Ochii pe cer la noapte: Leonidele se dau in spectacol!

In fiecare noiembrie, planeta noastra trece prin zona prin care a trecut si cometa Tempel-Tuttle. Aceasta a lasat pe orbita cantitati mari de praf care intra in atmosfera Pamantului si se aprind. Prilej pentru oameni sa-si puna cate o dorinta.
“Stelele cazatoare” intra cu viteza mare in atmosfera - 71 km/s sau 255.600 km/h, iar prin frecarea cu aerul fac ca acesta sa emita lumina. Vedem astfel dare luminoase care dureaza o fractiune de secunda.
Alegeri 2025
15:05
Alegeri prezidențiale 2025. Institutele de sondare au prezentat clasamente diferite, cu câteva zile înainte de primul tur
14:22
Nicușor Dan îi amenință cu plângeri penale pe cei care au distribuit pliante electorale în care e susținut de Klaus Iohannis
11:06
Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi au fost întrebaţi cum vor reacţiona dacă Rusia atacă România. Ce au răspuns
10:57
CTP, după dezbaterea candidaților la prezidențiale: „Măcar Ceaușescu nu era un derbedeu unsuros”
Astronomii le numesc „meteori”, si pentru ca in acesta perioada se pot observa pe cer aceia care vin din constelatia Leului, ei poarta numele de Leonide.
In ce zona a cerului sa privim?

SURSA HARTA: Observatorul Astronomic
Leonidele sunt active anul acesta de pe 10 pana pe 23 noiembrie, insa maximul de intensitate va fi atins la noapte, pe 17 noiembrie, la ora 23:15. Vor fi 200 de Leonide pe ora, la apogeul fenomenului. Dupa ce Luna va apune, adica dupa ora 3, stelele cazatoare vor fi si mai usor de observat.
Cel mai bun loc din care puteti vedea ploaia de stele este la tara sau la munte, pentru ca lumina marilor orase nu da vizibilitate buna cerului.
O stea cazatoare indeplineste o dorinta
Nu aveti nevoie de instrumente speciale pentru a vedea acesti meteori. Cei superstitiosi cred ca atunci cand cade o stea, daca isi pun o dorinta, aceasta li se va indeplini.
Aceasta legenda este antica. Se pare ca astronomul grec Ptolemeu spunea ca zeii privesc uneori spre pamant, din curiozitate sau plictiseala, ca prin crapatura unei cortine de la teatru. Prin deschiderea aceea se strecoara stelele care cad catre Pamant.
