Noile avioane invizibile ale SUA au fost folosite in lupta. PRIMELE imagini cu armele americane de 150 mil. dolari/bucata

Dată publicare: 30-09-2014 13:37
Dată actualizare: 03-10-2014 07:18


avion F-22 Raptor in curs de alimentare

 A fost declarat cel mai bun avion de vanatoare construit vreodata iar acum da proba calitatilor sale in lupta impotriva teroristilor. Aviatia americana a prezentat primele imagini cu avionul “invizibil” F-22 in actiune. GALERIE FOTO

 Armata americana si aliatii acesteia au lansat recent primele atacuri aeriene asupra fortelor auto-proclamatului Stat Islamic, grupul terorist care controleaza nordul Irakului si al Siriei. Iar odata cu atacurile au aparut si primele imagini – absolut spectaculoase – cu una dintre cele mai puternice arme ale Pentagonului: avionul de vanatoare F-22 Raptor.

Publicate pe mai toate retelele sociale si preluate rapid de presa din intreaga lume, imaginile nu arata, e drept, rezultatele sangeroase ale unui atac al acestora avioane, ci momente ceva mai pasnice: decolarea, dar si alimentarea in zbor, care pare mai degraba o imagine dintr-un joc pe calculator. Sunt printre putinele imagini care prezinta aceste aeronave in actiune, deoarece F-22 este invizibil, facand parte din a patra generatie de avioane care beneficiaza de tehnologia “stealth”, care le face practic de nedetectat.

Cum arata avioanele americane F-16 cumparate de Romania "la mana a treia"

Statele Unite sunt pana acum singura tara din lume care a folosit avioane “invizibile” in misiuni de lupta, inca din 1989, cand fortele americane au invadat Panama pentru a il inlatura pe dictatorul militar Manuel Noriega. Operatiunile impotriva teroristilor Statului Islamic sunt a sasea misiune de lupta a avioanelor “stealth” si prima in care a fost folosit F-22 Raptor.

Vezi si: Harta coalitiei impotriva Statului Islamic. Romania, printre tarile participante

Declarat de seful armatei australiene “cel mai bun avion de vanatoare construit vreodata”, F-22 a inceput sa fie folosit de americani din 2005. S-au construit mai putin de 200 de aeronave din acest model, productia fiind oprita din cauza costului extrem de ridicat: 150 de milioane de dolari per avion. Nimeni nu pune insa la indoiala eficienta lui F-22, care a facut guvernul american sa interzica vanzarea sa in afara Statelor Unite.

Cateva date tehnice despre aceste avioane, care sunt una dintre cele mai redutabile arme ale Pentagonului: pot atinge viteza de 2.25 Mach, adica 2756 km/h; zboara pana la 18.300 de metri; pot transporta 10 tone de bombe; si sunt aproape complet nedetectabile de catre radar si foarte greu vizibile chiar si cu ochiul liber. Iar dupa cel mai recent upgrade, F-22 poate folosi bombe ghidate din satelit, poate distruge radarele inamicului folosind atacuri electronice si poate realiza harti extrem de detaliate ale zonelor pe care le survoleaza.

Citeste si: REPORTAJ MULTIMEDIA. Fata nevazuta a terorismului

Pentagonul nu a oferit multe detalii asupra misiunii desfasurate de avioanele F-22 impotriva Statului Islamic, dar se pare ca in cursul acesteia un centru de comanda al teroristilor din orasul sirian Raqqa a fost bombardat iar atacul a fost calificat drept “un succes”.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO