Spitalele romanesti sunt grav bolnave: cum intri cu o boala si iesi cu 3

×
Codul embed a fost copiat

Oficial, 10.000 de romani s-au infectat intr-un an intr-unul din spitalele romanesti, insa neoficial numarul este de 10 ori mai mare. Medicii nu raporteaza infectiile intraspitalicesti, asa ca nimeni nu ia masuri ca sa dezinfecteze sectiile contaminate.

Un tanar jurnalist, bolnav de leucemie, a luat din spital un bacil extrem de agresiv care pana la urma l-a ucis. In ciuda acestor evidente, autoritatile nu fac altceva decat sa ascunda mizeria sub pres.

Spitalele romanesti zac in mizerie, dar in lume suntem pe ultimele locuri privind infectiile nozocomiale. Ne internam in spitale cu toalete insalubre, cearsafuri rupte si saloane cu mucegai si totusi Europa ne are ca exemplu. Romania face ce stie de mult: ascunde mizeria sub pres si se preface ca aceasta problema nu exista, desi anual mor oameni din cauza bolilor pe care le iau din spital.

Niculae Ionescu avea 37 de ani si o viata frumoasa. Era casatorit cu o artista pe care o adora, avea o fata ajunsa la varsta adolescentei si facea meseria pe care o iubea: era art director la o publicatie lunara. De cand se stia avusese fobie de spitale, iar in ziua aceea rece de februarie a anului trecut cand o doctorita a venit si i-a spus rece "Aveti leucemie", a simtit ca trebuie sa fuga. N-a mai apucat, pentru ca din cauza socului a lesinat.

S-a internat la Spitalul Coltea constient ca viata lui se va schimba radical. Ca sa inceapa tratamentul, medicii i-au distrus maduva bolnava si i-au redus imunitatea la zero. In orice clinica civilizata, ar fi fost izolat de exterior ca sa nu fie expus riscului unei infectii intraspitalicesti.

Citește și
rti
Cum intri in spital cu o boala si iesi cu 3, duminica la Romania, te iubesc
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

In salonul lui, teoretic izolat de restul lumii, practic expus tuturor infectiilor de afara, Niculae scria pe blog. Chiar daca esti intr-o rezerva ai diverse surprize, de la asistente care inainte sa intre pe usa rezervei tusesc si uita sa isi puna masca, pana la doctori care introduc pacienti pe care sa ii consulte in mediul care ar trebui sa fie cat de cat steril.

La numai o sapatamana, Niculae avea sa intelega pe propria piele ce inseamna asta: s-a infectat cu pseudomonas aeruginosa sau bacilul piocianic. Niculae a fost transferat la Spitalul Matei Bals, unde medicii l-au stabilizat. Cand a pelcat de acolo, a stiut ca nu se va mai intoarce itnr-un spital romanesc, asa ca pe propria raspundere a plecat la o clinica din Italia.

Analizele erau din ce in ce mai bune, iar medicii le spusesera ca boala intrase in remisie. Pana intr-o zi… In ziua aceea de vineri, Niculae avea sa scrie pe blog. Ignora boala scriind despre zilele ce vor veni, despre 4 iulie, despre intoarcea acasa.

"E vineri si ploua.. stiu ca va fi bine desi de data asta caldura vine din mine si nu anunta nimic bun.. cand sunt acasa cu soata mea e intotdeauna soare.

Dumnezeu ne creeaza atmosfera perfecta. Cand sunt in spital ploua. Am mai trecut prin asta am mai avut febra si am invins de fiecare data. E vineri seara, ceva imi spune ca urmatoare plimbare la castel va fi una spirituala.. am dreptate. Noaptea trece greu pentru noi toti. Virusul pe care vroiam sa il cred plecat pentru totdeauna si-a gasit un loc bun.

E duminica, 4 iulie, cred ca e foarte devreme. Ma doare pentru ultima data. Unghiile imi sunt ingrijite ca intotdeauna, pantofii primiti in dar de la Madalina sunt pregatiti de o ultima plimbare. Zambesc. O sa fie bine. Trebuie doar sa invatam sa iubim. Sa il invatam pe impreuna.

E deja luni seara si apusul e la fel de perfect si Madalina e acolo langa mine si Oana imi povesteste de-acasa si drumul pana la castel imi da putere si soarele ma incalzeste si castanii ne plac si prietenii asteapta sa ma revada si vin acasa."

"Si, din pacate, la patru jumate l-au intubat, n-a mai rezistat. I s-au umplut plamanii si a murit si ….si a murit pe 4 iulie, intr-o zi cu soare. Pana in ultima clipa a fost convins ca va trai. Sunt impacata ca a murit decent, ca nu s-a chinuit", spune acum sotia lui, Madalina.

Raportul medico-legal a stabilit ca Niculae a murit din cauza unei septicemii cauzata de pseudomonas aeruginosa, adica nu leucemia l-a ucis, ci bacilul piocianic.

Reprezentantii spitalului resping acuzatiile spunand: "Cazul la care se face referire nu a decedat din cauza unei infectii nosocomiale, ci a bolii de baza cu alte complicatii".

Anul trecut, spitalul Coltea a raportat 10 cazuri de infectii intraspitalicesti, desi prin spital au trecut zeci de mii de pacienti. In tara noastra se raporteaza 1,5 pacienti infectati la 100 de internati, in vreme ce medicii din alte tari anunta de zece ori mai multi.

Adrian Cacoveanu e unul dintre medicii care sesizat conducerea spitalului judetean Ramnicu Valcea ca pacientii lui sunt expusi la infectii. Spitalul Judetean Valcea s-a facut cunoscut mai ales prin scandalurile care l-au dominat in ultimii ani. Un soldat intos de pe frontul din Irak murea in spital dupa ce fusese plimbat de la o sectie la alta. Ministrul sanatatii de la acea vreme, Eugen Nicolaescu, tuna si fulgera si o demitea pe cea care conducea spitalul.

Tabloul din spitalul valcean e unul comun. Saloane insalubre, femei si barbati in acelasi salon, unii cu infectii, altii fara, dar expusi riscului cata vreme nu exista masuri minime de igiena.

Nu intereseaza pe nimeni infectiile nozocomiale pentru oricum nu le raporteaza, in consecinta, conducerea n-are de probleme. Teama medicilor si a directorilor de a raporta infectiile si in consecinta sa lupte pentru tinerea lor sub control vine din contractul semnat de manager cu casa de asigurari prin care infectiile nozomiale erau trecute ca indici de performanta. In cazul in care erau raportate, scadeau sumele alocate spitalului.

Care sunt riscurile in momentul in care ajungem intr-un spital? Am cumparat teste de sanitatie de la un mare importator si am mers in patru spitale din Bucuresti. Am colectat probe din grupul sanitar de pe vasul de toaleta, pereti, clante si robineti. Mai apoi am dus probele la laborator si am asteptat rezultatele care au fost socante.

La Spitalul Clinic Malaxa, renovat recent, despre care se spune ca este unul dintre cele mai moderne din Bucuresti, prima vizita am facut-o in 19 ianuarie. La WC, cand incercai sa tragi apa, tasnea din teava lasata la vedere. Ne-am intros in aceeasi toaleta o luna mai tarziu, iar situatia era aceeasi. In urma probelor recoltate, am aflat ca cei care ajungeau aici erau supusi riscului de a se infecta cu bacilul proteus si enterococul fecal care provoaca infectii cu potential letal, mai ales in mediul spitalicesc, unde au si rezistenta mare la antibiotic. Cand am primit rezultatul am cerut conducerii spitalului un punct de vedere, dar am fost refuzati. Abia cand ne-am dus insotiti de directorul administratie spitalelor din cadrul primariei Capitalei ne-a fost deschisa usa.

La intrare era spalata mocheta, iar femeile de serviciu dereticau de zor. Inclusiv in toaleta filmata de noi care peste noapte a fost dotata cu colac cu senzori. In plus, tevile fusesera acoperite.

La Pantelimon, la toaleta de la parter nu exista apa curenta. Si daca apa nu, nici robient nu e. La etaj, nici n-ai cum sa ajungi la chiuveta, pentru ca singurul grup sanitar destinat pacientilor e folosit ca depozit pentru gunoi. Langa cele doua pubele sunt lasate la intamplare containere pe care scrie clar: PERICOL BIOLOGIC.

Pline cu seringi si pansamente uzate. Orice atingere pe rana deschisa inseamna contaminare. Aici s-au gasit ecoli si candinda. Ambele dau de la infectii digestive si urinare, pana la eruptii genitale greu de tratat. Conducerea spitalului refuza sa comenteze

La Spitalul Coltea, cel in care jurnalistul Niculae Ionescu s-a infectat cu bacilul piocianic, renovat recent cu 90 de milioane de dolari, nu sunt respectate conditiile minime de igiena. In toaleta facuta dupa standardele europene nu mai trecuse demult femeia de serviciu, iar despre sapun nici nu putea fi vorba. Aici s-a descoperit eschirechia coli, care da infectii urinare greu de tratat la un pacient cu cancer de exemplu.

Ultimul vizitat de noi a fost spitalul de boli cronice Sfantul Luca. Si aici s-au facut lucrari de renovare recente insa in toaleta exista mucegai, mizerie, o para de desfundat pe chiuveta. Probele duse la aeroport au arata ca pacientii cu cancer internati in acea sectie erau supusi riscului de a se infecta cu bacil proteus, eschirechia coli si aspergilius, o ciuperca ce ataca sistemul respirator.

Si aici, dupa ce reportajul a aparut la Stirile ProTV in baie au aparut sapun si prosop, desi conducerea spitalului a contestat demersul nostru.

Controlul sanepidului invocat de directorul medical n-a scos in evidenta nici un fel de nereguli, poate si pentru procedurile nu cer sa fie recoltate probe din toalete, desi acela e locul in care ajung toti pacientii. Este totusi inexplicabila existenta acestor germeni avand in vedere ca spitalul a cheltuit anul trecut de pentru dezinfectanti si materiale sanitare 150.000 de euro.

Infectionistii spun la randul lor ca mizeria din toalete nu poate fi pusa in relatie cu infectiile nozocomiale care apar mai ales la pacientii cu rani deschise, insa admit cu un pacient cu imunitatea scazuta este expus riscurilor de imbolnavire. Spitalul este un mediu infectios, asa ca doar igiena dusa la extrem ii poate salva pe pacienti.

In Statele Unite ale Americii sunt cele mai multe cazuri raportate, pentru ca pacientii sunt urmariti si de asiguratori, care in cazul unei infectii nozocomiale, nu platesc spitalului serviciile pentru acel pacient.

Si in Spania, grija pentru a tine sub control infectiile e dusa la extrem. Medicul epidemiolog face controale zilnice in saloane cu un aparat care depisteaza incarcatura de germeni. In Spania, pe holurile spitalelor exista dezinfectant din mentru in metru, iar procedura de pansare a unui bolnav operat este laborioasa si atent facuta de asistente. Numai pentru un singur pacient asistenta a schimbat 5 perechi de manusi si de fiecare data s-a dezinfectat.

La noi, asistentele rar primesc o pereche de manusi pe care o folosesc la mai multi pacienti. Recent la spitalul din Slobozia, sase copii s-au infectat cu rotavirus care in cazul lor putea fi fatal. Medicii au ascuns asta, desi stiau ca in spitalul lor exista un focar de infectie, pentru 20 de copii se imbolnavisera in ultimele doua luni.

Medicii recunosc acum infectia intraspitaliceasca, insa nu spun de ce a ascuns asta pana acum. In schimb sunt trase la raspundere mamele.

Anul trecut, 13.000 de romani au fost victimele unei infectii intraspitalicesti, insa daca ne gandim ca numarul lor este in realitate de 10 ori mai mare putem vorbi de un fenomen. Un fenomen ascuns de medici si autoritati. Pe pacienti nu-i apara nimeni, nici macar legea malpraxisului care in cazul infectiilor ii exonereaza pe medici. N-avem niciun drept intr-un sistem sanitar infect, in care singura grija a celor ce-l conduc e sa ascunda mizeria sub pres.

Studentii care nu se vor intoarce in Romania. Cum exportam inteligenta 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Romania, te iubesc: Povestea tinerilor care invata in Anglia
Romania, te iubesc: Povestea tinerilor care invata in Anglia

Ne alungam valorile si nu le dam nici o sansa sa se mai intoarca acasa. Cuceriti de sistemul de invatamant occidental, studentii romani aleg sa aplice ce-au invatat, in tarile unde stiinta lor este respectata.

Cum intri in spital cu o boala si iesi cu 3, duminica la Romania, te iubesc
Cum intri in spital cu o boala si iesi cu 3, duminica la Romania, te iubesc

Duminica, de la ora 18:00, la "Romania, te iubesc!" veti putea urmari o ancheta a Paulei Herlo despre spitalele din Romania unde mii de romani se imbolnavesc in loc sa se vindece.

"Romania, te iubesc!": hrana sanatoasa, un lux - partea a II-a

Eco, bio, organic, taranesc, traditional, natural. Romanii sunt bombardati cu informatii despre mancarea care li se ofera pe tarabe sau in magazine.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.