Misterul morții lui Dan Mureșan și legătura cu Cambridge Analytica: ”Ar fi fost otrăvit”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Dan Muresan
Pro TV

Avertizorul de integritate Christopher Wylie, cel care a făcut dezvăluiri importante despre scandalul Facebook - Analytica, susține că a auzit că predecesorul său, Dan Mureșan, ar fi murit otrăvit.

Dan Mureșan a fost fiul fostului ministru al Agriculturii Ioan Mureșan și a murit în septembrie 2012, la 31 de ani, într-o cameră de hotel din Nairobi, Kenya.

Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, a primit vestea morții fiului său chiar când era în spatele gratiilor, de la soția sa.

Potrivit Business Insider, avertizorul de integritate Christopher Wylie este un fost angajat al companiei Cambridge Analytica, ce a decis să facă mărturisiri despre scandalul care a readus problema datelor personale ale utilizatorilor în atenția opiniei publice.

El susține că cel care a lucrat înaintea sa la Cambridge Analytica, adică Dan Mureșan, ar fi fost ucis, iar poliția din Kenya ar fi fost mituită ca să închidă ochii la această crimă.

Acuzațiile lui Christopher Wylie ajung și la scandalul despre campania electorală a lui Donald Trump, care a câștigat alegerile prezidențiale într-un mod susprinzător, dar și asupra scandalului legat de BREXIT, atunci când britanicii au votat ieșirea din Uniunea Europeană, însă după referendum au afirmat că ... nu ar mai vota a doua oară acest lucru.

FOTO: Avertizorul de integritate Christopher Wylie

Wylie afirmă că predecesorul său, Dan Mureșan, ar fi fost otrăvit după ce ”o afacere s-ar fi stricat”.

”Lumea suspectează că el ar fi fost otrăvit în camera sa a declarat Willie, care a mai adăugat faptul că poliția kenyană ar fi fost ”mituită ca să nu intre în camera sa de hotel timp de 24 de ore”.

Christopher Wylie a ținut însă să sublinieze faptul că acestea sunt doar ”speculații” pe care le-a auzit de la alte persoane din interiorul companiei și că nu are dovezi care să susțină aceste afirmații.

Ce am auzit a fost că lucra la un fel de afacere, însă nu știu exact ce fel de afacere era vorba. Însă când lucrezi pentru politicieni mari în multe alte țări de genul acesta, de fapt nu faci bani din munca electorală, faci bani din influențarea aranjamentelor (...).

Încă o dată, asta am auzit, așa că nu spun că asta s-a întâmplat, însă lumea bănuiește că el ar fi fost otrăvit în camera sa de hotel”, a mai spus Wylie, potrivit Business Insider.

În opinia sa, companiei Cambridge Analytica nu îi pasă de legi, ”atâta timp cât își rezolvă ceea ce au de făcut”.

El susține că Aggregate IQ, o altă firmă care ar fi o ”companie căpușă” a Cambridge Analytica, a fost implicată în acțiunea de trimitere de clipuri video violente și intimidante către electorarul din Nigeria, pentru a influența rezultatul alegerilor.

În aceste video-uri, a spus el, ar fi apărut oameni ”dezmembrați, cu gâturile tăiate, sângerând până la moarte și arzând de vii”.

Misterul morții lui Dan Mureșan în Kenya

În 2012, în România se știa faptul că Dan Mureșan se afla în Kenya în calitate de șef de campanie pentru un candidat la alegerile generale. El ar fi fost găsit mort de un prieten.

Nimeni nu știa atunci ce l-a ucis pe tânărul de 31 de ani. Moartea lui a fost cu atât mai misterioasă cu cât autoritățile de acolo nu erau comunicative, iar Dan nu avea probleme de sănătate. De asemenea, el nu anunțase ambasada României că se află în Kenya, iar cei de la București spuneau în 2012 că nu aveau informații privind împrejurările în care a avut loc decesul.

FOTO: Ioan Avram Mureșan, la înmormântarea fiului său, în 2012. VIDEO aici.

La 31 de ani, Dan Mureșan era coordonator de campanii electorale pentru o firmă britanică de consultanță politică, Cambridge Analytica. El locuia la Londra încă de la 13 ani, iar după ce și-a terminat studiile a pus umărul la strategii electorale din mai multe state americane și țări din Africa și Europa de Est.

Ulterior, autoritățile din Kenya au emis un certificat de deces potrivit căruia tânărul ar fi murit în urma unui infarct, însa rudele credeau de atunci că este vorba de o moarte suspectă și susțineau că vor să ceară redeschiderea anchetei.

Într-un interviu acordat în 2012 pentru Dejeanul.ro, Ioan Mureșan a afirmat că fiul său urmase cursurile mai multor școli din Anglia, iar ulterior a fost angajat de o firmă din SUA în domeniul campaniilor electorale, la care a lucrat trei ani și a fost trimis în diferite țări. Ioan Mureșan a povestit că apoi fiul sau a început să lucreze pentru o firmă din Anglia, din același domeniu, el conducând Departamentul Electoral, iar în Kenya avea un proiect legat de alegerile prezidențiale.

În interviul menționat, Mureșan a povestit că a vorbit ultima dată cu fiul său la începutul lunii septembrie 2012, însă legătura telefonică nu era foarte bună, astfel că i-a spus că vor vorbi altă dată. El a relatat că fiul sau i-a spus că va pleca la o cină cu clienții pentru care lucra și că probabil se va întoarce duminică, urmând să își viziteze tatăl.

Mureșan a spus că ulterior a aflat că, după acea cină, fiul sau s-a întors în camera de hotel de unde nu a coborât a două zi, fiind găsit mort.

Vedeți mai jos știrea din 2012 de la Știrile ProTV despre înmormântarea lui Dan Mureșan:

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO