The Guardian: De ce s-a imbracat aceasta femeie intr-o bomba, pe strazile din Beirut?

15-01-2014 09:50


Rima Najdi

Socata de valul recent de atacuri cu bomba din tara sa, artista de origine libaneza Rima Najdi si-a pus un costum care imita o bomba si a plecat pe strada pentru a vedea reactiile oamenilor.

Rima Najdi, adica Madam Bomba, este un artist multitalentat, care s-a stabilit in Berlin, scrie The Guardian. De sarbatori insa, ea s-a intors in Beirut, chiar dupa ce orasul a fost lovit, din nou, de doua atentate cu bomba.

Aceste atacuri - primul, in centrul Beirutului, iar al doilea in zona Dahiyeh, dominata de Hezbollah - nu sunt incidente izolate. Masinile capcana si sinucigasii cu bombe au devenit o obisnuinta pe strazile din Beirut in ultimele luni, in conditiile in care razboiul din Siria are un efect tot mai destabilizator asupra vecinilor sai de la granite.

La un moment dat, Najdi a fost suficient de aproape incat sa auda efectul exploziei unei bombe, fapt care a facut-o sa se intrebe: "O fi vreo bomba pe acolo si pentru mine? O sa mor acum?". I-a deschis ochii, spune ea, si a vazut "cu cat de multa moarte ne confruntam noi in Liban". Iar dupa ce Najdi a descoperit ca si multi dintre prietenii sai sunt ingroziti ca ar putea "muri in orice clipa" ... i-a venit inspiratia.

Asa a inceput sa se plimbe pe strazile din Beirut imbracata intr-o bomba. A fost sustinuta si de cativa prieteni si artisti: Maria Kassab, Sandy Chamoun, Roy Dib si Dana Dia, care au documentat aceasta performanta artistica prin fotografii, inregistrari video si audio.

 

Reactiile oamenilor au fost diferite: unii s-au speriat, altii au facut glume, cativa au fost indiferenti, in timp ce altii s-au aratat intrigati. Dupa cateva zile de la acest eveniment, ea inca mai primeste reactii pe retelele de socializare. Mesajele vin din Algeria, Turcia si Yemen, dar si din Liban.

"Ar fi interesant de vazut ce s-ar intampla, de exemplu, daca acest lucru l-ar face un barbat. Cred ca genul persoanei joaca un rol important in reactia oamenilor", a spus Najdi, care a explicat ca spune acest lucru pentru ca a primit si unele reactii de .. amor.

"Daca sinucigasii cu bomba ar arata ca tine ..mi-ar placea sa mor", i-a spus un barbat.

Sursa: The Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO