Marian Vanghelie a fost RETINUT. Este acuzat ca a luat "cea mai mare mita din politica romaneasca"

×
Codul embed a fost copiat

Cea mai mare mita, din politica romaneasca, de aproape 100 de milioane de euro, are potrivit procurorilor un singur destinatar: Marian Vanghelie. Primarul a fost adus la sediul DNA, joi seara, unde a fost retinut de catre procurori.

Citeste in articol:
-► Oana Mizil, adusa la audieri
-► Perchezitii la locuinta lui Marian Vanghelie
-► Faptele de care este suspectat Marian Vanghelie

-► Marian Vanghelie a fost retinut

Primarul sectorului 5 este suspectat ca a luat spagi ametitoare de la un om de afaceri care a castigat nenumarate contracte cu statul. Vanghelie a fost ridicat dimineata de la locuinta iubitei sale, Oana Mizil, si dus pe rand la vila sa si apoi la birou. A trebuit sa asiste la perchezitiile facute de politisti. Alaturi de el, este suspectata de fapte de coruptie si partenera sa de viata. Si cum, acolo unde exista intriga exista si putin "romance", Oana Mizil a anuntat ca Marian o sa fie tatic.

"Ati fost filmat cand negociati luarea de spaga" i-a spus un reporter, "sa nu mai vorbiti in viata mea cu mine, astea sunt comedii", i-a raspuns Vanghelie.

Comediile despre care vorbeste Marian Vanghelie sunt de fapt contractele pe care primaria sectorului 5 le-ar fi atribuit unor firme private. Vanghelie este suspectat de abuz in serviciu, iar unele surse vorbesc despre un comision de 20 la suta pe care edilul l-ar fi perceput.

Citește și
Marian Vanghelie
Marian Vanghelie, audiat ca martor la DNA: "Victor Ponta si Liviu Dragnea si-au batut joc de votul din diaspora"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Stiti cate camioane inseamna 90 de milioane de euro? Eu va spun ca nici nu am negociat nici nu am existat, nici nu s-a intamplat nimic."

S-au intamplat insa, sustin procurorii, fapte de coruptie din 2007 si pana in prezent.

Primaria sectorului 5 i-ar fi dat omului de afaceri Dumitru Marin contracte in valoare de doua miliarde de lei. Rasplata pentru primar ar fi venit prin intermediari, explica procurorii care insista ca una dintre firmele lui Marin a incheiat contracte cu trei societati comerciale, toate controlate de apropiatii lui Vanghelie. Banii platiti pentru diverse servicii ar fi reprezentat de fapt mita.

In plus, ca sa fie sigur ca primeste ce i se cuvine, Vanghelie ar fi obtinut controlul asupra unei alte societati care i-a apartinut lui Marin Dumitru, care detinea mai multe imobile in bucuresti. Daca omul de afaceri nu i-ar mai fi dat spaga, Vanghelie ar fi executat bunurile. Cel putin asta este teoria anchetatorilor care au descins dimineata la primarie in cautare de probe.

Cei din sector au sarit in apararea primarului lor.

Autoritatile au perchezitionat si casa lui Vanghelie de unde procurorii au plecat cu o colectie de ceasuri in valoare de cateva sute de mii de euro.

"Marian Vanghelie a avut parte de o strategie cu totul si cu totul speciala. pentru a nu-i da de banuit primarului din sectorul cinci ca este vizat de o ancheta anticoruptie, procurorii DNA au apelat la ajutorul colegilor lor de la parchetul Capitalei dar si la colaboratorii de la Directia generala antifrauda . Asa ca in ultimele luni s-au facut mai multe perchezitii ce vizau in aparenta cazuri de evaziune fiscala. Asa, anchetatorii de aici de la DNA au obtinut probe cu care sa il poata incrimina pe Marian Vanghelie”, transmite corespondentul ProTV, Ovidiu oanta.

In acest timp, la sediul DNA a fost adusa si iubita lui Vanghelie, Oana Niculescu Mizil care a anuntat ca isi da demisia din camera deputatilor pentru ca nu vrea sa pericliteze ancheta.

"Sunt total nevinovata. Am calitatea de suspect, sunt nevinovata. Nu am administrat niciun magazin, din contra am consiliat. Pur si simplu ma consider nevinovata. Imi place moda, nu am ce sa fac, nu am putut sa stau departe de moda.Asta a fost primul meu hobby.”

Practic, anchetatorii spun ca Vanghelie a folosit contractele primariei ca sa castige zeci de milioane de euro ilegal si ca a folosit-o ca sa ascunda mita si pe iubita lui, Oana Niculescu Mizil. 

FILMUL ZILEI DE 12 martie. 

UPDATE 23:15 Marian Vanghelie a fost retinut de catre procurorii anticoruptie in acest dosar.

Vanghelie urmeaza sa fie dus in arest, procurorii urmand sa stabileasca ce masura preventiva vor cere in cazul sau.

UPDATE 23:00 Mircea-Sorin Niculae, varul primarului Marian Vanghelie, si alte trei persoane au fost retinute de procurorii DNA, in dosarul in care edilul este suspectat ca a luat mita pentru a favoriza firmele unui om de afaceri sa obtina contracte de doua miliarde de lei cu primaria.

UPDATE 22:30 Marian Vanghelie a fost adus la sediul DNA pentru audieri. Primarul sectorului 5 va da explicatii in fata procurorilor, care il acuza ca ar fi luat spagi uriase de la un om de afaceri

Intrebat de jurnalisti daca a luat mita, Vanghelie a raspuns "O sa va convingeti", inainte de a intra in sediul DNA, adus de jandarmi.

Inaintea lui au mai fost aduse si alte persoane la DNA pentru a fi audiate in acest dosar, printre care varul primarului Mircea-Sorin Niculae si directorul Politiei Locale Sector 5, Bogdan Georgescu.

UPDATE 20:30 Primarul Marian Vanghelie este suspectat ca, incepand din 2007, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru sa obtina contracte cu primaria in valoare de doua miliarde de lei, primind in schimb un comision de 20 la suta, potrivit unor documente ale anchetatorilor obtinute de MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, incepand cu anul 2007 Marian Vanghelie, in schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe Marin Dumitru sa obtina, pentru societatile pe care acesta le controleaza, acordarea a numeroase contracte de lucrari publice, in valoare totala de aproximativ doua miliarde de lei.

Pentru atribuirea si plata contractelor de executie de lucrari publice, edilul percepea un "comision" de aproximativ 20 la suta din valoarea acestora, care era platit de omul de afaceri prin intermediul unor persoane apropiate celor doi, respectiv Daniel-Nicolae Dinut si Mircea-Sorin Niculae, var al lui Vanghelie, spun anchetatorii in documentele citate.

"Comisionul" ar fi fost platit, in parte, si sub forma unor contracte nejustificate din punct de vedere comercial, in virtutea carora firma Premier Palace SRL, controlata de Marin Dumitru prin intermediul unor societati de tip off-shore, ar fi platit sume semnificative de bani unor firme controlate, prin interpusi, de catre Marian Vanghelie. Firmele beneficiare ar fi fost Bucuresti S.A. si Fashion Brand Management S.R.L., la care era asociat Mircea-Sorin Niculae, cea din urma fiind administrata in fapt de Oana Niculescu-Mizil, Calex Business S.R.L., controlata de Tiberiu Bodea, un apropiat al lui Vanghelie, si Economat Sector 5 S.R.L., al carei director general este Laura Ciocan, tot o persoana apropiata lui Vanghelie, potrivit anchetatorilor.

Pentru garantarea platii "comisionului" de 20 la suta din valoarea contractelor publice, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societatii comerciale Splai S.A., care are in proprietate numeroase cladiri si terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, partile sociale ale firmei Eurowest S.R.L. (care detine majoritatea actiunilor la Splai S.A.) ar fi fost cedate in favoarea soferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci.

Din 2007 si pana in prezent, Vanghelie si varul sau Mircea-Sorin Niculae, actionar majoritar la societatea comerciala Bucuresti S.A. si asociat unic la societatea comerciala Fashion Brand Management S.R.L., au transferat sume de bani provenite din comiterea infractiunilor de luare de mita sub forma achizitionarii de bunuri mobile si imobile si sub forma introducerii acestora in patrimoniul societatilor comerciale controlate de cei doi, in scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

La randul sau, Oana Mizil, incepand cu o data nedeterminata inca si inclusiv in prezent, in calitate de parlamentar si de administrator de fapt al Fashion Brand Management S.R.L., a efectuat operatiuni financiare ca acte de comert, exercitandu-si influenta conferita de functia publica, pentru a obtine pentru aceasta societate foloase necuvenite, constand in venituri suplimentare substantiale, se mai arata in documentele citate. Ca administrator al Fashion Brand Management S.R.L., Oana Mizil administra in fapt activitatea a patru magazine care functioneaza sub marca Tartine et Chocolat, situate in Bucuresti, mai spun anchetatorii in documentele citate.

Anchetatorii mai noteaza ca, din septembrie 2014, avocatul Mihai-Doru Giugula i-a acordat lui Marin Dumitru asistenta juridica intr-un dosar in care este cercetat pentru evaziune fiscala, din dispozitia lui Vanghelie si in mod nesolicitat de catre beneficiar. Giugula ar fi actionat in vederea obtinerii, in urma studierii dosarului si participarii la actele de urmarire penala, de informatii care il interesau pe Vanghelie si in vederea influentarii omului de afaceri sa nu faca declaratii incriminatorii pentru primar.

UPDATE 17:00 Oana Niculescu Mizil si-a depus, joi, la Parlament, demisia din calitatea de deputat, dupa ce a facut anuntul in acest sens in declaratiile de presa sustinute la iesirea din sediul DNA, unde a fost audiata.

Potrivit procedurilor, aceasta demisie din calitatea de deputat va ajunge la sedinta Biroului Permanent si apoi va trebui anuntata in plenul Camerei.

Oana Niculescu Mizil declarase, joi, dupa ce a fost audiată la DNA, ca isi va depune demisia din calitatea de deputat. "Tot ce vreau sa va anunt este ca astazi imi depun demisia din calitatea de deputat, pentru ca nu vreau sa fie un impediment in fata justitiei", a spus Oana Mizil, la iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, unde a stat aproximativ patru ore.

Ea a mai afirmat ca este nevinovata.

"Sunt total nevinovata. Am calitatea de suspect. Nu am administrat niciun magazin, din contra, am consiliat. Pur si simplu ma consider nevinovata pentru ca imi place moda, nu am putut sa stau departe de moda. Este primul meu hobby. Nu am avut niciun castig", a adaugat ea.

UPDATE 14.57 Oana Niculescu Mizil a declarat, joi, dupa ce a fost audiata la DNA, ca isi va depune demisia din calitatea de deputat, mentionand ca nu vrea sa fie "un impediment in calea justitiei".

"Tot ce vreau sa va anunt este ca astazi imi depun demisia din calitatea de deputat, pentru ca nu vreau sa fie un impediment in fata justitiei", a spus Oana Mizil, la iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, unde a stat aproximativ patru ore.

Ea a mai afirmat ca este nevinovata. "Sunt total nevinovata. Am calitatea de suspect. Nu am administrat niciun magazin, din contra, am consiliat. Pur si simplua ma consider nevinovata pentru ca imi place moda, nu am putut sa stau departe de moda. Este primul meu hobby. Nu am avut niciun castig", a adaugat deputatul PSD.

Afirmatia a fost facuta de Oana Mizil in contextul in care procurorii o suspecteaza de operatiuni de comert incompatibile cu functia, in conditiile in care ar fi fost administrator de fapt al SC Fashion Brand Management și la patru magazine din București.

Iubita lui Marian Vanghelie a mai spus ca este insarcinata si va avea un baietel.

UPDATE 14.25 Marian Vanghelie a fost scos cu mascatii din locuinta sa, joi dupa-amiaza, dupa aproximativ cinci ore de perchezitii, si a fost dus la sediul Primariei, unde, de asemenea, au loc perchezitii, iar de acolo ar urma sa fie dus la DNA pentru audieri.

"Este dus spre cea de-a doua locatie, unde se va face o perchezitie imobiliara, la sediul Primariei Sectorului 5. Ulterior finalizarii procedurii va fi insotit la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. Procurorii au venit cu un mandat si cu o autorizatie de la judecator in vederea identificarii anumitor documente sau a altor probe ce ar putea fi interesate in cauza si folosite de catre procurori in suspiciunile pe care acestia le au cu referire la acuzatiile aduse pana la acest moment", a spus avocatul lui Vanghelie.

UPDATE 14.00 Procurorii anticoruptie au ridicat, in urma perchezitiilor care au avut loc la locuinta lui Marian Vanghelie, sase ceasuri, precum si documentele pentru un teren care ii apartine fostei soacre a edilului, a afirmat avocatul acestuia, Cezar Bivolaru, potrivit Mediafax.

Aparatorul edilului a explicat, la iesirea din casa primarului, ca nu stie motivul pentru care au fost ridicate ceasurile, insa ele sunt trecute in declaratia de avere a lui Marian Vanghelie.

"Nu stiu de ce s-au solicitat asemenea obiecte. Le-au cautat, iar domnul primar le-a predat. Sunt ceasuri care oricum apar in declaratiile lui de avere incepand cu anul 2000, pe care le puteti gasi pe site. (...) Ceasurile sunt cumparate de domnul primar. E vorba de cinci sau sase ceasuri", a spus avocatul.

Cezar Bivolaru a adaugat ca procurorii au ridicat si documentele legate de un teren aflat in proprietatea fostei socare a lui Marian Vanghelie.

"Sunt cateva inscrisuri, care nu au nicio legatura cu firma Calex. Sunt inscrisuri ale fostei sotii a domnului Vanghelie, cu un teren al mamei fostei sotii al domnului Vanghelie. (...) Documentele erau intr-o mapa. S-au uitat pe acte si au vazut ca privesc un teren. Terenul este pe numele mamei doamnei. Proprietatea a fost dobandita in 1993, prin reconstituirea dreptului de proprietate. Cred ca este in afara Bucurestiului", a mai spus avocatul lui Marian Vanghelie.

UPDATE 12.50 Liderul PSD, Victor Ponta, a evitat sa comenteze perchezitiile efectuate de procurorii anticoruptie la locuinta lui Marian Vanghelie, spunand ca nu poate discuta de cauze penale, dar a apreciat ca, politic, copresedintele PNL Alina Gorghiu si-a pierdut principalul aliat si trebuie sa isi caute altul.

"Nu cunosc si nu comentez cauze penale. Strict politic, cred ca Gorghiu si-a pierdut principalul aliat, pe Vanghelie, si acum trebuie sa-si caute altul", a spus Ponta.

UPDATE 12.00 Deputatul PSD Oana Niculescu Mizil, iubita lui Marian Vanghelie, adusa la DNA pentru audieri, joi, este implicata intr-un dosar privind operatiuni de comert incompatibile cu functia, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Procurorii anticoruptie o audiaza pe Oana Mizil intr-un dosar in care exista suspiciuni de comitere a infractiunii de efectuare de operatiuni de comert incompatibile cu functia. Anchetatorii urmeaza sa stabileasca daca deputatul PSD va avea calitatea de suspect in acest caz.

UPDATE 11.40 Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, are calitatea de suspect, afirma avocatul acestuia, Cezar Bivolaru, precizand ca pe mandatul de aducere la DNA se mentioneaza ca acesta este suspectat de abuz in serviciu.

”Pe mandatul de aducere am observat ca este suspect de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. Nu sunt detalii, deci nu va pot da nici eu detalii la acest moment. Din actele pe care le-am vazut pana acum nu rezulta prejudiciul in acest dosar”, a spus avocatul primarului Marian Vanghelie, aflat la locuinta acestuia, unde au loc perchezitii.

Intrebat daca Vanghelie a perceput comisioane pentru incheierea unor contracte cu Primaria Sector 5, avocatul a spus: ”Sunt sigur ca nu”. ”E posibil sa plecam de aici spre Primaria Sectorului 5 sau, daca nu, spre DNA, in functie de ceea ce va decide procurorul de caz”, a mai afirmat avocatul lui Marian Vanghelie.

Referitor la motivul pentru care Oana Mizil a fost adusa la DNA pentru audieri, avocatul a spus ca nu stie detalii.

”Ea poate avea nicio calitate in acest dosar, in conditiile in care este deputat in Parlamentul Romaniei. Nu stiu sa existe o solicitare catre Parlament in vederea retinerii, inceperii urmaririi penale”, a adaugat avocatul Cezar Bivolaru.

UPDATE 11.15 Deputatul PSD Oana Niculescu Mizil, iubita lui Marian Vanghelie, a fost adusa la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a fi audiata in dosarul in se fac perchezitii la Primaria Sectorului 5 si la locuinta primarului.

Oana Niculescu Mizil a venit la DNA in baza unui mandat de aducere. La intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie, Oana Mizil a fost intrebata in ce calitate a fost adusa la DNA, ea spunand: "Nu sunt suspecta. Doamne fereste!".

Referitor la faptul ca Vanghelie ar fi perceput comisioane pentru atribuirea de contracte, Oana Mizil a subliniat: "Nu are niciun comision, credeti-ma".

Primarul Sectorului 5 se afla la locuinta sa, insotit de avocat, unde participa la perchezitiile procurorilor.

DNA: Prejudiciu de 2 miliarde de lei

Verificarile au loc intr-un dosar instrumentat de DNA, privind atribuirea de contracte publice in mod ilegal, potrivit unor surse din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, informeaza Mediafax.

Sursele din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au precizat ca perchezitiile vizeaza Primaria Sectorului 5 al Capitalei si locuinta edilului Marian Vanghelie, mai multi procurori deplasandu-se si la Administratia Domeniului Public (ADP) Sector 5, precum si la sediul firmei Calex Business.

Procurorii fac aceste perchezitii in legatura cu fapte care s-au petrecut din 2007 pana in prezent, dosarul vizand lucrari publice care au fost atribuite in mod ilegal, au adaugat sursele citate.

Marian Vanghelie percepea comisioane de aproximativ 20%, sub diverse forme, pentru atribuirea si plata anumitor lucrari, au precizat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Surse apropiate anchetei au adaugat ca edilul va fi dus la sediul Directiei Nationale Anticoruptie pentru a fi audiat.

Valoarea contractelor, spun surse din DNA, se ridica la doua miliarde de lei.

"Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a coruptiei, efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarșirea unor infractiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise in perioada 2007 – 2015", potrivit comunicatului de presa al DNA.

Conform sursei citate, joi, ca urmare a obținerii autorizarilor legale de la instanța competenta, sunt efectuate percheziții domiciliare in noua locații situate in municipiul București și județul Ilfov, "din care doua sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentand sediile unor societați comerciale și domiciliile unor persoane fizice".

"In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informații, Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si a Grupului de Lucru pentru Combaterea si Documentarea Infractiunilor de Evaziune Fiscala si Spalarea Banilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București", au adaugat reprezentatii DNA.

Procurorii au mai facut perchezitii, la inceputul lunii septembrie 2014, la ADP Sector 5, intr-un dosar de evaziune fiscala, cu un prejudiciu de 35 de milioane de lei.

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el castigand alegerile din pozitia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid pana in noiembrie 2014, cand a fost exclus, alaturi de Mircea Geoana si Dan Sova, in urma votului Comitetului Executiv National al PSD.

Ulterior, in martie, Vanghelie si Geoana au anuntat infiintarea unei noi formatiuni politice, Partidul Social Romanesc.

Articol recomandat de sport.ro
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
Citește și...
Mircea Geoana si Marian Vanghelie isi fac partid. Noua formatiune politica nu ar spune nu unei motiuni de cenzura
Mircea Geoana si Marian Vanghelie isi fac partid. Noua formatiune politica nu ar spune nu unei motiuni de cenzura

Exclusi din PSD, Mircea Geoana si Marian Vanghelie isi fac partid. Au discutii cu parlamentari de la toate partidele, dar mai ales cu fosti colegi de partid nemultumiti de actuala conducere

Marian Vanghelie, audiat ca martor la DNA:
Marian Vanghelie, audiat ca martor la DNA: "Victor Ponta si Liviu Dragnea si-au batut joc de votul din diaspora"

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a mers, vineri, la sediul DNA. Este primul politician chemat de procurori sa dea declaratii in dosarul deschis dupa scandalul votului din strainatate, la recentele alegeri prezidentiale.

Vanghelie, despre o intalnire imaginara cu Dragnea sau Ghita pe o strada:
Vanghelie, despre o intalnire imaginara cu Dragnea sau Ghita pe o strada: "I-as rupe rotula. I-as da doua bate pe spinare"

Fostul vicepresedinte PSD, Marian Vanghelie, a descris o scena imaginara in care si-a imaginat ce s-ar intampla daca s-ar intalni pe o "strada de mafioti" cu Liviu Dragnea, Victor Ponta si Sebastian Ghita.

Recomandări
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova

Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus, miercuri, semnăturile şi dosarul de candidatură la Consiliul județean Prahova.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.