Primele incidente din cauza valului de aer rece. Zonele acoperite de zăpadă

×
Codul embed a fost copiat

Valul de aer rece care a pus stăpânire pe România a adus zăpadă, lapoviță și temperaturi de minus șapte grade.

În București am avut și o situație de urgență din cauza vântului puternic. O parte din schela unei clădiri istorice, aflată în reabilitare, s-a desprins și a căzut pe stradă. Iar la Constanța, vijelia a rupt un copac și l-a azvârlit peste o mașină în care era un copil de doi ani.

Pericolul a fost uriaş la Constanța: vijelia a rupt un copac şi l-a prăbuşit peste o maşină parcată, în care se afla un copilaş de doi ani. Părinţii lui se pregăteau să urce în vehicul. Toţi au scăpat teferi.

Şi în Bucureşti, vântul puternic a desprins mai multe plăci şi ţevi dintr-o schelă montată în faţa unei clădiri de pe strada Brezoianu. Bucăţile de metal s-au prăbuşit pe stradă, printre maşini şi trecători. Echipele de urgenţă au venit rapid la faţa locului.

Misiunea continuă să fie dificilă pentru pompieri, pentru că vântul încă bate cu putere, în rafală cu peste 50 de kilometri pe oră. În timp ce unii pompieri acţionează din interior, alţii au urcat în clădire ca să asigure schela.

Citește și
anvelope iarna
Vreme deosebit de rece în toată țara. Posibilă ninsoare în București, vineri seara
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

La fel ca în cazul schelelor prăbuşite în luna iunie tot în Bucureşti, vântul a prins şi mai multă putere sub plasa care împrejmuieşte construcţia de metal.

Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt ISU Bucureşti - Ilfov: "Nu este pentru prima dată şi cu siguranţă vom mai avea şi alte situaţii asemănătoare."

La Rânca, în judeţul Gorj, temperaturile au coborât sub zero grade şi se circulă cu dificultate pe porţiunea de Transalpina, care asigura accesul în staţiune. Joi noapte a viscolit iar vineri, chiar şi cu cauciucuri de iarnă, unii şoferi au rămas înţepeniţi, în zăpadă, pe marginea drumului.

Turiştii şi localnicii se bucură că vine iarna.

Localnic: "Nu ne aşteptam să fie atât de mare, că jos nu este, jos plouă, dar începutul e bun, e frumos, turişti să fie."

Şofer: "Drumul e ok, se ocupă băieţii, e ok, e frumos că ninge, asta ne place la munte, să vină şi turiştii la munte, să fie mulţi, zăpada frumoasă."

Zăpda s-a aşternut şi în Munţii Buzăului, la staţia meteo Bisoca.

A nins şi în nordul judeţului Vâlcea, la Obârşia Lotrului, iar la mare altitudine, la Vidra, stratul de zăpadă a ajuns la 5 centimetri. Vremea este deosebit de rece, cu vânt, lapoviţa şi ninsoare.

Pe litoral, scăderea bruscă a temperaturii de la 16 la 3 grade a dus la producerea unui fenomen spectaculos. Cum temperatura apei mării este mai ridicată decât cea a aerului, la suprafaţă s-a format condens, apoi o ceață purtată de vântul puternic.

Iar vântul a ridicat valurile peste digurile de protecţie.

Marea este extrem de furioasă vineri după ore bune de vânt puternic. Sunt rafale care depăşesc 70 de kilomatri pe oră. La mal valurile de aproape trei metri se lovesc cu putere de dig. În larg, furtuna este şi mai violentă. Toate porturile au fost închise de autorităţi.

Ofiţerii de la Port Control monitorizează toate navele aflate în zona litoralului românesc.

Cei care nu s-au speriat de vânt şi frig, au venit pe malul mării să admire spectacolul naturii. (să-l punem în cadru şi pe cel cu bicicleta)

Reporter: "Cui transmiteţi?"
Bărbat: "Copilului, fiului meu. Nu puteam să plecăm fără să vedem minunea asta, deci e super."

Litoralul s-a aflat sub un cod galben de vijelii. Până sâmbătă la ora 10 valul de aer rece cu vânt puternic şi ninsori acoperă sudul ţării, dar şi centrul, ori estul României.

Local este anunţat şi viscol în Oltenia, Muntenia, dealurile Moldovei acolo se înregistrează temperaturi negative. Chiar cu 8 sau 10 grade mai puţin decât ar fi normal pentru sfârşitul lunii noiembrie.

Atenţie însă cum circulăm pe şosele, se poate forma şi polei în aceste zone dar şi chiciură.

Şi la munte vântul sufla cu putere şi spulbera zăpada şi nu doar la altitudini mari.

Prognoza specială emisă pentru capitala cuprinde ploi, lapoviţă şi ninsori prezente toată noaptea. Acum în Bucureşti sunt -2 grade şi cade lapoviţa, iar vântul sufla cu putere în rafale de peste 60 de km pe oră. Aşadar resimţim temperaturi scăzute şi mai tare, iar din moment în moment meteorologii spun că va ninge.

E adevărat, peste noapte nu se va depune un strat consistent de zăpadă, însă destul cât să creeze haos în trafic mai cu seamă.

Cel mai frig a fost astăzi în judeţul Covasna, unde s-au înregistrat -7 grade C, iar la Bâlea Lac e un strat de zăpadă depus de 16 cm.

Vremea extremă va fi până sâmbătă dimineaţă, după care se va încălzi uşor, însă doar cu un grad, două. Aşa că de acum ne așteptăm la zapezi consistente în cea mai mare parte a ţării.

 

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Vremea se schimbă radical. ANM anunță temperaturi peste medie
Vremea se schimbă radical. ANM anunță temperaturi peste medie

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat, vineri, cum va fi vremea în perioada 25 noiembrie - 23 decembrie 2019.

Vreme deosebit de rece în toată țara. Posibilă ninsoare în București, vineri seara
Vreme deosebit de rece în toată țara. Posibilă ninsoare în București, vineri seara

Vineri vremea va fi închisă şi va ploua în sud, în centru, local prin est, nord şi pe spaţii mici în rest. La munte vor predomina ninsorile, iar în Moldova, în estul Transilvaniei, dar şi în nordul şi centrul Munteniei, vor fi precipitaţii mixte.

Vremea se va răci semnificativ în Bucureşti. Condiţii de lapoviţă în timpul nopții
Vremea se va răci semnificativ în Bucureşti. Condiţii de lapoviţă în timpul nopții

Vremea se va răci semnificativ în Bucureşti pe parcursul zilei de vineri, temporar va ploua, iar spre seară şi noaptea vor fi condiţii de lapoviţă.

Recomandări
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.