Peisaj trist în Predeal și Poiana Brașov. Turiștii au parte mai mult de nămol decât de zăpadă
Vacanța de iarnă continuă și în această săptămână pentru copiii de gradiniță și pentru cei din clasele primare. Din păcate, dacă au mers împreună cu părinții la munte, nu se pot da cu sania și nici să ia lecții de schi.
Pentru că pe pârtii este noroi, multe tabere au fost anulate. Zăpada s-a păstrat doar la peste 2.000 de metri altitudine.
La început de ianuarie, chiar în prag de Boboteza în Predeal, peisajul este dezolant. În partea de jos a pârtiei Clăbucet este mai mult nămol decât zăpadă. Copiii se dau cu săniuțele pe câteva petice albe.
Cristina Frențiu, președinte al Asociației Oamenilor de Afacerri Pro Civic Serv Predeal: "Și transportatorii pe cablu sunt foarte afectați, teleschiul, banda transportoare, schiorii, taberele, turiștii, toată lumea este foarte, foarte supărată. Acum ar fi trebuit să înceapă tabere cu copii mici care încă au vacanțe, ce să le oferim!?"
Valentin Mihalache, controlor de bandă: "Chiar am avut o tabără de 60 de copii care au refuzat să mai vină, din cauza haosului care este pe pârtie."
Nici în Poiana Brașov zăpada nu avea cum să reziste la cele 8 grade Celsius, cât arătau termometrele la prânz.
Băiat: "Mi-ar fi plăcut mai mult să merg sus pe munte și să ningă în același timp, să mă dau cu schiurile."
Se poate schia numai în partea superioară a masivului Postăvaru, unde, inevitabil, s-a creat aglomerație.
La Păltiniș, în Sibiu, zăpada rezistă deocamdată, dar numai cu ajutorul tunurilor de zăpadă, care nu vor putea funcționa la nesfărșit din cauza temperaturilor foarte ridicate. Administatorii pârtiilor confirmă că se confrunta cu un sezon dificil și spun că au cheltuieli mari.
Andy Fazekas, reprezentant al unui resort de schi din Păltiniș: "Este o iarnă atipică. Este extrem de cald. Dacă acum 10 ani în noiembrie aveam constant 10 zile chiar mai multe cu temperaturi de -10, -15 grade, acum iată că aceste temperaturi le-am avut, nici măcar atât de scăzute, le-am avut 3 nopți în care practic am reușit să facem zăpada care se vede."
Cătălin Fărcaș, instructor de schi: "Se schiază binișor, nu e la cele mai înalți parametrii pârtia, dar putem să ne facem treaba."
Pentru cei 6 km de pârtie de la Păltiniș se pun în funcțiune cel puțin 20 de tunuri de zăpadă artificială, care consumă energie de zeci de mii de euro într-o lună cu temperaturi crescute.
---
În articolul de mai sus, Cristina Frențiu a fost prezentată în mod greșit drept „administrator pârtie”. În realitate, persoana respectivă este președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Pro Civic Serv Predeal și nu deține nicio funcție oficială în cadrul Primăriei Orașului Predeal.