Noua programa scolara de gimnaziu. Informatica devine obligatorie, desi nu exista computere in toate scolile

Ultimul update: Vineri 10 Martie 2017 06:52
Data publicarii: Marti 07 Martie 2017 18:38
Categorie: Actualitate

Mai multe ore de informatica si mai putine de romana - asa sunt noile programe, de la clasele 5-8, aprobate de ministrul Educatiei. Informatica devine materie obligatorie, la gimnaziu.

In plus, elevii vor studia pentru prima data, ca disciplina obligatorie, dezvoltarea personala, un curs menit sa-i ajute, sa identifice factorii de stress din viata lor, si sa castige incredere in sine.

Informatica va deveni disciplina obligatorie la clasele 5-8, cu cate o ora pe saptamana. Problema este ca nu exista suficiente calculatoare in scoli, nici profesori specializati. Ca solutie de avarie, ministrul propune ca elevii care nu au acces la un laborator de informatica, sa mearga pana in cea mai apropiata localitate pentru a studia aceasta materie.

Pavel Nastase, ministrul Educatiei: "Aceasta disciplina este una foarte practica, noi nu vrem ca informatica sa se faca la tabla. Avem microbuze in aceste localitati indepartate si alta varianta....nu putem sa ducem calculatoare, nu putem sa le ducem dintr-o parte in alta, va dati seama, vorbesc de situatii extreme".

Nici profesori nu sunt suficienti pentru informatica, asa ca profesorii de matematica sau fizica vor urma niste cursuri, ca sa poata preda ei aceasta materie. Mai multe ore de calculatoare nu inseamna, insa, ca elevii de gimnaziu vor avea sanse mai mari sa devina IT-isti. Programa cuprinde operatiuni de baza.

"Cum sa-si faca o adresa de email, cum sa comunice, cum sa faca o cautare pe Google”, explica ministrul. “S-au eliminat foarte multe din lucrurile care erau trecute initial. Aveam acolo programare in Pascal, programare in C++, limbaje de programare. si am zis ca la acest nivel noi nu-i scoatem programatori.”

Si programa la limba si literatura romana va fi simplificata. De exemplu, la clasa a 5-a, in loc de 8 texte principale, elevii vor studia doar 6 texte. Religia ramane o materie care poate fi studiata doar la cererea parintilor. Aici, programa pune accentul pe dezvoltarea si respectarea valorilor morale.

De exemplu, la clasa a V-a, cei mici vor fi invatati sa identifice un set de reguli de comportament moral pornind de la cele 10 porunci. Iar la clasa a VIII-a, vor discuta despre iubire, ca temei al vietii, dar si despre provocari contemporane. In plus, vor invata rugaciuni si cantece religioase, dar si patriotice, cum ar fi "Hora Unirii".

Pentru prima data, va fi introdusa ca materie obligatorie, o ora pe saptamana, dezvoltarea personala. Aici, elevii vor invata sa identifice si sa rezolve sursele de stres, dar si sa isi dea seama ce cariera ar putea sa urmeze. La fel ca la informatica, ne confruntam, insa, cu lipsa profesorilor. Acestia ar putea sa apara in aceasta vara, dupa niste traininguri organizate de minister. La aceasta materie elevii nu vor primi note, dar nici nu a fost stabilita deocamdata o metoda de evaluare.

Profesoara din Capitala care

Profesoara din Capitala care "s-a autodenuntat" pentru ca nu respecta programa. "Nu citesc Eminescu sau Creanga"

Mircea Geoana

Geoană și Vanghelie la tribunal. Fostul președinte al PSD nici măcar nu s-a uitat la "bunul” său prieten

O casă a fost distrusă după ce un camion a ieșit de pe șosea. Ce a făcut șoferul

Zi dureroasă pentru cei care au pierdut pe cineva în Timișoara. Două victime ale furtunii sunt înmormântate

Condamnat la închisoare cu executare pentru că a prejudiciat ANAF-ul cu suma de 72 de lei

Gheorghe Ştefan a plâns în faţa completului care decide dacă va fi sau nu eliberat condiţionat

Cazul Țundrea. Gheorghe Avram, eliberat după 5 ani de închisoare: "Vreau să uit că sunt român"

ambulanta

Ambulanţă vandalizată de un bărbat cu probleme psihice, care solicitase echipajul. VIDEO

Dragomir: Am lăsat la Comisia SRI o listă de 65 de persoane care cred că ar putea fi audiate

Furtună cu gheață în mai multe zone din țară. Pagubele produse de vijelii

Loc de joacă din Constanţa, închis după ce un copil s-a rănit

O nouă lovitură pentru persoanele afectate de furtună: asigurarea obligatorie nu îi va despăgubi

Șofer amenințat cu pistolul, după ce ar fi înjurat mai mulți agenți de la Rutieră