Românii, sfătuiți de autorități să nu meargă la mare de 1 Mai: „Nu aveți ce să faceți aici”

Ultima actualizare: 28-04-2020 20:19

De 1 Mai, autoritățile le transmit celor care și-au planificat, sub diferite pretexte, o escapadă pe litoral, să nu vină la malul mării.

Vor fi filtre de poliție în stațiuni și pe autostradă, iar hotelurile sunt închise. Doar dacă toată lumea va respecta restricțiile, sezonul se va putea deschide în siguranță, la un moment dat. Anul acesta, pentru 1 Mai, litoralul avea un grad de ocupare de 100%. Aproape toți turiștii și-au mutat vacanța după 15 mai, în speranța că lucrurile se vor mai liniști.

În Vama Veche este o liniște apăsătoare. În anii trecuți, când se apropia 1 Mai, apăreau și primii turiști, dar acum, toate localurile și hotelurile rămân închise, iar mesajul celor din Vama este clar: stați acasă.

Manager beach bar: „Anul trecut aproape eram gata cu pregătirile, mai erau două zile și deschideam. Primii turiști veneau în Vamă deja. Melancolie multă, tristețe pe de altă parte, dar ne gândim că după ce o să treacă perioada aceasta, o să vină toată lumea cu alt vibe și o să vină mai mulți decât în perioada asta. Cred că dacă toată lumea o să stea acasă, cred că o să avem șanse să deschidem de 1 iunie."

Hotelier: „Îi sfătuim pe clienții și turiștii noștri să rămână acasă, pentru că chiar nu au ce să facă de 1 Mai în Vamă."

La fel se întâmplă și în stațiunea Mamaia. Totul este închis, iar vestitele petreceri din Mamaia Nord și din Vama Veche se mută online.

Manager restaurant din Mamaia: „Totul e închis, nu e o imagine prea plăcută. Totul s-a contramandat. Cel mai corect ar fi să mutăm toată petrecerea atunci când se poate. "

Administrator bar: „Mutăm în online, pregătim pupitru de DJ și în dimineața zilei de 1 Mai ne găsiți pe pagina de Facebook cu DJ de la răsărit și cu plaja goală, așa cum n-a mai fost mulți mulți ani. "

Polițiștii susțin că mulți tineri au anunțat deja că vor să ajungă pe litoral de 1 Mai sub diferite pretexte, dar îi sfătuiesc să-și păstreze banii de concediu, decât să plătească amenzi de zeci de mii de lei.

Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța: „Vă informăm că accesul este restricționat pe zona plajelor de pe litoralul Mării Negre. Persoanele fizice care încalcă prevederile legale ale ordonanțelor militare riscă sancțiuni contravenționale cuprinse între 2000 și 20000 de lei."

Anul trecut, pe litoral au fost oficial aproape 80.000 de oameni. Acum, speranța celor care trăiesc din turism este că doar respectând regulile vor putea, la un moment dat, să deschidă sezonul în siguranță.

Trăim vremuri diferite, însă Vama Veche rămâne neschimbată, turcoazul mării și atmosfera de libertate nu vor pieri, atât timp cât înțelegem că este momentul să punem sănătatea pe primul loc, ca mai apoi să ne putem bucura din plin de vacanțe.

La munte, proprietarii de hoteluri și pensiuni nu știu nici ei când se va deschide sezonul, dar își amenajează spațiile, astfel încât oaspeții să fie cât mai protejați. La o pensiune din Curmătura Ștezii, aflată la doar câțiva kilometri de Păltiniș, vor fi schimbări vizibile:

Proprietar de pensiune: „Cel puțin în acest an nu va mai fi aceeași afluență de turiști și dacă ar fi să fie așa, le vom limita noi undeva la 60%, să putem respecta regulile impuse de toată această situație. E spațiu generos, avem această terasă deschisă și cea acoperită, plus grădina.Vom face în așa fel încât, aceste spații să fie la distanța reglamentată, doi metri și să poată sta două, maximum patru persoane, să stea la o masă. O altă variantă, vom servi micul dejun în cameră, avem balcoane și pot să se bucure de aer curat la micul dejun."

Alin Chipăilă, directorul Agenției Județene de Turism din Sibiu„Primele forme de turism care vor reporni vor fi cele de turism individual, turism familial, accentuate pe descoperirea naturii, pe descoperirea mediului rural, descoperirea atracțiilor mai puțin aglomerate. România nu are totuși imaginea unei zone foarte contaminate și cred că acest lucru va servi la o imagine bună pentru atragerea turiștilor străini după trecerea crizei sanitare. E unul din atuurile noastre."

Anul trecut, țara noastră a avut peste 2,5 milioane de turiști străini.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO