Fermierii români anunță scumpiri în perioada Paștelui. Cât va costa un kilogram de carne de miel

×
Codul embed a fost copiat

Fermerii amenință că anul acesta mielul de Paște va fi cu 10% mai scump ca în 2023 și dau vina pe furajele pentru care, la rândul lor, plătesc mai mult.

Acum, în magazine un kilogram de carne de miel costă 55 de lei, iar, în mai, ciobanii sunt deciși să ceară și mai mult. Chiar se îndeamnă unul pe altul să facă asta pe rețelele de socializare.

"Pe acest grup nu vor mai fi acceptate postările care oferă sub 24 lei/kilogram în viu! Cu rugămintea cum apare o postare cu prețul mai mic de 24 lei, urgent un raport" - este anunțul care a apărut pe un grup online cu zeci de mii de membri a fost ulterior șters. Dar arată că fermierii au de gând să țină de preț și se plâng că dau tot mai mult pentru mâna de lucru și furaje.

Marian Poinariu, fermier: "Să stai toată ziua în câmp, în frig toată iarna să le furajezi porumb, fân... Ciobani nu mai zic, nu mai găsim, foarte scumpi".

Constanța Ștefan, președintele Asociației Agricole Țara Loviștei: "Vor să obțină cât mai mult, pentru că este prima vânzare după iarnă, unde au cheltuit foarte mult ca să-și întrețină animalele, dar nu putem nici exagera”.

Citește și
Vânzătorii au rămas cu miei nevânduți în piețe, pentru că nu au scăzut prețurile. Cine a reușit totuși, să vândă
Vânzătorii au rămas cu miei nevânduți în piețe, pentru că nu au scăzut prețurile
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cât costă îngrijirea unui miel pentru o perioadă de trei luni

Specialiștii de la Stațiunea de Cercetare pentru Creșterea Ovinelor Popăuți, Botoșani, au calculat exact cât costă îngrijirea unui miel timp de trei luni, pana ajunge la greutatea ideala pentru vanzare.

Au pus la socoteală laptele, furajele și cheltuielile de intreținere.

Costul total se ridică la 600 de lei, iar împărtit la 30 de kilograme rezultă prețul pentru un kilogram în viu.

Ionică Nechifor, directorul stațiunii de cercetare Popăuți:
"În final, ajunge un cost de 22,03 bani, fără TVA. Luăm în calcul și TVA-ul, deci se duce maxim 24 de lei în viu".

Ce variante au fermierii care nu reușesc să-și vândă mieii de Paște

În magazine, carcasa costă dublu.

George Cățean, fermier: "Dacă vorbim de mielul carcasă, prețul de plecare e 50 de lei. Cel mai mult cântăresc furajele, după care forța de muncă, iar în momentul în care tragem linia, poate că cel mult 10% ar putea vorbi despre venituri care să îi rămână producătorului”.

Ionică Nechifor, directorul stațunii de cercetare Popăuți: ”Știm foarte bine că la un moment dat de la acest preț poate să apară acei intermediari care cer 30 RON în viu sau merg mai departe pe o carcasă unde deja se vehiculează o sumă de 60 RON pe carcasă și nu e în regulă".

Fermierii care nu reușesc să-și vândă mieii de Paște au posibilitatea să îi dea la export în țările arabe. Prețul în viu este în acest caz și mai mic, în jur de 21 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Secrete pentru stufatul de miel. Cum să îți iasă cele mai bune rețete de stufat
Secrete pentru stufatul de miel. Cum să îți iasă cele mai bune rețete de stufat

De Paște se mănâncă în mod tradițional stufat de miel. Este un preparat făcut din carne de miel gătită lent, un sos bogat și condimente. Dacă nu ai mai mâncat stufat, aceasta este o ocazie perfectă să îl prepari și să îl guști.  

Vânzătorii au rămas cu miei nevânduți în piețe, pentru că nu au scăzut prețurile
Vânzătorii au rămas cu miei nevânduți în piețe, pentru că nu au scăzut prețurile

Cei care au căutat carne de miel au găsit cele mai bune prețuri direct la ciobani, mai ales dacă și-au făcut și rezervare, cu câteva luni înainte. Pentru comercianții din piețe, afacerea nu a mers atât de bine.

Controale amănunțite în pieţe şi în magazine. Inspectorii sanitar veterinari au confiscat zeci de kilograme de carne de miel
Controale amănunțite în pieţe şi în magazine. Inspectorii sanitar veterinari au confiscat zeci de kilograme de carne de miel

Unul dintre cele mai căutate produse de pe piaţă este desigur mielul aşa că inspectorii sanitar veterinari şi poliţiştii au făcut controale amănunțite în pieţe şi magazine.

Carnea de miel, pentru masa de Paște. Cum să alegi cea mai bună carne de miel pentru fiecare preparat din meniul de Paște
Carnea de miel, pentru masa de Paște. Cum să alegi cea mai bună carne de miel pentru fiecare preparat din meniul de Paște

Carnea de miel este tradițională pentru masa de Paște în casa fiecărui român. Fie că vorbim despre friptură din pulpă de miel, celebrul drob, ciorbă sau stufat, mielul este asociat cu Paștele din mai multe motive culturale sau religioase.  

Mielul de Paște intră în categoria delicateselor datorită prețului tot mai ridicat. Cât costă un kilogram de carne
Mielul de Paște intră în categoria delicateselor datorită prețului tot mai ridicat. Cât costă un kilogram de carne

Anul acesta mielul de Paște intră în categoria delicateselor. Este atât de scump încât prea puțini români vor mai putea să cumpere unul întreg.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.