Studiu UE: 55% dintre romani cred ca violul poate fi justificat. Unu din cinci nu ar vrea nici macar sa fie ilegal
O cercetare realizata in toate statele Uniunii Europene arata ca romanii sunt mai degraba toleranti atunci cand este vorba despre viol.
Eurobarometrul special asupra violentei de gen, realizat in vara acestui an si publicat in noiembrie, arata ca 55% dintre repondentii din Romania sunt de acord cu afirmatia ca exista situatii in care contactul sexual fara consimtamant este justificat. Principala situatie in care romanii considera ca violul este justificat sunt legate de consumul de alcool si droguri (30%), purtarea de haine “provocatoare sau sexy” (25%) si situatia in care o persoana merge de bunavoie acasa cu cineva (26%). De asemenea, in cazul justificarii prin consum de alcool si drogrui, mai multe femei decat barbati considera ca acesta poate justifica violul. Si asta desi Codul Penal spune clar ca violul este "Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoana, savarsit prin constrangere, punere in imposibilitate de a se apara ori de a-si exprima vointa sau profitand de aceasta stare".
Anul trecut, o statistica a Politiei arata ca in Romania se inregistreaza in medie 5 cazuri de viol in fiecare zi.
Aceste cifre ne aduc pe primul loc in Europa la justificarea violului – media europeana e de numai 27% si in tara de pe locul 2, Ungaria, 47% din repondenti au considerat ca exista justificari pentru relatiile sexuale fara consimtamant. Pe locul 3 este Bulgaria, cu 43%.
Stam insa foarte bine la nivel declarativ. 96% dintre romani cred ca e inacceptabila violenta domestica impotriva femeilor, cu 12 procente peste media UE. Mai putin de un sfert cunosc o persoana care sa fi fost victima violentei domestice. Insa 23% cred ca femeile inventeaza sau exagereaza adesea cu plangerile de abuz sau viol, 26% afirma ca violenta impotriva femeilor e adesea provocata de victima si aproape o treime cred ca acesta e o chestiune privata, care trebuie rezolvata in familie.
Intrebati ce opinie au fata de fortarea partenerului sa intretina relatii sexuale, 18% dintre romani cred ca e gresita, dar nu ar trebui sa fie impotriva legii, iar 2% - ca nu e nici gresit si nici ilegala nu ar trebui sa fie. 29% considera ca hartuirea sexuala a colegelor nu ar trebuie sa fie ilegala si 3% spun chiar ca nu e nmimic gresit in asta. De asemenea, 26% nu vad de ce ar fi ilegal sa trimiti mailuri sau mesaje cu continut sexual explicit si nedorit.
Sursa: Pro TV
Etichete: studiu, viol, agresiune sexuala, ue, relatii sexuale, eurobarometru,
Dată publicare:
25-11-2016 16:23