George Maior si-a dat demisia din functia de sef al SRI. Cine ar putea fi numit in locul sau
Seful SRI, George Maior, si-a dat demisia.
"Directorul Serviciului Roman de Informatii, domnul George Maior, si-a inaintat demisia de la conducerea SRI Presedintelui Romaniei, marti, 27 ianuarie a.c. Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul presidency.ro.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, in 7 ianuarie 2015, la Adevarul Live, intrebat daca ia in calcul numirea unor noi sefi la SRI si SIE, ca saptamanile viitoare va analiza aceasta chestiune si va comunica concluzia, pentru ca nu o are si a adaugat ca este ”o discutie putin artificiala..”Saptamanile urmatoare voi analiza aceasta chestiune si voi comunica concluzia, pentru ca nu o am”, a spus presedintele Iohannis, intrebat daca ia in calcul schimbarea sefilor SRI si SIE.
Intrebat daca directorul SRI, George Maior, ar trebui sa isi continue mandatul sau ar trebui schimbat, in conditiile in care acesta a anuntat ca isi depune mandatul la dispozitia noului presedinte, Klaus Iohannis a raspuns: ”Cred ca e o discutie putin artificiala. Postul este ocupat, SRI functioneaza in parametri buni, nu vad de ce ar trebui sa fortam o astfel de discutie. Chiar nu simt nevoia de a face din asta o tema”.
Pe cine va numi presedintele in locul lui George Maior? Unii spun ca cel care ar putea prelua fraiele SRI este George Scutaru, in prezent consilier prezidential pe probleme de securitate interna. Scuatru a fost pana in decembrie vice presedinte al Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor.
Victor Ponta a comentat pe contul sau de Twitter decizia luata de George Maior. "Toata aprecierea pentru reforma adevarata din ultimii 8 ani realizata de George Maior la SRI! Nu e bine ca SRI sa revina sub control politic!", a transmis premierul Romaniei.
Toata aprecierea pt reforma adevarata din ultimii 8 ani realizata de George Maior la SRI! Nu e bine ca SRI sa revina sub control politic!
— Victor Ponta (@Victor_Ponta) 27 ianuarie 2015
In 5 noiembrie 2014, directorul SRI, George Maior, a afirmat ca la investirea noului presedinte isi va prezenta mandatul, spre evaluare, mentionand ca, pana la acel moment si atat timp cat va fi in fruntea SRI, nu manifesta si nu confirma "interesul pentru un anume rol profesional in viitor".
"Referitor la solicitarile de a comenta aparitia in spatiul public a numelui directorului SRI, domnul George Cristian Maior, in legatura cu posibila nominalizare in functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, Serviciul Roman de Informatii face urmatoarele precizari: Reiteram faptul ca activitatea Serviciului Roman de Informatii are ca principiu obiectiv, respectat la toate momentele si nivelurile, neutralitatea si echidistanta politica. In acest sens, subliniem hotararea conducerii SRI de a evita implicarea in eventuale dispute cu substrat electoral, in vederea prezervarii propriei misiuni, precum si a bunei reputatii dobandite in randul cetatenilor Romaniei si al partenerilor institutionali din tara si din strainatate", se arata intr-un comunicat al SRI remis, la acel moment, agentiei MEDIAFAX.
SRI preciza ca pozitia oficiala a lui George Cristian Maior este "consecventa, asa cum a fost aceasta exprimata atat public, cat si in discutii directe cu principalii beneficiari".
"La momentul investirii noului presedinte al Romaniei imi voi prezenta, spre evaluare, mandatul de director al SRI. Este o datorie de onoare si un obiectiv profesional legitim, dupa 8 ani in fruntea Serviciului Roman de Informatii. Pana la acel moment si atata timp cat voi ocupa aceasta functie, nu manifest si nu confirm interesul pentru un anume rol profesional viitor", a declarat Maior, citat in comunicat.
Vezi interviul cu George Maior din emisiunea "Dupa 20 de ani", acordat in 2011:
Maior, de 8 ani la SRI
George Maior a detinut functia de director al SRI timp de peste opt ani, el devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Roman de Informatii la data de 4 octombrie 2006.
Anterior desemnarii sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD, el fiind si presedinte al Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala din Senat.
In perioada 2000-2004 a fost secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare in cadrul Ministerului Apararii Nationale. In aceasta calitate a coordonat, din punct de vedere strategic si militar, aderarea Romaniei la Organizatia Tratatului Nord-Atlantic.
Intre anii 1992 si 1997 a lucrat ca diplomat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate si la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 pana in anul 1999 a indeplinit functia de Insarcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei Romaniei din Dublin, Irlanda. In anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador in Ministerul Afacerilor Externe.