Epava corabiei unui explorator celebru, disparuta in 1846, a fost descoperita in Oceanul Arctic
Epava uneia dintre ambarcatiunile exploratorului britanic John Franklin, disparuta in 1846 si descoperita recent in Oceanul Arctic, este aceea a corabiei Erebus, a anuntat miercuri premierul Canadei, citat de AFP, relateaza Mediafax.
"Sunt incantat sa anunt astazi ca nava din expeditia Franklin, gasita in stramtoarea Victoria in luna septembrie, a fost identificata drept aceea a corabiei NSM Erebus", a anuntat in Parlamentul Canadian premierul Stephen Harper.
Guvernul canadian a organizat sase expeditii majore in Oceanul Arctic incepand din 2008, pentru a incerca sa gaseasca epavele celor doua nave din expeditia Franklin - Erebus si Terror - scufundate pe fundul oceanului, inainte de a confirma descoperirea din luna septembrie.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Sub comanda lui John Franklin si a capitanului Francis Crozier, cele doua nave au parasit Anglia pe 19 mai 1845 cu un echipaj de 134 de marinari, incercand sa descopere Pasajul de nord-vest care permite accesul in Asia prin Oceanul Arctic.
Ultimii europeni care au intrat in contact cu echipajele de pe cele doua nave au fost marinarii de pe doua baleniere, cu care s-au intersectat in gheturile din Golful Baffin, in august 1845.
Dupa ce au ajuns in Arhipelagul Arctic, dupa cateva luni, exploratorii britanici au intampinat foarte repede numeroase probleme. Nimeni, cu exceptia catorva inuiti, nu i-a mai vazut dupa aceea in viata pe marinarii de pe Erebus si Terror.
Misterul destinului lor a fost elucidat abia in 1859, cand marinarii de pe o corabie platita de Jane Franklin, vaduva exploratorului britanic, au descoperit un mesaj sumbru lasat intr-un tumul din pietre pe insula Roi-Guillaume.
Ramasi captivi timp de un an si jumatate pe gheturile antarctice, marinarii au sfarsit prin a ramane fara provizii. John Franklin si 23 membri ai echipajului au murit pe 11 iunie 1847, in circumstante neprecizate, potrivit mesajului scris de unul dintre marinarii supravietuitori la acea data.
Pe 22 aprilie 1848, 105 supravietuitori au parasit navele pentru a merge, pe jos, catre uscat. Niciunul dintre ei nu a supravietuit.
În anii 1980, oamenii de stiinta canadieni au ajuns la concluzia, pe baza ramasitelor pamantesti ale marinarilor din expeditie, descoperite pe Insula Beechey, ca ultimii dintre ei au murit de frig, de foame si otraviti cu plumbul folosit pentru a sigila conservele. Oasele lor prezinta si urme de canibalism.
Epava corabiei Erebus a fost descoperita in Stramtoarea Victoria, in largul Insulelor Roi-Guillaume, relativ la mica distanta de satul inuit Cambridge Bay, in provincia canadiana Nunavut.
Primul navigator care a strabatut Pasajul de nord-vest, din Groenlanda pana in Alaska, a fost Roald Amundsen, intre 1903 si 1906.