Culisele afacerilor lui Duicu, alesul cu profil de mafiot. Procurorii vorbesc despre aranjamentele facute la Palatul Victoria

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu si seful Politie Judetene, Constantin Ponea, au fost arestati preventiv pentru ca au facut diverse trocuri ca sa isi rezolve problemele din justitie si sa acceada la functii de rang inalt.

Toate aceste detalii apar in motivarea judecatorului de la Curtea de Apel Bucuresti, care a si emis mandate pe numele celor doi. Atat magistratul, cat si procurorii anticoruptie, au ajuns la concluzia ca aranjamentele de care beneficiau cei doi s-ar fi facut la Palatul Victoria.

Adrian Duicu, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, a fost interceptat de procurori in timp ce purta discutii pe care anchetatorii le considera compromitatoare si care ar proba faptele de coruptie de care este acuzat.

Un exemplu care se regaseste in incheierea de sedinta in care s-a decis arestarea lui Duicu este cel referitor la sustinerea pe care presedintele Consiliului Judeteanu i-o oferea sefului Politiei Judetene Mehedinti. Mai exact, Duicu i-ar fi promis ofiterului Ponea ca il face adjunctul sefului Politiei Romane.

"Inculpatul Duicu ia legatura cu adjunctul secretarului de stat MAI Dumitrescu Doru si ii comunica faptul ca pe data de 13 iunie 'ma duc la premier dimineata si o sa-l pun si pe premier sa sune, ca eu vreau sa-l stabilizez pe acesta bine aici", se spune in motivare.

Citește și
Mehedinti
Seful Politiei si presedintele CJ Mehedinti, arestati. Cum functiona CARACATITA din acest judet, cotrolata de Adrian Duicu
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Instanta noteaza ca i-au fost prezentate probe ca undeva langa biroul premierului Romaniei, presedintele Consliului Judetean s-a intalnit cu Petre Toba, seful Politiei Romane unde a discutat despre numirea in functia de conducere a lui Ponea. "Un sfert de ora in biroul oval s-a vorbit despre familia dumneavoastra", i-ar fi transmis apoi Duicu lui Ponea.

"Curtea are rezerve ca (...) ca seful cancelariei ar fi cel care foloseste 'biroul oval', dar aceste elemente vor fi clarificate pe parcursul anchetei", se mai spune in motivare.

Din documentul judecatorului Curtii de Apel Bucuresti reiese si faptul ca Ponea a fost sunat de Anghel Andreescu, secretar de stat in MAI, care l-a informat ca va fi promovat in functia pe care o solicitase.

De ce atata efort din partea lui Duicu? Procurorii sustin ca la schimb, politistul Ponea trebuia sa puna o vorba buna pe langa sora sa, care este presedinta sectiei de Contencios Administrativ. Judecatoarea trebuia sa se asigure ca Duciu va castiga procesul deschis impotriva Agentiei Nationale de Integritate. Ceea ce s-a si intamplat. Daca Duicu pierdea, el nu mai putea fi presedintele Consiliului Judetean.

Reporter: Ati discutat cu seful Politiei Romane despre nominalizarea sefului IPJ Mehedinti?

Victor Ponta: Nu, nu cred.

Reporter: Nu credeti sau sunteti convins?

Victor Ponta: Pai, eu nu stiu de asa ceva. O sa vedeti stenogramele de la mine din birou si o sa va convingeti si dumneavoastra. Eu sunt absolut convins, de altfel, insa, ca toti premierii - stiu ca a fost si seful CIA la mine in birou, impreuna cu seful SRI - vor fi deosebit de incantati sa vada in Gandul ce au discutat cu mine. Dar asa e in Romania, ce sa facem ?"

Intamplarile care s-ar fi petrecut la Palatul Victoria si despre care vorbesc anchetatorii nu fac decat sa ridice suspiciuni asupra modului in care sunt promovati politistii in functii.

"Ne-am obisnuit sa dam de pamant cu agentul mic din strada. Aceasta institutie va deveni de elita atunci cand va scapa de petele de coruptie care sunt pe toata structura, de sus, pana jos. Influenta structurilor politice locale a fost pentru unii determinanta in evolutia in cariera. Orgoliul profesional pentru un politist trebuie sa fie reusita lui in cariera, pe rezultate, si nu pe intelegeri politice la nivel local", a declarat presedintele Traian Basescu.

Adrian Duicu pare un lider mafiot care se foloseste de toate parghiile ca sa controleze tot ce misca in judet. Are relatii de prietenie cu seful politiei judetene, cel care poate porni sau opri dupa caz o ancheta penala, dicteaza institutiilor administrative care pot face controale impotriva oricui are influenta asupra posturilor locale care difuzeaza stiri in judetul Mehedinti si are afaceri cu firme private.
 

Reteaua de coruptie condusa in Mehedinti de Adrian Duicu

Din informatiile prezentate pana acum de procurori reiese ca Adrian Duicu conducea in Mehedinti o retea de coruptie integrata. Potrivit DNA, in centrul retelei se plaseaza Duicu si seful Inspectoratului Judetean de Politie, Stefan Ponea. Duicu isi folosea influenta politica pentru a-l mentine in functie pe seful IPJ, dar si pentru a-l promova la Bucuresti in structurile centrale.

Duicu i-ar fi promis si ca sotia sa Elisabeta Ponea va fi promovata la Parchetul General, dar tentativa de "a penetra" DNA a esuat. Informatiile Gandul au aratat ca Elisabeta Ponea a fost una din propunerile ministrului Cazanciuc pentru una din sectiile DNA. Contactat de Gandul, ministrul Cazanciuc a negat initial, dar a admis ca a discutat cu Elisabeta Ponea.

Gandul mai scrie ca, potrivit procurorilor, seful IPJ Mehedinti, Constantin Ponea, ii promitea lui Duicu, prin relatiile sale, protectie impotriva anchetelor sau ca "ii rezolva" dosare aflate in instanta. Pe palierul doi al retelei ar fi rudele sefului IPJ, sotia sa fiind procuror cu functie de conducere. De asemenea, sora sefului IPJ este judecator pe cauze civile si cea care a judecat favorabil dosarul in care ANI il acuza pe Duicu de conflict de interese.

Adrian Duicu, Constantin Ponea si seful PSD Orsova Constantin Popescu au fost arestati preventiv de judecatorul George Matei, de la Curtea de Apel Bucuresti, pentru mai multe infractiuni de coruptie.

Potrivit referatului procurorilor prin care au cerut arestarea preventiva a lui Adrian Duicu si a lui Stefan Ponea, relatia de trafic de influenta a celor doi s-a conturat in jurul dosarului de conflict de interese in care seful CJ era pus sub acuzare de Agentia Nationala de Integritate.

Potrivit procurorilor, Adrian Duicu cauta modalitati prin care sa scape de dosarul sau de la ANI. Procurorii spun ca acesta a cerut si opinia juridica a unui actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de Norel Popescu, presedinte al Tribunalului Mehedinti in 2013, cand sunt comise faptele lui Duicu. "Cu Norel Popescu, presedintele Tribunalului Mehedinti si in prezent membru CSM i-am cerut parerea fiind un profesionist in contencios pentru a ma lamuri daca functia de consilier judetean este compatibila cu functia de de presedinte de Consiliul Judetean, Norel mi-a spus ca din punctul lui de vedere nu exista o incompatibilitate. Acesta a fost un sfat al sau", a declarat Adrian Duicu in apararea sa, arata Gandul.

Totusi, dosarul lui Duicu de incompatibilitate a avansat, acesta a incercat sa obtina de la Curtea Suprema o stramutare si una de suspendare a procesului, prima fiind respinsa la cea de a doua renuntand. Din referatul procurorilor, reiese ca Duicu si Ponea aveau o relatie bine consolidata.

Ponea l-ar fi asigurat pe Duicu ca ii va "rezolva" dosarul cu ANI. DNA subliniaza ca dosarul de conflict de interese era unul foarte important pentru seful CJ, o solutie nefavorabila ducand la pierderea pozitiei si la o interdictie de trei ani pentru orice functie aleasa. Procurorii DNA sustin ca seful Politiei ii promitea lui Duicu ca, prin intermediul surori sale, care este Adina Ponea, sefa Sectiei de Contencios de la Curtea de Apel Craiova, va obtine o solutie favorabila in dosarul in care a contestat raportul de conflict de interese al ANI. Pe 24 mai Curtea de Apel Craiova, Sectia de Contencios dispune anularea raportului ANI de incompatibilitate a lui Duicu.

Din referatul DNA reiese ca seful IPJ, Stefan Ponea, a solicitat in schimb urmatoarele lucruri: Primaria Orsova sa ii concesioneze tatalui sau o serie de terenuri la preturi mici, el sa fie mentinut in functia de sef al IPJ si sa promoveze la Bucuresti in cadrul structurii centrale a Politiei Romane, iar sotia sa sa fie promovata la DNA sau la Parchetul General. In timp ce seful IPJ facea demersurile pentru dosarul de incompatibilitate, Adrian Duicu - spun procurorii - actiona pe linie de partid ca sa obtina, pentru Ponea, promovarile promise.

Din referatul cu propunerea de arestare a lui Duicu reiese ca seful CJ se lauda ca are influenta asupra premierului Victor Ponta si asupra sefului Politiei, chestorul Petre Toba.

Cititi si: Reactia premierului Victor Ponta: "Asa e in Romania"

Potrivit documentului citat, la 24 mai 2013, Ponea il intreba pe Duicu: "Noutati mai aveti acolo?" (cu referire la demersurile facute asupra persoanelor din conducerea Ministerului Afacerilor Interne), raspunsul fiind: "Nu, totul e absolut in regula".

In 11 iunie 2013, Duicu ii comunica lui Dumitrescu Doru ca pe data de 13 iunie 2013 intentioneaza sa mearga la premier: "Ma duc la premier dimineata si o sa-l pun si pe premier sa sune, ca eu vreau sa-l stabilizez pe acesta bine acia". Totodata, Duicu afirma ca intentioneaza sa mearga, impreuna cu Ponea, la Toba Petre. In aceeasi zi, Duicu ar fi stabilit cu Ponea sa se intalneasca la biroul acestuia, mai scrie Gandul, citand din referat.

Procurorii DNA sustin ca Duicu si-ar fi traficat influenta chiar in cabinetul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria. Anchetatorii arata ca Duicu a mers la Guvern sa solicite mentinerea pe functia a lui Ponea. Procurorii mentioneaza ca Duicu i-a transmis sefului IPJ ca in cabinet se afla si ministrul de Interne, la acea vreme fiind Radu Stroe si ca premierul l-a chemat la Guvern pe seful Politiei, chestorul Petre Toba.

"La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucuresti, fara a fi insotit insa de numitul Ponea Constantin stefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin stefan, transmitandu-i ca la premier se afla ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Stefan un SMS, transmitandu-i ca prim-ministrul la chemat pe Toba Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Toba Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a intalnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat mentinerea temporara a numitului Ponea Constantin Stefan in functia detinuta si promovarea sa ulterioara in functia de director adjunct al Directiei de Ordine Publica, solicitare cu care Toba Petre s-a aratat de acord", potrivit referatului DNA, citat de Gandul.

In document de mai arata ca, "in imprejurarile sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferita de pozitia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obtinut folosul pe care il promisese numitul Ponea Constantin stefan. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe Ponea Constantin Stefan, comunicandu-i rezultatul intalnirii avute cu Toba Petre: «Tie ti-a rezervat director adjunct la Ordine Publica si-l tine pana de hotarasti tu sa pleci si i-am spus: nu pleaca de aicea... stia subiectul de ea, ca vrea sa vina la Parchetul General, ca la DNA a avut o problema si n-a pus-o acolo... deci absolut ok, o sa urmeze treaba aia cat de curand; cealalta zic; ceea ce te intereseaza cel mai mult». Asadar, numitul Duicu Ioan Adria i-a transmis numitului Ponea Constantin Stefan ca, in viitor, acesta va obtine si folosul vizat pentru sotia acestuia, respectiv ocuparea unei functii de conducere din cadrul unei structuri din Bucuresti. Cu privire la aceeasi intalnire, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis numitului Dumitrescu Doru: «l-a chemat acolo sefu al mare, l-a chemat la Guvern, si a venit acolo. Ok».

In fata instantei, Duicu s-a aparat si a negat traficul de influenta. Acesta a spus ca toate discutiile redate de DNA sunt "amicale si firesti" intre prieteni.

"Cu privire la domnul Ponea, ne cunoastem de mai multi ani, fiind concitadini, iar in ultima perioda am lucrat si unul cu celalalt avand in vedere functiile detinute. Mai mult, de cat atat este si membru al Agentiei Teritoriale de Ordine Publica care se afla in subordinea Consiliului Judetean. Precizez ca niciodata nu a existat intre mine si domnul Ponea niciun pact sau intelegere care sa-l promovez in vreo functie sau vreun dosar de judecata. Referitor la discutiile avute cu domnul Ponea transcrise la dosarul cauzei si referitoare la venirea sa si a sotiei la Bucuresti, erau doar discutii amicale si firesti intre doi oameni cunoscuti, amici, nicidecum conditii impuse reciproc", s-a aparat Duicu in instanta, arata Gandul.

Reactia premierului Victor Ponta: "Asa e in Romania, ce sa facem?"

Intrebat despre aceste informatii, potrivit carora ar fi discutat cu Petre Toba despre nominalizarea sefului IPJ Mehedinti, Victor Ponta a declarat ca nu stie de "asa ceva" .

"Sunt absolut convins ca veti primi de la procurori inregistrarile de la mine din birou. Au fost foarte multi prim-ministri, au fost sefi de servicii de informatii, au fost conducatori de institutii. Veti primi, si la Gandul, si la B1 si la unde mai trebuie si atunci puteti sa ma intrebati ceva concret. Pana atunci...Eu stiu ca Duicu avea o relatie foarte buna cu doi dintre colegii dumneavoastra de la B1, dar asta nu inseamna ca facea trafic de influenta, stiu doar ca era foarte bun prieten", a raspuns Ponta intrebat de informatiile aparute in Gandul de catre un reporter.

Intrebat in continuare de presa daca a avut o discutie cu seful Politiei Romane despre nominalizarea sefului IPJ Mehedinti, Ponta a raspuns: "Nu, nu cred".

La insistentele reporterului cu intrebarea daca doar nu crede sau este convins, Ponta a spus: "Pai, eu nu stiu de asa ceva. O sa vedeti stenogramele de la mine din birou si o sa va convingeti si dumneavoastra. Eu sunt absolut convins, de altfel, insa, ca toti premierii - stiu ca a fost si seful CIA la mine in birou, impreuna cu seful SRI - vor fi deosebit de incantati sa vada in Gandul ce au discutat cu mine. Dar asa e in Romania, ce sa facem?".

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Radu Mazare, retinut pentru 24 de ore:
Radu Mazare, retinut pentru 24 de ore: "Rusine, Basescu!" Protest impotriva retinerii in campusul social din Constanta

Radu Mazare a fost retinut marti-noapte pentru 24 de ore. Procurorii DNA il acuza ca ar fi luat mita in valoare de 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - un reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale "Henri Coanda".

Seful Politiei si presedintele CJ Mehedinti, arestati. Cum functiona CARACATITA din acest judet, cotrolata de Adrian Duicu
Seful Politiei si presedintele CJ Mehedinti, arestati. Cum functiona CARACATITA din acest judet, cotrolata de Adrian Duicu

La capatul unei nopti intregi de audieri, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, a primit mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Perchezitii DNA la institutii publice din 3 judete. Seful CJ Mehedinti, suspectat de fapte de coruptie, ridicat de procurori
Perchezitii DNA la institutii publice din 3 judete. Seful CJ Mehedinti, suspectat de fapte de coruptie, ridicat de procurori

Presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu (PSD), suspectat de abuz in serviciu si trafic de influenta, a fost ridicat de anchetatori, miercuri dupa-amiaza, de la locuinta parintilor sai din comuna Toplet, judetul Caras Severin.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.