Peste 22.000 de timisoreni isi serbeaza onomastica de Sfintii Constantin si Elena
Astazi este mare sarbatoare in mii de familii din Timisoara. Peste 22.000 de timisoreni isi serbeaza astazi ziua onomastica, de sfintii Constantin si Elena.
Potrivit reprezentantilor Directiei de Evidenta a Persoanelor, in Timisoara sunt 7.400 de barbati care poarta numele de Constantin si 14.900 de femei care poarta numele Elena. In total, la nivel national, 1.7 milioane de persoane isi serbeaza astazi onomastica.
Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt sarbatoriti in 21 mai atat de bisericile ortodoxe, cat si de cele catolice la fel cum sunt serbati apostolii.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Sfanta Elena s-a bucurat dintotdeauna de o evlavie deosebita din partea crestinilor. Numele ei, care se traduce ca "faclie", "torta", "stralucirea soarelui", este purtat de nenumarate credincioase. In cinstea ei s-au ridicat biserici, manastiri, asezaminte teologice sau sociale. Ea a fost si ramane un simbol de puritate, dragoste parinteasca, nadejde si credinta autentica.
Imparatul Constantin a dat o serie de legi prin care a venit in ajutorul crestinilor. In 312 a generalizat duminica drept zi de odihna in intregul imperiu, i-a scutit pe preotii bisericii de impozite si de armata, a interzis practicarea jertfelor sangeroase si a oferit crestinilor edificii imperiale pentru practicarea cultului.
Imparatul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de episcopul Eusebiu de Cezareea, biograful si apropiatul sau. A murit la scurt timp, in Nicomidia, si a fost inmormantat la Constantinopol, in biserica ctitorita de el. In traditia populara se vorbeste despre imparatii Constantin si Elena ca despre parintii Sfintei Cruci.
In calendarul popular, aceasta zi este o sarbatoare a pasarilor de padure, numita Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Oamenii trebuie sa tina sarbatoarea, pentru ca puii din gospodarie sa nu fie mancati de ulii. In ziua Sfintilor Constantin si Elena este bine sa nu se lucreze, pentru ca holdele si strugurii sa nu fie distrusi, iar pana in 21 mai trebuie sa fie semanate porumbul, ovazul si meiul, potrivit traditiei populare.