Mai multe ore de educatie fizica, in programa scolara. Reactia profesorilor: "Aruncam mingea la tramvai, nu sunt sali"

×
Codul embed a fost copiat

''Nu exista minte sanatoasa intr-un corp nesanatos!'' Este o adaptare a dictonului dupa care un deputat a scris o lege prin care propune cresterea numarului de ore de educatie fizica in scoli si gradinite.

Politicienii vor sa incurajeze si desfasurarea competitiilor sportive in unitatile de invatamint, la fel cum se intampla in strainatate. Un obiectiv greu de realizat daca ne gandim ca la noi inclusiv profesorii considera ca singurele materii importante sunt matematica si romana, si in plus, nu avem sali de sport in sute de scoli.

Scoala Iancului din Sectorul 2 nu are sala de sport. Vara activitatile se desfasoara afara, insa iarna doar elevii de la gimnaziu se incumeta sa mearga la sala de sport a unui liceu din apropiere.

Elev: ''Domnul ne spune sa ne aducem niste jucarii sau ceva cu care sa ne jucam in clasa sa nu ne plictisim.''

Elev: ''Mi-ar placea sa fie terenul cu gazon si mai mare decat acesta. Am avut o sala dar acolo s-a facut clasa zero.''

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

In Bucuresti, 7% din cele 400 de scoli nu au sali de sport. Pe lista se adauga alte cateva sute din toata tara. Orele de educatie fizica se desfasoara in sali improvizate, pe holuri sau in curte, cand vremea permite acest lucru.

Nicolae Rosioru, profesor de educatie fizica: ''Daca vrem sa lucram aruncarea mingii de oina nu avem unde, o dam la tramvai."

In schimb acolo unde sunt conditii se fac cel mult doua ore de educatie fizica pe saptamana. Am avea nevoie de mult mai multe dar mai ales de o competitie reala intre scoli si licee, ca in strainatate. In Statele Unite, de pilda, chiar si cei sedentari ajung sa isi doreasca sa lupte pentru o medalie.

Un astfel de proiect, potrivit caruia prescolarii ar urma sa faca sport in fiecare zi, iar elevii din clasele 1-8 de 3 ori pe saptamana, a fost respins de senatori. Sansa nu e pierduta pentru ca ultimul cuvant il au deputatii.

Adrian Merka, initiator lege: "E necesar sa faci miscare in fiecare zi. Eu am venit ca si educatia miscarii cel putin de trei ori pe saptamana."

Gabriela Szabo, ministrul Tineretului si Sportului: "Daca vrea azi sa practice baschetul, sa il lasam sa joace, daca vrea sa alerge, sa ii dam posibilitatea sa alerge. Nu mai merge cu alinierea stanga dreapta, le dam o minge si plecam acasa''

In Occident, fiecare scoala are teren de baschet, volei, fotbal si bazin de inot. Asta inseamna insa sali de sport moderne si programe noi.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
BACALAUREAT 2015. Incep inscrierile la examen pentru elevii claselor a XII-a. Programul complet al probelor
BACALAUREAT 2015. Incep inscrierile la examen pentru elevii claselor a XII-a. Programul complet al probelor

Elevii clasei a XII-a si absolventii din promotiile anterioare se pot inscrie, de luni pana vineri (25 - 29 mai), la examenul de BACALAUREAT 2015.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.