Povestea lui Lee Kuan Yew, omul care a facut din Singapore "Disneyland unde functioneaza pedeapsa cu moartea". GALERIE FOTO

23-03-2015 17:24


cover Singapore inainte si dupa Lee Kuan Yew

Poate un singur om sa cladeasca o tara? Lee Kuan Yew a demonstrat ca da. Regretatul premier singaporez a dominat vreme de jumatate de secol politica tarii pe care se poate spune ca a creat-o.

Lee Kuan Yew s-a nascut in 1923 intr-o familie de origine chineza din clasa de mijloc din Singapore, pe atunci colonie britanica. Dupa incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial a studiat in Anglia, la cea mai influenta scoala de economie – London School of Economics – si apoi la Universitatea Cambridge. Nemultumit insa de faptul ca in timpul razboiului, britanicii nu au fost in stare sa apere Singapore de invazia japoneza, Lee a inceput sa actioneze pentru a castiga independenta patriei sale.

In anii ’50 a format o miscare de stanga, Partidul Actiunii Poporului (PAP) cu care a castigat alegerile din colonia britanica si a devenit premier in 1959. Pentru a se rupe de Londra a acceptat o uniune temporara cu Malaysia pana in 1965, cand Singapore a devenit un stat independent – o situatie cel putin problematica pentru o tara extrem de mica (718 kilometri patrati, cat jumatate din Ilfov) si saraca (foto jos).

Lee a transformat insa Singapore dintr-un stat aparent fara viitor intr-o putere economica. Regimul sau autocratic a urmarit sa faca din aceasta tara un nod comercial, astfel ca a investit masiv in infrastructura, in industria de prelucrare a petrolului, dar si in politici care sa promoveze toleranta in mozaicul etnic din Singapore, unde si azi exista patru limbi oficiale (engleza, malaysiana, chineza si tamila).

In acelasi timp, a promovat insa si politici cel putin controversate: a inabusit opozitia politica, a limitat libertatea presei prin procese de calomnie, a promovat pedepsele corporale, a incurajat sterilizarea pentru a stopa explozia demografica si a interzis, printre altele, guma de mestecat, tonomatele si revistele sexy. “Un Disneyland unde functioneaza pedeapsa cu moartea”, a rezumat scriitorul american William Gibson viata in Singapore.

Cifrele arata insa si succesele incontestabile ale lui Lee Kuan Yew. In 1965, cand si-au castigat independenta, singaporezii aveau un PIB pe cap de locuitor de 512 dolari. Jumatate de secol mai tarziu, PIB-ul depaseste 78.000 de dolari pe cap de locuitor si este al treilea din lume. In 1965, rata somajului era de 14%; azi e sub 2%.(foto jos: parcul Gardens by the Bay din Singapore)

In 1965, 70% dintre locuitori traiau in maghernite inghesuite; azi, una din sase gospodarii din Singapore dispune de un venit de un milion de dolari. Portul Singapore e printre primele cinci din lume ca volum de activitate.

De asemenea, Singapore este intre primele patru centre financiare de pe glob si a fost declarat de Banca Mondiala cel mai bun loc din lume pentru facut afaceri, dar si primul nod logistic mondial. In plus, are cea mai avansata forta miliatara din regiune si un sfert din cheltuielile guvernamentale sunt in domeniul apararii (foto jos: Lee Kuan Yew in 1978).

Pe de alta parte, regimul lui Lee Kuan Yew – pentru ca, in fond, a fost vorba de un regim autoritarist, nu de o autentica democratie – a fost dur criticat. Printre principalele acuzatii se numara cea de nepotism: dupa retragerea voluntara a lui Lee in 1990 au urmat inca 14 ani in care acesta a dominat guvernul din postul de “ministru senior”. Iar apoi postul de premier a fost ocupat chiar de fiul sau, Lee Hsien Loong, pe care batranul politician l-a consiliat pana in 2011, din pozitia de “ministru mentor”.

Cum a reusit Lee Kuan Yew sa transforme subdezvoltatul Singapore intr-o putere economica? Cateva dintre directiile urmate pot fi lectii si pentru Romania. Longevivul premier a combatut dur coruptia prin intermediul Biroului pentru Investigarea Practicilor Corupte, un fel de DNA local, dar si creandu-si o imagine modesta, care a devenit model pentru politicienii locali: de pilda, mergea la evenimentele internationale cu avioane de linie, ca un pasager obisnuit.

A investit in dezvoltarea imobiliara si in reteaua de transporturi, realizand performante urbanistice care-i fac invidiosi si pe americani. Iar in plan fiscal, in loc sa creasca impozitele pentru a plati ajutoare sociale, i-a obbligat pe angajati sa contribuie cu 20% din venituri si pe angajatori cu 16% la Fondul Central de Asistenta, unde fiecare singaporez are un cont din care poate scoate bani doar pentru pensie si asistenta medicala.

Moartea lui Lee ar putea schimba insa putin cursul pe care se afla de 50 de ani micul stat asiatic. Opozitia de stanga, care critica politicile sale sociale drept “elististe”, a castigat teren. Ostilitatea lui Lee fata de musulmani ar putea fi inlocuita de o noua atitudine, mai toleranta, la fel si atitudinea fata de libertatea presei. Cresterea economica a tarii nu pare insa ca poate fi usor oprita, astfel ca Singapore nu isi va pierde prea curand pozitia de putere economica pe care i-a castigat-o Lee Kuan Yew.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO