Britanicii revolutioneaza zborul cu un avion spatial. Vezi cat va dura inconjurul lumii
Inginerii englezi au testat in conditii extreme un motor care va revolutiona aviatia, pentru un aparat pe jumatate racheta, pe jumatate avion. Modelul va decola de pe pista ca un avion obisnuit si va folosi aceleasi motoare ca aparatele de linie.
Ajunsa la limita spatiului, Skylon, cum este botezata aeronava, va trece la o propulsie similara cu cea a rachetelor.
Conform testelor, masinaria va zbura in jurul Pamantului in numai patru ore si va ateriza tot pe o pista obisnuita, la fel ca orice avion comercial. Pe langa inovatiile pe care le aduce pentru lumea aviatica, Skylon are avantajul ca se intoarce nevatamat din spatiu, fata de rachetele existente care aterizeaza controlat in ocean, dupa ce la decolare isi pierd din componente.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit BBC, avionul spatial este proiectat sa zboare fara pilot, asa ca fortele incredibile la care va fi supus in spatiu nu vor pune in pericol viata oamenilor.
Problema este insa costul de productie ridicat, inginerii avand nevoie ca investitorii sa achite peste 306 milioane de euro. Oamenii de stiinta spun ca imediat dupa ce primul zbor fara pilot va reusi, Skylon va putea gazdui si persoane interesate de zborul in spatiu.
Motorul hibrid se numeste Sabre si foloseste o tehnologie speciala de racire, pe baza de hidrogen si heliu, care ii permite sa scada temperatura de la +1000 de grade celsius la -140, totul in a suta parte dintr-o secunda.
„Reaction Engines Limited” este organizatia care monitorizeaza proiectul. R.E.L. spera ca si guvernul din Marea Britanie sa ofere o parte din suma totala a proiectului, pentru ca „tara are o sansa unica de a fi inaintea tuturor in aviatia spatiala”, dupa cum afirma directorul companiei, Alan Bond.