Cât de aspră este această iarnă în România. Meteorologii au dat verdictul și au anunțat zona în care a fost cel mai frig
Meteorologii de la Administraţia Națională de Meteorologie au publicat o analiză privind asprimea iernii în sezonul 2022-2023. În timp ce în majoritatea țării au avut parte de o iarnă blândă, există și zone cu temperaturi aspre.
Evaluarea condițiilor de iernare s-a realizat prin analiza indicelui termic specific perioadei 1 decembrie 2022 – 12 februarie 2023, respectiv cuantumul temperaturilor minime negative din aer, ce caracterizează anotimpul rece prin asprimea iernii, anunță ANM în documentul publicat luni, 13 februarie 2023.
Iarnă blândă și normală în România
Potrivit meteorologilor a fost înregistrată o iarnă blândă în Dobrogea, Banat, Crișana și Maramureș, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei și Moldovei, local în nordul, centrul și sud-estul Transilvaniei.
O iarnă normală a fost în estul, centrul, nordul și nord-vestul Moldovei, nord-estul, centrul, sudul, vestul și izolat estul Transilvaniei, nord-estul și nord-vestul Munteniei, sudul Olteniei, estul Crișanei, se constată caracterul de iarnă normală.
Iarnă foarte aspră în 2023
În ceea ce privește zonele în care am avut o iarnă aspră și foarte aspră, acestea au fost estul, sud-estul și sudul Transilvaniei și izolat în nordul Olteniei. Astfel că în zona Brașovului, în depresiunile din Harghita și Covasna au fost cele mai scăzute temperaturi de până acum.
În a doua săptămână din februarie 2023 au fost înregistrate cele mai scăzute temperaturi din această iarnă în România. Minus 31 de grade Celsius au fost înregistrate în noaptea de miercuri spre joi la staţia meteo din Întorsura Buzăului, cea mai scăzută temperatură din actualul sezon hibernal.