Cartofii ar putea sa dispara din cauza incalzirii globale. Cu ce vor cercetatorii sa ii inlocuiasca
Schimbarile climatice ar putea face ca bananele sa devina principala sursa de hrana pentru milioane de oameni, in urmatorii ani, arata un studiu.
Cercetatorii de la CGIAR, centru de investigare in domeniul agriculturii, sustin ca fructele ar putea inlocui cartofii in unele tari aflate in curs de dezvoltare. Motivul este ca unele culturi nu se mai pot dezvolta in conditiile incalzirii globale, informeaza BBC.
Studiul a fost facut la cererea Comitetului pentru siguranta alimentara mondiala, al ONU. Expertii au analizat efectele schimbarii de clima in 22 dintre tarile cu rol important in agricultura, ajungand la concluzia ca productiile de porumb, grau si orez vor scadea dramatic.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Cartofii vor avea si ei de suferit, acestia avand nevoie de temperaturi mai mici pentru a se dezvolta. Insa asta ar putea insemna o oportunitate pentru cultivarea bananelor la altitudini mai mari, inclusiv in locurile in care in prezent cresc cartofi. “Nu e neaparat o solutie miraculoasa, dar acolo unde temperaturile cresc ingrijorator, bananele ar putea fi o optiune viabila pentru fermieri”, adauga cercetatorii.
Bumbacul si soia ar putea fi si ele pe cale de disparitie, dar Bruce Campbell, directorul grupului de cercetare pe probleme de clima, agricultura si siguranta alimentara, spune ca astfel de schimbari au mai avut loc in trecut. “Acum 20 de ani nu se consuma aproape deloc orez in Africa, iar acum se consuma. Oamenii s-au schimbat din cauza pretului, iar orezul este mai usor de obtinut si de gatit. Cred ca astfel de schimbari vor avea loc si in viitor”, spune Campbell.
Oamenii de stiinta se tem insa ca nu vor gasi o modalitate de a suplini necesarul de proteine din dieta.