"Vino sa te facem vanator de extraterestri." Ce proiect a lansat in premiera Universitatea Edinburgh
Si oamenii obisnuiti vor putea cauta forme de viata extraterestra, datorita unui proiect initiat de Universitatea Edinburgh.
Universitatea ofera un curs online gratuit in acest sens: “Astrobiologia si cautarea vietii extraterestre”, spune news.scotsman.
Cursul exploreaza posibilitatea descoperirii vietii pe planetele similare cu Pamantul si anticipeaza situatia in care va avea loc un contact cu o viata extraterestra.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Tot conceptul de planetele ce au posibilitatea de a gazdui viata s-a popularizat odata cu succesul observatorului Kepler de la NASA din 2009.
Conform site-ului Kepler, 1.790 de stele-gazda cu un total de 2.321 de planete-canditate au fost detectate de telescop.
Pana-n prezent, 74 de planete au fost confirmate ca posibilitatea de a gazdui viata.
Din toamna, Edinburgh University va tine un curs de 5 saptamani ce se va desfasura astfel:
Saptamana 1: Ce este viata si care sunt definitiile vietii? Ce stim despre originea vietii si care sunt teoriile din prezent despre cum isi are originea pe Pamant?
Saptamana 2: Cum era atmosfera la inceputul aparitiei Pamantului si ce stim despre viata de la inceputul Pamantului. Care au fost cele mai importante tranzitii a evolutiei vietii pe Pamant?
Saptamana 3: Perspectiva vietii altundeva in sistemul nostru solar si conditiile necesare pentru o planeta sa fie locuibila.
Saptamana 4: Cum sa cauti planete similare cu Pamantul ce orbiteaza sorii indepartati si cum sa detectezi posibilitatea vietii de acolo.
Saptamana 5: Cum pamantenii pot fi implicati in descoperirea vietii extraterestre.
Acest curs special ET va fi sustinut de Charles Cockell, profesor de astrobiologie si directorul centrului de astrobiologie din Marea Britanie.
“Cursul este o introducere in astrobiologie”, explica Cockell, “exploreaza originea si evolutia vietii pe Pamant si potentiala existenta a vietii in alta parte”.
“Astrobiologia isi pune intrebari de interes larg: Cum a aparut viata pe Pamant? Este acesta un proces inevitabil si viata este un lucru comun in univers?”, adauga astrobiologul.
Edinburgh este prima universitate din Marea Britanie care se alatura Coursera consortium o noua miscare a universitatilor de a oferi cursuri gratuite pentru studentii si adultii din toata lumea.
Miscarea este fondata de savantii de la Universitatea Standford.