Proiectele Roxanei, eleva din Constanta care i-a uimit pe americani. "E nevoie sa descoperim tratamente pentru anumite boli"

Ultimul update: Miercuri 24 Februarie 2016 07:00
Data publicarii: Duminica 21 Februarie 2016 07:32
Categorie: Actualitate

Tinerii romani continua sa uimeasca intreaga lume cu inteligenta lor.

O eleva de 17 ani, de la un liceu din Constanta, a luat punctajul maxim la Bacalaureatul american - o performanta care este atinsa doar de 1 la suta dintre candidati. Plina de ambitie si perseverenta, Roxana Vatamanu isi doreste sa studieze ingineria chimica la o universitate de top din Statele Unite. Mai departe, ar vrea sa ajute la descoperirea unor medicamente, care sa vindece boli grave, precum cancerul.

Roxana este eleva in clasa a XI-a, la Liceul International de Informatica din Constanta. S-a nascut in Braila, iar la 14 ani si-a lasat parintii acasa si s-a mutat singura la internatul din colegiu. Iubeste matematica si isi doreste sa studieze la facultate in Statele Unite ale Americii. Ca sa ajunga acolo, a fost nevoita sa sustina testul SAT, echivalentul bacului romanesc. A luat punctajul maxim.

Serdal Aslantas, profesor: "Este o performanta, pentru ca un procent din elevii din intreaga lume obtin un astfel de rezultat. Este unul dintre elevii nostri de top."

Roxana Vatamanu, eleva: "Difera subiectele, difera stilul fata de cel romanesc. Ei se bazeaza mai mult pe ideea de rezolvare a problemelor, ideea initiala, ca mai apoi, calculele le poti face cu ajutorul unui calculator, dar trebuie sa te incadrezi intr-un timp limita."

Ambitioasa si plina de tenacitate, eleva stralucita depaseste granitele programei scolare obligatorie.

Mihai Bogdan, profesor: "Ii dezvolta o gandire logica si un rationament logic."

Visul Roxanei este sa ajunga inginer chimist intr-o companie farmaceutica. De altfel, domeniul medical nu ii este strain. Ambii parinti sunt asistenti medicali intr-un spital din Braila.

Roxana Vatamanu, eleva: "Vreau sa fac medicamente, pentru ca tot timpul va fi nevoie de medicamente, tot timpul vor fi boli. Este nevoie sa descoperim tratamentul pentru anumite boli, cum ar fi cancerul sau alte boli grave."

Pana atunci insa are multe altele de facut. Roxana se pregateste pentru olimpiada judeteana de chimie, pentru proiectarea statiei spatiale pentru o competitie organizata de NASA, dar si pentru Concursul International InfoMatrix.

Profesorii nu mai stiu cum sa-i tina pe elevi la ore. Judetul in care s-au inregistrat un milion de absente intr-un semestru

Profesorii nu mai stiu cum sa-i tina pe elevi la ore. Judetul in care s-au inregistrat un milion de absente intr-un semestru

gregorian bivolaru

Mandat de arestare internațional pe numele lui Gregorian Bivolaru

50 de irakieni, cazați la Mamaia. De ce vor să plece în Marea Britanie sau Germania

Mama vicepremierului Sevil Shhaideh a suferit un accident de muncă

Zeci de mașini din Teleorman, avariate din cauza grindinei căzute miercuri

Primele victime ale vijeliei de astăzi: doi bărbați din Vaslui au murit loviți de fulger

Ce trebuie să faceți când sunteți suprinși de furtună în mașină sau acasă. Sfaturile ISU

Ambulanță vandalizată

A chemat ambulanța, după care a devenit violent cu paramedicii. VIDEO

Accident cu 6 maşini, în Pasajul Băneasa

Carambol în stațiunea Mamaia, după ce un șofer a încercat să evite un câine

Geoană și Vanghelie la tribunal. Fostul președinte al PSD nici măcar nu s-a uitat la "bunul” său prieten

O casă a fost distrusă după ce un camion a ieșit de pe șosea. Ce a făcut șoferul

Zi dureroasă pentru cei care au pierdut pe cineva în Timișoara. Două victime ale furtunii sunt înmormântate