Povestea sfâșietoare a fetiței ucise cu o injecție cu fenol în inimă la Auschwitz

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Czesława Kwoka, poza restaurata, Auschwitz-Birkenau
dw.com

Czesława Kwoka avea 14 ani când a fost fotografiată în lagărul de concentrare de la Auschwitz.

Zeci de mii de utilizatori de Twitter au reacționat după ce o fotografia a ei a fost restaurată și transformată din alb-negru în color, relatează Deutsche Welle.

Fotografiile restaurate au fost publicate pe Twitter de Muzeul Auschwitz-Birkenau pe 12 martie iar de atunci au fost redistribuite de 10.000 de ori.

Fotografia o înfățisează pe o copilă poloneză și a fost realizată la puțin timp după sosirea ei în lagărul de concentrare de un alt prizonier - Wilhelm Brasse. Artista braziliană, Marina Amaral a restaurat fotografia.

”Vă mulțumim că ne ajutați să ne amintim de trecut. Trebuie să învățăm din istoria tragică de la Auschwitz pentru a crea un viitor mai bun și mai sigur” au reacționat reprezentanții muzeului pe Twitter.

Deportarea și moartea

Muzeul Auschwitz-Birkenau a precizat că autoritățile germane au deportat-o pe Czesława Kwoka, alături de mama ei, din regiunea Zamość, sud-estul Poloniei pentru a le face loc germanilor din estul Europei.

Fetița nu face parte dintr-o familie de evrei. Înainte de a fi fotografiată a fost bătută de un paznic, în poză fiind vizibilă buza spartă.

Mama ei a murit la 3 luni de la sosirea în lagăr. Copila a murit câteva săptămâni mai târziu, ucisă cu o injecție cu fenol în inimă.

Naziștii au ucis peste un milion de oameni, majoritatea evrei, la Auschwitz-Birkenau.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO