Traieste o experienta unica pe Everest, printr-un timelapse spectaculos. VIDEO
Uneori, provocarile fizice pe care Everestul le solicita fiecarui alpinist sunt rasplatite printr-o experienta cu adevarat spectaculoasa.
Putine lucruri se pot compara cu o experienta traita pe Everest, una dintre cele mai vanate locatii din lume de catrei cei in cautare de aventuri.
Elia Saikaly, un tanar care a plecat in expeditie pe Everest in acest an, a postat pe reteaua de video-sharing un "timelaps" de pe Everest, realizat exclusiv din fotografii.
Everest -A time lapse short film from Elia Saikaly on Vimeo.
CUM A AJUNS EVEREST "CEL MAI INALT MUNTE DE GUNOI DIN LUME"
La 60 de ani dupa ce primul om a urcat pe Everest, cel mai inalt varf din lume este plin de gunoi, de asta se plang tot mai multi alpinisti, scrie revista Time.
In urma cu 60 de ani, pe 29 mai, Edmund Hillary si Tenzing Norgay au devenit primii oameni care au atins varful Everestului. De atunci alti 3500 de oameni au indeplinit aceeasi misiune, insa aventurile lor au lasat urme adanci pe varful din Himalaya, relateaza revista Time.
Desi are 8.848 metri si este cel mai inalt varf muntos din lume, Everestul este departe de a fi singuratic. Aproape 350 de alpinisti au escaldat varful anul trecut si peste 3500 in ultimii 60 de ani.
In 2012, intr-o singura zi, 234 de persoane au plecat sa-si testeze puterile cu Everestul si au ajuns in varf. "Muntele a devenit mai aglomerat decat o statie de metrou din Tokyo la o ora de varf" scrie revista Time.
Grupurile de aventurieri platesc cate 100.000 de $ pentru un ghid care sa-i conduca pe munte. Multi s-au plans ca asteapta ore in sir in vremea rea, pe drumurile inguste din cauza "aglomeratiei" de pe trasee.
Mai problematice sunt insa echipamentele pe care turistii le lasa in urma pe Everest. "Everestul devine cel mai inalt munte de gunoi din lume" sustine alpinistul Mark Jenkins intr-un articol pentru National Geographic.
Echipele de expeditie au lasat in urma tuburi de oxigen, corturi rupte, resturi de echipament de-alungul cailor de acces de la baza catre varf. Si pentru ca aici sunt mereu temperaturi scazute, gunoiul ramane prezervat de vreme.
"Sunt doua rute standard pentru a ajunge in varf Northeast Ridge si Southeast Ridge si astea nu sunt singurele dezgustator de poluate, se vad gunoiul inghetat si piramidele de excremente umane manjind zonele inalte" a povestit Mark Jenkins pentru National Geographic.