Vremea caniculară continuă să doboare record după record

Ultima actualizare: 30-07-2021 13:35

Pe de altă parte, vremea caniculară continuă să doboare record după record. Deja, în 3 localități din țară, meteorologii au notat cea mai caldă dimineață de 30 iulie de când se fac măsurători.

Recorduri de temperatură am avut și joi, iar codul portocaliu de caniculă din sudul țării vizează până duminică 7 județe plus Bucureștiul.

Joi, la nivelul temperaturilor maxime s-au înregistrat noi recorduri zilnice de temperatura în 9 localități, de exemplu la Videle au fost la umbră 38,9 grade.

Pe lângă zăpușeala greu de suportat, din cauza raportului dintre temperatura și umezeală, în această perioadă se pot produce mai ales în orele serii vijelii puternice. Tocmai aceste temperaturi de 37 sau chiar 40 de grade cât sunt prognozate sâmbătă, în sudul țării, aduc în atmosferă un plus de energie. Cu cât e mai cald cu atât mai violente pot fi aceste vijelii, exemplu am avut în seara de 28 iulie când Capitala a fost măturată de o astfel de furtună.

Și vineri seara există riscul să se producă vijelii, e drept doar 20% din calculele mateorologilor, dar sâmbătă șansele cresc la 60% așa că aveți grijă pe unde vă parcați mașinile și unde vă adăpostiți, pentru că aceste vijelii de vară vin nu doar cu vânt puternic, dar și cu descărcări electrice. Canicula ține cel puțin până marți.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență trage un semnal de alaramă după numărul mare de cazuri de înec. Salvatorii au salvat de la începutul sezonului estival peste 20 de persoane și ne sfătuiesc să nu ne scăldăm în locuri neamenajate cum ar fi râuri sau lacuri, pentru că ne punem viața în pericol, chiar și pe litoral trebuie să fim atenți pentru că valurile, curenții puternici pot pune în încurcătură și un înotător experimentat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO