Am intrat intr-o noua era: Antropocen. De ce spun geologii ca ne indreptam spre a sasea exctinctie in masa
Omenirea a ajuns sa influenteze atat de tare schimbarile de pe Pamant, incat unii geologi sustin ca am intrat intr-o noua era: antropocen si ne indreptam cu o viteza uluitoare spre o a VI-a exctinctie in masa.
Asta nu e tot. In straturile de roca, la fel cum avem fosile din preistorie, au aparut mai nou sticle, plastic si materiale de constructie. Daca va pasa, atunci e bine sa stiti ca vor disparea cu totul ghioceii.
In ultimii ani "Antropocen" a fost un concept mai mult teoretic. Tot mai multi geologi sustin acum introducerea noii ere in manualele de geografie. Dovezile sunt peste tot.
Alegeri 2024
13:00
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
12:56
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 - turul 1. Primele rezultate de la alegerile prezidențiale, publicate la ora 21:00
12:52
Amendă usturătoare pentru o femeie din Sibiu care și-a pozat buletinul de vot în cabină. Cum s-a dat de gol
12:30
Un bărbat din Ploieşti a încercat să voteze la două secţii din oraş. Poliţia face verificări
Ce inseamna in Romania aceasta noua era geologica numita Antropocen? Oamenii de stiinta spun ca aceste resturi care pur si simplu intra in pamant si au un impact mare asupra naturii sunt lasate aici, gunoaie cel mai probabil: plastic, sticla si tot felul de lucruri care nu au ce sa caute in straturile geologice ale Terrei, ei bine toate acestea se numesc tehnofosile.
Fiecare era presupune schimbari majore la nivelul planetei. Antropocenul nu a inceput la o data fixa, dar primele schimbari care-l caracterizeaza ar putea fi provocate de Revolutia Industriala de la sfarsitul secolului al 18-lea. Iar din 1950 incoace schimbarile au intrat intr-un ritm galopant.
Csibi Magor, director WWF Romania: "Activitatea noastra nu are impact doar plantele si animalele care sunt in jurul nostru, impactam foarte puternic solul, aerul, iar acest lucru schimba planeta nu numai la nivel vizual, dar si profund geologic."
Raportul Planeta Vie, facut de WWF, arata modul dezastruos in care umanitatea schimba Pamantul si vorbeste inclusiv despre o posibila a sasea disparitie in masa.
Csibi Magor, director WWF Romania: "Daca planeta ar fi o companie, am putea sa spunem ca se indreapta cu pasi foarte repezi spre faliment. DISPAR specii la care nu ne-am asteptat cum ester tonul care ar putea sa dispara in 10-15 ani definitiv sau ghiocelul, de exemplu, in Romania, care in orice an poate sa dispara din mediu salbatic".
Poblema e ca amenintam astfel si resursele de care depindem, sustin ecologistii. De exemplu, trei sferturi din mancarea omenirii se bazeaza pe 12 plante si 5 specii de animale, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite.