Dosarul „Spiru Haret”. Afla totul despre scandalul din invatamant!

Universitatea Spiru Haret

Confuzie si multe semne de intrebare intr-un scandal in care mii de studenti nu stiu daca sunt licentiati sau nu si in care instanta trebuie sa dea un verdict in 3 zile.

Romania postdecembrista a daruit Educatiei 12 ministri. Fiecare cu idei inovatoare, cu reforme care aveau menirea sa schimbe sistemul din temelii si sa demonstreze ca tot, sau aproape tot, ce au facut predecesorii nu a fost bun.

S-a ajuns astfel, ca dupa 20 de ani sa mai fie inca nevoie de reguli de baza dupa care sa poata functiona. Cum ar fi, de exemplu, criteriile dupa care sunt acreditate universitatile din Romania, pentru ca, in cazul scandalului de la Universitatea Spiru Haret, despre asta vorbim.

La 2 septembrie, Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe cele patru legi ale reformei, legate de salarizarea unica, restructurarea agentiilor, cumulul pensie-salariu si educatie. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a primit termen ca pana la 14 august sa prezinte Guvernului proiectul pentru legile educatiei.

Un nou mar al discordiei in coalitie? Desigur, si nu mira pe nimeni ca unul trage cea si celalalt hais. PDL-ul isi doreste asumarea raspunderii pe legea educatiei si sustine, prin vocea premierul Emil Boc ca PSD-ul nu are obiectii majore in aceasta privinta. De cealalta parte, insa, social-democratii, din tabara carora face parte si ministrul Ecaterina Andronescu, declara prin vicepremierul Dan Nica faptul ca ar fi de acord mai degraba cu o dezbatere publica a proiectului de lege si numai daca nu se finalizeaza pana la 2 septembrie, Guvernul sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului.

Citește și
Ecaterina Andronescu
"Absolventii sunt absolventi", anunta Andronescu in cazul Spiru Haret
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Dincolo de orice disputa politica, situatia de la Universitatea Spiru Haret este una care ridica numeroase semne de intrebare, ca de exemplu:

• Cum ar fi putut fi evitata situatia in care 9.600 de studenti licentiati nu stiu daca diplomele lor sunt valabile sau nu?

• Cum a fost posibil ca sute de studenti la Drept sa-si finalizeze studiile cu un numar de credite mai mic decat cel legal?

• Cum s-au dat titluri de profesori si conferentiari universitari care acum, sunt puse sub semnul intrebarii de o autoritate a statului?

• Ce garantii au studentii de la facultatile acreditate din cadrul acestei universitati ca peste niste ani nu se vor trezi in aceeasi situatie?

• Cum va influenta acest scandal proiectul pentru legile educatiei pe care ministrul Ecaterina Andronescu trebuie sa-l prezinte Guvernului peste 3 zile?

Iata mai jos, o scurta cronologie a ceea ce s-a intamplat pana acum:

2 decembrie 2008 – intr-o nota din Hotarea de Guvern 749/2009, se arata ca printr-o sentinta civila pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, Univeristatea „Spiru Haret” (USH) din Bucuresti a fost eliminata de pe lista universitatilor acreditate, nemaiavand voie sa organizeze examen de admitere pentru anul 2009-2010.

20 iulie – conducerea USH a dat in judecata Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovatiei (MECI) si Guvernul pentru promovarea HG 749/2009

21 iulie – Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca toate diplomele de la USH, indiferent de programul sau forma de invatamant urmata, raman valabile pana la clarificarea totala a situatiei

23 iulie – USH a sesizat comisiile pentru cercetare a abuzurilor, coruptitie si pentru petitii ale Camerei Deputatilor si Senatului cu privire la actiunile „injuste” ale ministrului Educatiei

29 iulie – MECI a prezentatat conducerii universitatii, rezultatele controlului facut la fata locului; printre problemele semnalate au fost: centrele de invatamant la distanta din strainatate, numarul profesorilor si conferentiarilor care nu au fost aprobati de MECI; durata de pregatire de la Facultatea de Drept, mai mica decat cea prevazuta de lege; existenta a 9.600 de licentiati la invatamantul la distanta, care „nu au avut niciodata activitate de laborator”

6 august – Curtea de Apel Bucuresti a luat in discutie cererea Universitatii „Spiru Haret” de suspendarea provizorie a hotararii de guvern prin care este eliminata de pe lista institutiilor de invatamant acreditate

6 august – 25 de rectori i-au cerut ministrului Ecaterina Andronescu, intr-o scrisoare deschisa, intrarea in legalitate a universitatilor romanesti prin promovarea unui act normativ care sa garanteze calitatea invatamantului superior.

8 august – Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a prezentat in sedinta extraordinara de Guvern, un raport in cazul USH, propunand unele masuri

9 august – USH a anuntat ca nu va intrerupe admiterea pentru invatamantul la distanta, pana la o decizie definitiva a instantei

11 august – Curtea de Apel Bucuresti a decis ca vineri, 14 august, va lua o hotarare in acest caz

Pozitiile partilor implicate:

Pozitia MECI:

Ecaterina Andronescu a propus mai multe masuri despre care spune ca trebuie puse in aplicare imediat dupa intrarea in legalitate a institutiei de invatamant superior, in caz contrar, Universitatea Spiru Haret urmand a fi lichidata.

- desfiintarea programelor de studii cu forme de invatamant la distanta, studentii inmatriculati urmand sa-si finalizeze studiile la alte programe acreditate

- desfiintarea celor 44 de centre teritoriale din tara si a celor 9 din strainatate, in care se desfasoara activitati de invatamant la distanta

- invalidarea Cartei universitare si elaborarea uneia noi, conform normelor in vigoare

- elaborarea unui nou regulament privind organizarea si desfasurarea alegerilor conducerii academice a universitatii; potrivit ministrului Educatiei, alegerea rectorului de la Universitatea "Spiru Haret" a avut loc in 2000 si de atunci acesta nu a fost validat

- invalidarea a 92 de titluri stiintifice de conferentiar si profesor universitar, conferite de USH, fara recunoastere din partea Consiliului National de Atestare a Titlurilor Diplomelor si Certificatelor Universitare

- retragerea dreptului USH de a organiza licenta pana la finalizarea evaluarii institutionale de catre ARACIS

- monitorizarea institutiei de invatamant pe o perioada de trei ani

- realizarea unui raport student-cadre didactice de maximum 30, nu de 438 cat este in prezent, potrivit ministrului Educatiei

- potrivit Legii 288/204, absolventii care au finalizat studiile la specializarea Drept, cu o durata de studii de 3 ani, adica echivalentul a 180 de credite, trebuie sa-si le completeze la 240 de credite de studii transferabile cu indeplinirea tuturor obligatiilor profesionale din planul de invatamant si sustinerea examenului de licenta

Pozitia USH:

Reprezentantii Universitatii Spiru Haret au negat de la bun inceput toate acuzatiile aduse institutiei pe care o reprezinta. Intr-un comunicat, remis Mediafax, USH considera ca eventuala aplicare a propunerilor ministrului Educatiei „va consfinti, in fapt, desfiintarea invatamantului particular din Romania, prin incalcarea flagranta a autonomiei universitare si a proprietatii private, garantate de Constitutie si trecerea universitatilor sub influenta unei forte politice”.

Conducerea USH a invocat si doua articole din Legea invatamantului 84/1995, republicata:

- articolul 60, alineatul 1 "activitatea didactica se poate organiza in formele de zi, seral, cu frecventa redusa si la distanta, formele de invatamant seral, cu frecventa redusa si la distanta putand fi organizate de institutiile de invatamant superior care au cursuri la zi”.

- alineatul 3 „diplomele si certificatele de studii eliberate de institutiile de invatamant superior, in conditiile legii, pentru aceesi specializare sunt echivalente, indiferent de forma de invatamant absolvita”.

Potrivit site-ului oficial, Universitatea „Spiru Haret” functioneaza din 1993, sub tutela Fundatiei Romania de Maine, si a primit acreditarea in februarie 2000. In prezent, 285.000 de studenti urmeaza cursurile la zi, la distanta si cu frecventa redusa, la 46 de specializari din cadrul celor 29 de facultati ale universitatii.

Tu ce parere ai despre scandalul Spiru Haret?

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Andronescu: Nu cred ca e potrivita asumarea raspunderii pe legile educatiei
Andronescu: Nu cred ca e potrivita asumarea raspunderii pe legile educatiei

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a afirmat inaintea BPN al PSD, ca va trimite, luni, proiectul legii educatiei la rectori, inspectorate scolare si sindicate, in vederea unei dezbateri publice.

"Absolventii sunt absolventi", anunta Andronescu in cazul Spiru Haret

Anuntul ministrului educatiei vine dupa o luna in care studentii de la Spiru Haret au stat ca pe ghimpi din cauza scandalului diplomelor de licenta.

Universitatea Spiru Haret continua admiterea pentru invatamant la distanta
Universitatea Spiru Haret continua admiterea pentru invatamant la distanta

Universitatea a anuntat faptul ca nu va intrerupe admiterea pentru forma de ID pana la o decizie definitiva a instantei in procesul intentat Ministerului Educatiei, considerand nelegale concluziile raportului prezentat de Ecaterina Andronescu.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.