Zambetul Mona Lisei ar putea fi fals - studiu
Zambetul Mona Lisei, personajul central din celebrul tablou pictat de Leonardo da Vinci, ar putea fi fals, afirma cercetatorii spanioli.
"Pana unde este capabil creierul nostru sa distinga intre un zambet «adevarat» si unul «fals»? Personajul principal din serialul TV «In mintea criminalului/ The Mentalist» ar fi capabil sa faca imediat aceasta distinctie", afirma autorii acestui articol aparut pe site-ul publicatiei franceze Le Figaro.
Insa, in timp ce actorul care joaca rolul principal in "The Mentalist" cunoaste scenariul productiei (inainte de filmarea acelor scene, n.r.), acest lucru este arareori posibil in viata de zi cu zi, dincolo de camerele de filmat.
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Zambetul poate fi radios sau trist, triumfator, ezitant, resemnat sau pana la urechi. Toate aceste expresii exista in realitate pentru ca ele corespund unor forme specifice ale chipului. In anumite cazuri, oamenii sunt capabili sa le recunoasca, insa nu intotdeauna.
Incercand sa inteleaga mai bine mecanismele cerebrale prin care capacitatea de recunoastere a emotiilor manifestate de oamenii din jur poate fi alterata si inselata, cercetatorii spanioli din Insulele Canare au realizat o serie de experimente.
Astfel, cercetatorii de la Universitatea La Laguna au realizat o serie de fotografii ale unor chipuri care contineau, pe de-o parte, guri zambitoare asociate cu ochi care exprimau aceeasi stare emotionala, iar pe de alta parte, aceleasi zambete erau asociate cu perechi de ochi care reflectau alte emotii decat bucuria.
"Zambetul joaca un rol fundamental in recunoasterea bucuriei la cei din jur", afirma David Beltran Guerrero, unul dintre autorii studiului.
"Dar, asa cum stim, nu suntem cu adevarat fericiti de fiecare data cand zambim", mai spune acesta. Studiul cercetatorilor spanioli a relevat cateva noutati. "Influenta zambetului este foarte dependenta de tipul de sarcini alocate participantilor", a explicat acelasi cercetator.
"Suntem deci influentati in viata noastra cotidiana de tipul de activitate pe care o facem atunci cand avem «de evaluat» un zambet", adauga acesta.
Desi aceasta sarcina tine in special de perspicacitate, precum descrierea anumitor trasaturi ale fetei, zambetul a avut un rol foarte important atunci cand participantilor la studiu li s-a cerut sa aleaga intre expresiile ambigue si cele care nu sunt echivoce.
In mod contrar, daca sarcina consta in catalogarea directa a expresiilor, in a spune daca persoana fotografiata era vesela sau trista, importanta zambetului este mai mica. Acest studiu confirma faptul ca zambetul capteaza privirea persoanelor din jur mai mult decat oricare alta expresie faciala.
El poate sa induca astfel in eroare in legatura cu semnificatia sa. Prin masurarea miscarilor ochilor s-a aratat ca, daca privirea cade mai intai pe gura persoanei vizate, nu pe ochii ei, riscul de eroare in ceea ce priveste evaluarea zambetului (fals sau adevarat) este mai mare.
"Astfel, daca Mona Lisa (Gioconda) ar fi fost mai degraba filmata, nu pictata, am fi putut sa vedem in ochii ei semnificatia reala a zambetului ei", au explicat cercetatorii spanioli.