Geniul care a sfidat stiinta. Medicii i-au vestit moartea la 21 de ani, iar astazi implineste 70

×
Codul embed a fost copiat

Astrofizicianul britanic Stephen Hawking, caruia medicii i-au spus ca mai are putin timp de trait, dupa ce l-au diagnosticat, la 21 de ani, cu o maladie neuronala degenerativa, va implini duminica varsta de 70 de ani.

Stephen Hawking, al carui bestseller "Scurta istorie a timpului", publicat in 1988, s-a vandut in milioane de exemplare, nu este insa naiv: "Sunt sigur de faptul ca handicapul meu a avut o anumita legatura cu celebritatea mea", a declarat savantul pe site-ul sau.

"Oamenii sunt fascinati de contrastul dintre capacitatile mele fizice foarte limitate si natura extrem de vasta a universului pe care il studiez", a adaugat astrofizicianul britanic, imobilizat intr-un scaun cu rotile si care poate sa se exprime doar cu ajutorul unui computer si al unui sintetizator vocal.

Cum a evoluta boala lui Hawking si ce sanse i-au dat medicii

Pe cand studia la Oxford, tanarul Hawking a observat ca devenise "din ce in ce mai neindemanatic" si cadea "de multe ori, aparent fara niciun motiv".

Citește și
Hawking
Stephen Hawking isi cauta asistent. Care sunt cerintele fizicianului si cat ofera pentru post
„Suntem niște animale sălbatice”. Cum arată „iadul drogurilor” din San Francisco, unde trăiesc 8.000 de dependenți fără adăpost

Dupa o serie de teste medicale, el a aflat ca sufera de o maladie incurabila, diagnosticata ulterior ca fiind maladia Charcot, cunoscuta si sub denumirea de maladia Lou Gehrig. "Urma probabil sa mor in decurs de cativa ani. A fost un adevarat soc", isi aminteste Hawking, care avea pe atunci varsta de 21 de ani.

Scleroza laterala amiotrofica - boala Lou Gehrig - se caracterizeaza printr-o pierdere progresiva a anumitor celule nervoase ale creierului si maduvei spinarii, denumite neuroni motori, ce comanda muschii voluntari, care fac posibila miscarea. Boala este progresiva si, in cele din urma, fatala - mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii fundamentale devenind mai dificile cu timpul. Cauzele maladiei sunt necunoscute, insa se stie ca circa 5-10% dintre bolnavi prezinta o forma mostenita a acesteia.

Cele mai multe dintre persoanele diagnosticate cu aceasta maladie degenerativa paralizanta traiesc mai putin de cinci ani dupa diagnosticare. "Faptul ca el a trait cu aceasta boala timp de aproape 50 de ani face din el un om extraordinar", afirma Brian Dickie, directorul Asociatiei britanice pentru maladiile neurodegenerative.

"Totusi, celebritatea cauzata de boala nu trebuie sa eclipseze contributiile" sale din domeniul fizicii, intrucat "el a facut fara indoiala mai mult decat oricare altul, de la Einstein incoace, pentru imbunatatirea cunostintelor despre gravitatie", a precizat Martin Rees, fostul director al Royal Society, care va participa, duminica, la Cambridge, la o conferinta organizata in onoarea lui Stephen Hawking.

Astrofizicianul britanic a publicat lucrari stiintifice despre expansiunea Universului, gaurile negre si teoria relativitatii. In cel mai recent volum al sau, intitulat "The Grand Design", publicat in septembrie 2010, Hawking demonteaza o teorie a lui Isaac Newton, afirmand ca Universul nu a avut nevoie de Dumnezeu pentru a fi creat.

Pentru americanul Kip Thorne, unul dintre vechii lui colaboratori, Stephen Hawking a reusit performanta de a-si transforma handicapul intr-un atu.

Atunci cand "si-a pierdut capacitatea de a-si misca mainile si nu mai putea sa rezolve ecuatii pe hartie, a compensat acest handicap antrenandu-se pentru a jongla, mintal si cu mare viteza, cu concepte complexe. Aceasta capacitate i-a permis sa gaseasca solutii la probleme de fizica pe care nimeni nu putea sa le rezolve si pe care, probabil, nu ar fi putut sa le rezolve fara aceasta dexteritate noua", a declarat Kip Thorne, intr-un interviu acordat cu ocazia celei de-a 70-a aniversari a lui Hawking.

Coplesit cu intrebari venind din lumea intreaga, cu ocazia aniversarii sale, astrofizicianul britanic considera ca "cea mai mare descoperire stiintifica a tuturor timpurilor" ar fi descoperirea unor forme de viata extraterestra. "Daca ei (extraterestrii, n.r.) ar decide sa ne viziteze, rezultatul ar fi similar cu acela generat de sosirea europenilor in America. Nu s-a terminat prea bine pentru amerindieni", a subliniat savantul britanic.

Fostul sef al catedrei de matematica de la Universitatea Cambridge, un post detinut in trecut si de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat in trecut din cauza comentariilor sale despre religie.

Cartea sa intitulata "The Grand Design", lansata in 2010, a provocat un scandal urias in randul liderilor religiosi, deoarece Hawking sustinea in acest volum ca nu este nevoie de o forta divina pentru a explica aparitia Universului.

Stephen Hawking, renumit pe plan mondial pentru lucrarile sale despre Univers si gravitatie, este autorul volumului "Scurta istorie a timpului", una dintre cele mai de succes carti din literatura stiintifica, si al volumului "George si cheia secreta a universului".

Stephen Hawking a inceput sa predea la Universitatea Cambridge in 1962. El a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic in 1982 si este membru al Academiei de stiinte americane.

Hawking a fost casatorit cu Jane Wilde, intre anii 1965 si 1991, cu care are trei copii - Robert, Lucy si Timothy. Savantul britanic s-a casatorit apoi, in 1995, cu asistenta lui medicala Elaine Mason, de care a divortat in octombrie 2006.

Articol recomandat de sport.ro
EXCLUSIV Elvețienii nu au avut milă de Daniel Pancu, după ieșirea nervoasă pentru care a primit roșu. Cum l-au numit
EXCLUSIV Elvețienii nu au avut milă de Daniel Pancu, după ieșirea nervoasă pentru care a primit roșu. Cum l-au numit
Citește și...
Stephen Hawking se gandeste in fiecare zi la femei, dar nu le-a dezlegat inca misterul
Stephen Hawking se gandeste in fiecare zi la femei, dar nu le-a dezlegat inca misterul

Este unul dintre cei mai mari oameni de stiinta in viata, care ne-a dezvaluit secretele Universului in cartea “A Brief History of Time” (n.r. “O scurta istorie a timpului”). Insa marele fizician inca se mai lupta sa descifreze un mister.

Stephen Hawking isi cauta asistent. Care sunt cerintele fizicianului si cat ofera pentru post
Stephen Hawking isi cauta asistent. Care sunt cerintele fizicianului si cat ofera pentru post

Celebrul fizician Stephen Hawking a anuntat online ca isi cauta un asistent tehnic care sa-l ajute sa mentina si sa imbunatateasca sistemul computerizat prin intermediul caruia comunica cu restul lumii.

Stephen Hawking: Va fi dificil de evitat un dezastru in urmatorii 100 de ani. Care e solutia?
Stephen Hawking: Va fi dificil de evitat un dezastru in urmatorii 100 de ani. Care e solutia?

Stephen Hawking crede ca solutia pentru supravieţuirea omenirii este colonizarea spatiului cosmic. Omul de stiinta spune ca omenirii ii va fi greu sa evite un dezastru in urmatorii 100 de ani.

Recomandări
Bogdan a pierdut afacerile, casele și mașinile după ce a descoperit drogurile. „Se speria mama de mine, când mă vedea”
Bogdan a pierdut afacerile, casele și mașinile după ce a descoperit drogurile. „Se speria mama de mine, când mă vedea”

În ultimii ani, în Romania, au pătruns stupefiante pe care autoritățile nu sunt în stare să le depisteze. Îngrozitor este că ele ajung în mâinile unor copii de școală generală, ceea ce reprezintă o capcană mortală.

România, țara trenurilor vechi și lente. Cât va face pe șine, în 2025, un tren care în anul 2000 făcea două ore și jumătate
România, țara trenurilor vechi și lente. Cât va face pe șine, în 2025, un tren care în anul 2000 făcea două ore și jumătate

Trenurile din România ajung tot mai greu și mai târziu la destinație. Garniturile circulă cu o viteză mai mică de 50 de kilometri pe oră în unele zone, iar pentru pasageri călătoria este de multe ori o loterie.

Israelul riscă să nu mai primească arme din partea SUA. Ultimatum din partea Washingtonului
Israelul riscă să nu mai primească arme din partea SUA. Ultimatum din partea Washingtonului

SUA cer Israelului să îmbunătăţească în termen de 30 de zile situaţia umanitară din Gaza, avertizând că altfel riscă să nu mai primească ajutor militar. O scrisoare în acest sens a fost trimisă în aceeaşi zi cu anunţul livrării sistemului THAAD.