Testul simplu inventat de un medic brazilian care ti-ar spune cat mai ai de trait

Ultima actualizare: 12-03-2014 06:50
test longevitate

Longevitatea este o problema care ii macina pe multi. Oamenii de stiinta incearca sa prezica media de viata a unui om folosind tot felul de metode complicate. Acum, un test simplu, ce poate fi facut de oricine, prezice cat mai avem de trait.

Realizatorul testului este medicul brazilian Claudio Gil Araujo. Acesta a inventat metoda dupa ce a observat ca multi dintre pacientii sai, in special cei mai in varsta, au dificultati in a-si pastra echilibrul ori nu au suficienta forta atunci cand trebuie sa ridice un obiect de pe jos sau sa se ridice de pe scaun.

Avand in vedere ca aceste lipsuri cresc riscul accidentelor, medicul brazilian s-a intrebat daca flexibilitatea, echilibrul si forta pacientilor pot prezice durata de viata a acestora. Mai mult, acesta s-a gandit ca rezultatul unui astfel de test i-ar face pe oameni sa fie mai responsabili in privinta propriei conditii fizice, daca afla ca viata lor s-ar putea scurta semnificativ in lipsa miscarii.

Testul se numeste SRT (sitting-rise test) si nu presupune niciun echipament special. Este recomandabil sa fii insa imbracat confortabil.

Pentru inceput, trebuie sa stai drept in mijlocul camerei. Fara sa te folosesti de brate ca sa-ti pastrezi echilibrul, asaza-te pe jos cu picioarele incrucisate. Dupa ce ai facut asta, ridica-te la loc, dar tot fara a te ajuta de maini. Schema celor de la Discover Magazine, preluata de MNN, exemplifica exercitiul.

Scara de masurare a rezultatelor este de la 1 la 10. Astfel, pentru faptul ca ai reusit sa te aseze, primesti 5 puncte si, pentru cand te ridici, primesti alte 5. Numai ca, de fiecare data cand te ajuti de mana sau de genunchi pentru a duce miscarea la capat, pierzi cate un punct. De asemenea, pierzi si cate o jumatate de punct atunci cand iti pierzi echilibrul.

Desi poate parea simplu, Araujo spune catestul poate prezice speranta de viata cu o acuratete incredibila. Medicul a testat peste 2.000 de pacienti, cu varsta intre 51 si 80 de ani si a descoperit ca cei care obtin mai putin de 8 puncte sunt de doua ori mai predispusi sa moara in urmatorii sase ani. Cei care obtin 3 puncte sau mai putin sunt de cinci ori mai predispusi sa moara in acest interval.

Testul a fost efectuat numai pe persoane de peste 50 de ani, asa ca rezultatul pentru cei mai tineri ar putea fi diferit. Chiar si asa, exercitiile simple pot constitui un punct de referinta, mai ales ca cei de pana in 50 de ani nu ar trebui sa intampine dificultati in a le efectua.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO