Bijuteria arhitecturală unică din Transilvania care a fost restaurată complet. Unde se află și de ce merită vizitată

bistrita nasaud
Shutterstock

Arcalia este un sat în comuna Șieu-Măgheruș din județul Bistrița-Năsăud, Transilvania. În acest sat se află Castelul Bethlen, o construcție impunătoare ce datează de aproximativ 150 de ani, remarcată pentru arhitectura sa de stil maur-bizantin.

Acest castel este singurul exemplu de arhitectură în acest stil din Transilvania. Situat pe o moșie de 16,5 hectare, care include trei clădiri distincte și un parc dendrologic bogat, ce adăpostește peste 150 de specii de plante locale și exotice, Castelul Bethlen este un obiectiv turistic important din Transilvania.

Castelul Bethlen - istoric

Castelul Bethlen din Arcalia, finalizat în anul 1850, a servit drept reședință pentru familia conților Bethlen până în 1947, când a fost naționalizat de către regimul comunist și trecut în patrimoniul statului român.

În urma naționalizării, castelul a fost destinat pentru diverse scopuri, cel mai notabil fiind găzduirea unui magazin sătesc și arderea obiectelor considerate nefolositoare, inclusiv arhiva familiei Bethlen. Aceste evenimente tragice au dus la pierderea unor informații importante despre istoria castelului.

În anul 1963, Castelul Bethlen a fost alocat Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, fiind transformat în Centrul de Cercetări Biologice și Geologice, care avea inclusiv un centru de practică pentru studenți în timpul verii.

Citește și
Cum vor liberalii să schimbe legea ca să ajungă Klaus Iohannis senator. Președintele ar putea candida fără a fi nevoit să demisioneze SURSE

De-a lungul timpului, complexul de la Arcalia a găzduit diverse evenimente culturale, revenind treptat în atenția comunității.

Astăzi, complexul din Arcalia include Castelul Bethlen, un parc dendrologic și trei clădiri administrate de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Este unul dintre cele mai cunoscute obiective din Județul Bistrița-Năsăud.

Restaurarea castelului

Restaurarea castelului Bethlen de la Arcalia a fost un proiect ambițios care a reușit să readucă la viață o bijuterie arhitecturală unică în Transilvania și rară în întreaga țară.

Construit în stil mauro-bizantin, castelul a fost restaurat cu o investiție de 14 milioane de lei, fonduri provenite atât din bani europeni, cât și fonduri ale Universități ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Reabilitarea castelului a fost posibilă datorită unei finanțări de 12 milioane de lei prin Programul Operațional Regional, la care s-au adăugat fondurile suplimentare de 2 milioane de lei din partea UBB.

Această investiție nu numai că a readus castelul la viață, ci a transformat întregul domeniu într-o stațiune științifică de prestigiu.

Astăzi, Castelul Bethlen de la Arcalia este deschis pentru vizitatori, servind nu doar ca loc de învățământ, ci și ca destinație turistică impresionantă.

Anual, peste 600 de studenți, masteranzi și doctoranzi își vor desfășura activitățile academice în incinta acestui castel.

Stațiunea Științifică UBB – Arcalia, care include Castelul UBB – Arcalia, Parcul Dendrologic UBB – Arcalia și clădirile anexe pentru cazare, cantină și serviciile administrative, este acum un centru de excelență în cercetarea științifică și învățământul superior.

Proiectele viitoare ale UBB vizează reabilitarea și modernizarea celorlalte clădiri, extinderea Parcului Dendrologic și dotarea stațiunii științifice cu laboratoare de ultimă generație în domeniul biologiei și biotehnologiilor, precum și în știința și ingineria mediului.

Stațiunea Științifică UBB-Arcalia va face parte dintr-o rețea dedicată turismului academic și cercetării științifice asupra mediului și sustenabilității, alături de alte instituții academice de prestigiu din România.

Inițiativa nu numai că promovează educația și cercetarea, dar și păstrează patrimoniul cultural și istoric al regiunii.

Parcul dendrologic

Parcul dendrologic din Arcalia este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din regiune.

În secolul al XIX-lea, grație contelui János Bethlen, domeniul de la Arcalia a fost supus unui proces de modernizare, incluzând amenajarea unuia dintre primele parcuri în stil englezesc din Transilvania.

În jurul anilor 1880, Béla Bethlen a reamenajat parcul, transformându-l în parcul dendrologic existent și astăzi, ce găzduiește peste 150 de specii de arbori și arbuști.

În parcul dendrologic din Arcalia se găsesc arbori și arbuști care provin din diferite zone ale globului, cum ar fi bradul argintiu, molidul caucazian, salcâmul japonez sau teiul cu frunză mare.

Parcul este renumit pentru aleile sale superbe. În timpul primăverii, parcul renaște, oferind un adevărat spectacol pentru iubitorii de natură.

Obiective turistice în Bistrița-Năsăud

Bistrița-Năsăud este plină de obiective turistice. Cei care vin aici nu au cum să se plictisească. În inima orașului este pietonala Liviu Rebreanu locul în care bistrițenii se întâlnesc și locul unde turiștii se relaxează la cafenele și terase. Aici se află statuia fotografului Alexandru Roșu, unul dintre cei mai apreciați fotografi ai orașului din secolul al XIX-lea.

Biserica Evanghelică

Biserica Evanghelică este un simbol al orașului Bistrița care datează din secolul al XIII-lea și impresionează cu înălțimea turnului său de piatră, cel mai înalt din Transilvania. În timpul vizitei, poți admira colecția sa de mobilier medieval și orga din secolul al XVIII-lea.

Șirul Șugălete

Unul dintre cele mai lungi ansambluri de case medievale etajate cu arcade din România, Șirul Șugălete este o atracție deosebită pentru toți cei care ajung să îl viziteze.

Casa Argintarului

Această clădire în stil renascentist adăpostește o expoziție permanentă a artistului local Norbert Thomae. Aici poți afla mai multe despre istoria și cultura orașului Bistrița.

Parcul cu peri seculari

Situat în apropierea orașului Bistrița, pe dealul Cocoș din satul Unirea, parcul cu peri sculari este un loc unic în Europa.

Aici vei găsi peri vechi de secole și o varietate de specii de păsări. Parcul este împrejmuit și găzduiește o casă tradițională transilvăneană reconstruită, cunoscută sub numele de Căsuța lui Mihai.

Rezervația naturală Laleaua Pestriță

Dacă ai ceva mai mult timp la dispoziție și ești aici cu mașina personală, merită să faci o vizită la rezervația naturală a Lalelei Pestrițe. Acestă plantă rară și protejată prin lege este o adevărată splendoare.

Biserica intrarea în biserică a Maicii Domnului

Chiar în centrul istoric al orașului vei găsi cel mai vechi monument al acestui oraș: Mănăstirea Minoriților, care datează din anii 1270-1280. De-a lungul vremii, a trecut prin multe transformări, iar în 1895 a fost cumpărată de români și transformată în biserica de astăzi.

Muzeul Județean

În vecinătatea bisericii există Muzeul Județean Bistrița-Năsăud, care se afla în clădirea fostei cazărmi a regimentului 63 Infanterie. Cuprinde secții de etnografie - artă populară, științele naturii, artă plastică, istorie și arheologie.

Singoga

Această sinagogă se află vizavi de muzeul Județean și a fost construită în anul 1856. Este mai veche de 100 de ani, iar în România există încă 6 sinagogi atât de vechi.

Casa cu Lei

Aceasta este una dintre cele mai frumoase clădiri din Bistrița. Momentan, clădirea găzduiește centrul de artă tradițională, unde poți vedea averse expoziții și au loc ateliere.

Turnul Dogarilor

Nu ai cum să ratezi acest obiectiv turistic dacă ajungi în Bistrița. Cu o înălțime de 25 de metri și ziduri groase de 1,5 metri, acesta este singurul turn care nu a fost dărâmat din cele 18 ale Cetății.

Articol recomandat de sport.ro
Incredibil! Un internațional român se retrage din fotbal la 26 de ani
Incredibil! Un internațional român se retrage din fotbal la 26 de ani
Citește și...
Obiective turistice în Alba. Ce poți vizita în Alba Iulia și în împrejurimi
Obiective turistice în Alba. Ce poți vizita în Alba Iulia și în împrejurimi

Există o mulțime de obiective turistice în județul Alba pe care trebuie le să vizitezi dacă ajungi aici. Este o parte a țării pe care trebuie o să vezi și te va fermeca prin carisma ei aparte.  

Satul „Bunicii care bate doba”, o experiență de vis cu natură, tradiții și vin, la o aruncătură de băț de Galați
Satul „Bunicii care bate doba”, o experiență de vis cu natură, tradiții și vin, la o aruncătură de băț de Galați

Văleni este un sat care păstrează farmecul rural moldovenesc, oferind turiștilor o evadare din agitația orașelor și o privire în istoria și cultura locală.  

Orașul din România cunoscut pentru unicitatea clădirilor. Este printre cele mai faimoase destinații din Europa
Orașul din România cunoscut pentru unicitatea clădirilor. Este printre cele mai faimoase destinații din Europa

Municipiul de reședință al județului Bihor este unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Are o mulțime de obiective turistice, o atmosferă unică și oameni calzi și primitori.

Recomandări
Nouă avertizare de ploi torențiale în județe deja devastate de inundații. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ
Nouă avertizare de ploi torențiale în județe deja devastate de inundații. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri dimineață, o avertizare Cod galben de ploi torenţiale, valabilă joi, 19 septembrie, în nouă judeţe.

Surse: PNL a scris amendamentul de modificare a legii în Parlament, ca să-l facă pe Klaus Iohannis parlamentar
Surse: PNL a scris amendamentul de modificare a legii în Parlament, ca să-l facă pe Klaus Iohannis parlamentar

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că PNL va depune la Senat, miercuri sau joi, o inițiativă de modificare a legii privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților.

Siegfried Mureșan, negociator-șef în Parlamentul European: ”Vreau mai mulți bani în rezervă pentru catastrofe naturale”
Siegfried Mureșan, negociator-șef în Parlamentul European: ”Vreau mai mulți bani în rezervă pentru catastrofe naturale”

Inundațiile care au lovit România și alte state din Europa Centrală și de Est au ajuns subiect de dezbatere în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.