Noua lege a sanatatii: medicii vor putea presta servicii PRIVATE in spitalele de stat

Ultimul update: Joi 01 Noiembrie 2012 19:02
Data publicarii: Joi 29 Martie 2012 11:59
Categorie: Actualitate

Noua Lege a sanatatii ar putea permite medicilor romani sa ofere servicii private in spitalele publice, lucru practicat deja in multe tari din Uniunea Europeana, a declarat, joi, seceretarul de stat Vasile Cepoi, la conferinta Mediafax.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat ca pana acum doua saptamani au avut loc consultari pentru a identifica principalele asteptari pe care societatea le are privind noua Lege a sanatatii, fiind discutate principalele propuneri, urmand sa se stabileasca cum vor fi inglobate in viitoarea lege.

Secretarul de stat a precizat ca, referitor la asigurarile de sanatate, optiunea a fost de a crea un sisterm competitiv atat pentru pachetul de baza, cat si pentru cel complementar.

"Un astfel de sistem este destul de greu de croit pentru ca presupune multe reglementari, dar lucram la un astfel de proiect", a spus Cepoi.

In privinta reorganizarii spitalelor, secretarul de stat a afirmat ca toata lumea a fost de acord ca ar fi bine ca ele sa nu mai fie unitati bugetare pentru a nu mai fi constranse de reglementarile bugetare.

Vasile Cepoi a precizat ca reorganizarea spitalelor in unitati nebugetare ar aduce o serie de avantaje, explicand ca in prezent spitalele sunt constranse de anumite reguli: cat personal sa aiba, care sa fie regulile de salarizare, imposibilitatea remunerarii suplimentare pentru cei care muncesc mai mult sau care fac performanta.

El a adaugat ca o eventuala modificare ar da libertatea unitatilor medicale de a alege personal, de a face angajari atunci cand e nevoie, de a remunera activitatea fiecaruia in functie de calitatea si volumul muncii, dar si libertatea de a desfasura o activitate privata in sistemul public si care sa aduca beneficii si spitalului.

"In majoritatea spitalelor, la ora unu - doua activitatea se reduce foarte mult. Medicii pleaca in privat pentru ca resursele financiare sunt insuficiente. Ce ar fi daca spitalul ar putea sa-i dea posibilitatea sa desfasoare tot in spital aceste activitati private? O astfel de decizie ar aduce beneficii si spitalelor. (....) Nu e o inovatie romaneasca, se intampla in multe tari din Uniunea Europeana. Speram sa facem acest lucru inca din acest an. Vom face modificari la Legea 95", a declarat Vasile Cepoi la conferinta Mediafax vorbeste despre Reforma Sanatatii.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii a mai precizat ca, in cadrul dezbaterilor, cea mai acceptata forma de reoganizare a spitalelor a fost fundatia, adaugand ca se doreste implementarea acestui lucru inca din acest an, printr-un proiect pilot.

"Vrem sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele si in ce masura decizia va fi primita cu entuziasm. Pilotul va fi constituit dintr-un numar mai mare de spitale, de diferite categorii, pentru a fi aplicabil tuturor spitalelor. Esantionul trebuie sa ne dea date semnificative si trebuie sa cuprinda toate cele patru regiuni, de la spital municipal la orasenesc, din fiecare categorie va trebui sa avem cate un spital", a mai spus Vasile Cepoi.

Secretarul de stat a mai vorbit si despre posibilitatea infiintarii unei autoritati nationale care sa evalueze, pe baza unor standarde, tehnologiile medicale pentru a stabili care este raportul serviciu-beneficiu si pentru a vedea ce servicii ar trebui decontate si care ar trebui sa treaca la sistemul suplimentar de asigurari.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta si secretarul de stat Vasile Cepoi explica joi, la Mediafax despre Reforma Sanatatii, noul concept de organizare a spitalelor si sistemul asigurarilor, propuse in proiectul legii sanatatii. Si ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, este asteptat la conferinta, care este organizata de Mediafax si Ministerul Sanatatii, iar evenimentul are loc la Hotel Novotel Bucuresti, Sala Paris.

"Echipa de la Ministerul Sanatatii e ezitanta". Ce interese externe vede presedintele in sistem

Loto

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 24 septembrie 2017

Bărbat băut, reținut după ce a bătut patru oameni și a avariat doua mașini

Un copil de 13 ani și bunicul său au căzut în râul Dâmbovița

Ponta îl atacă dur pe Dragnea în cazul ”Belina”. ”Lăcomia bolnavă a unui singur om”

Dependenți de mașină: bucureștenii dezvăluie ce i-ar face să renunțe la autoturism

Teoria consilierului primarului Timișoarei, privind cauza prăbușirii porții

cutremur, seism

Cutremure în Vrancea şi în Marea Neagră, duminică dimineaţă

Localul celebru în care Ceaușescu n-a intrat niciodată, pentru că a fost considerat nesigur

Dragnea a vorbit la telefon cu Viktor Orban. Întelegerea la care au ajuns

Noaptea caselor: programul evenimentului organizat sâmbătă seară

Realizatorul ”Wild Carpathia” pregătește încă 8 episoade despre România, care vor fi la ProTV

Muzica dată tare, seara târziu, v-ar putea aduce 5 ani de închisoare