Rusia si Ucraina, la un pas de razboi. Un test cu rachete deasupra Marii Negre ar putea duce la o invazie militara

militari rusi pregatiti de tragere

 Marea Neagra ar putea deveni scena unui conflict intre Moscova si Kiev, in urma unui exercitiu militar ucrainean.

Fortele rusesti din peninsula Crimeea au fost plasate in alerta de cel mai inalt grad, a anuntat o sursa militara pentru agentia TASS. Motivul este un test cu rachete in apropierea Crimeii, pe care Ucraina l-a programat pentru 1 si 2 decembrie si despre care Kremlinul considera ca va incalca spatiul aerian suveran al Rusiei in largul Crimeeii - a carei anexare Kievul nu o recunoaste insa. 

Citeste si: Rusia face prima miscare impotriva NATO si a Romaniei. Ce este "pumnul blindat super-puternic" de la granita Ucrainei

Inca de saptamana trecuta, Moscova a protestat impotriva acestui test, dupa ce a primit notificarea oficiala. Ministerul rus Apararii de la Moscova a inaintat o nota de protest atasatului militar al Ucrainei iar mai multi oficiali au avertizat ca ar putea urma un „raspuns militar”, evocand razboiul din Georgia. Iar purtatorul de cuvant al Serviciului Federal de Aviatie al Rusiei a vorbit despre crearea de "zone de pericol" si despre "o provocare fara precedent care arunca in aer bazele traficului aerian international"

Citește și
vladimir putin
"Granitele Rusiei nu au limite". Gluma facut de Vladimir Putin la o ceremonie a Societatii de Geografie. VIDEO
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Insa Oleksander Turcinov, secretarul Consiliului national pentru securitate nationala si aparare al Ucrainei, sustine ca tara sa „efectueaza testele cu rachete cu respectarea tuturor angajamentelor si tratatelor internationale. Din acest motiv, cerem Rusiei sa nu impiedice testele prin reactiile isterice si provocarile sale', a declarat Turcinov intr-un comunicat oficial.

Rusii au insa o alta parere. „Testele Ucrainei sunt un fel de gest de PR menit sa sporeasca tensiunile in zona, dar armata le percepe ca o amenintare reala si potentiala, astfel ca fortele noastre au fost puse in alerta”, a declarat oficialul citat de TASS, care a precizat ca e vorba atat de fortele terestre, cat si de cele navale.

Purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, a raspuns insa evaziv. 'Kremlinul nu va permite actiuni ale Ucrainei care sa incalce dreptul international, care ar putea pune in pericol zborurile (civile) internationale deasupra teritoriului rus ori in regiunile invecinate", a declarat Peskov.

 

 

De asemenea, presa ucraineana afirma ca in ultimele 24 de ore Rusia a masat armament anti-aerian in Crimeea – prezentand fotografii si filmari in acest sens - si ca Ministerul Apararii de la Moscova ar fi mobilizat 55.000 de militari la granita cu Ucraina.

In replica, ministerul ucrainean al apararii a anuntat ca testele vor avea loc conform planului, „in ciuda amenintarilor”. Iar oficialii aviatiei militare de la Kiev dau asigurari ca nu exista niciun pericol pentru locuitorii Crimeei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Rusia ameninta NATO cu armele nucleare.
Rusia ameninta NATO cu armele nucleare. "Le vom indrepta asupra oricaror instalatii care ne ameninta"

 Rusia ar putea sa-si indrepte armele nucleare spre oricare dintre instalatiile NATO, oriunde ar fi, ca raspuns la "actiunile agresive" ale Aliantei si la tentativele NATO de a "atrage pe orbita sa noi tari", a declarat vineri presei Frant Klintevici.

"Granitele Rusiei nu au limite". Gluma facut de Vladimir Putin la o ceremonie a Societatii de Geografie. VIDEO

Frontierele Rusiei "nu se termina nicaieri", a declarat joi, pe un ton glumet, presedintele rus Vladimir Putin, in timpul unei ceremonii a Societatii ruse de Geografie, retransmisa la televiziune, informeaza AFP, conform Agerpres.

Rusia a testat cu succes primul
Rusia a testat cu succes primul "tren al Apocalipsei". Cand va fi gata arma pe care fortele NATO nu o pot detecta

Armata rusa a anuntat marti neoficial ca a efectuat primul test reusit al unei rachete balistice intercontinentale lansata de pe un tren - una dintre cele mai redutabile arme dezvoltate de Kremlin.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.