi

Medic ginecolog, prins în timp ce primea mită de la o pacientă, în Timișoara

O macara s-a prăbuşit peste o clădire, la Spitalul de Copii din Timişoara

Incendiu sala de sport, Cluj

Incendiu violent într-o sală de sport din Cluj: 70 de persoane au fost evacuate

Cutremur cu magnitudinea 3, în județul Vrancea

Laurenţiu-Teodor Mihai, numit preşedinte al CNAS

Fetiţă de doi ani, în comă, după ce a căzut de la etajul al treilea al unui bloc din Iaşi

CSM vrea să protejeze imaginea politicienilor corupți, hoților și violatorilor

Firea promite maşini de topit zăpada şi freze speciale. Nu se știe însă când le vom avea