Doi romani au ratat Jocurile de la Soci pentru ca sania lor s-a rupt. Federatia: S-au retras pentru au gresit de 2 ori


Ultimul update: Sambata 15 Februarie 2014 07:00
Data publicarii: Miercuri 12 Februarie 2014 11:10
Categorie: Stiri Sport
soci sanie

In timpul primei manse de pregatiri din preziua competitiei olimpice, echipajul masculin al Romaniei de sanie dublu s-a rasturnat inainte de a incheia cursa, iar sania a fost avariata.

Pilotul Radu Nicolae Sovaiala si copilotul  Alexandru Teodorescu, componentii echipei de sanie a Romaniei, s-au accidentat in timpul unei curse de antrenament iar sania cu care cei doi concurau a fost avariata.

Potrivit Prosport celor doi li s-a interzis initial sa mai concureze. Romanii nu au avut o sanie de rezerva, asa ca au imprumutat una de la rusi, insa nu s-au putut acomoda cu aceasta la urmatoarele sesiuni de antrenament si nu au mai concurat.

Federatia Romana de Bob si Sanie a anuntat, miercuri, ca echipajul Radu Sovaiala / Alexandru Teodorescu a fost retras din proba de dublu sanie de la JO pentru ca a facut aceeasi greseala de doua ori, juriul oprind participarea din motive de securitate.

"In prima mansa a antrenamentului oficial care precede concursul, echipajul nostru s-a rasturnat, proba de dublu este o proba dificila cu un grad mare de risc, in care rasturnarile sunt frecvente la cea mai mica greseala de pilotaj, in conditiile in care vitezele sunt foarte mari. Impactul rasturnarii a fost atat de mare incat sania sportivilor s-a rupt nemaiputand fi folosita. Din fericire Alexandru Teodorescu si Radu Sovaiala nu au avut de suferit in urma acestui accident, dar juriul a decis ca cei doi sa nu mai continue concursul. Urmare a insistentei antrenorilor juriul le-a acordat doua manse de antrenament cu sanie de rezerva, sanie care apartine lotului si nicidecum o sanie de imprumut de la alta natiune asa cum s-a speculat, sanie pe care cei doi sportivi s-au mai dat si o cunosteau. In prima mansa din cele doua acordate de juriu, echipajul nostru a facut aceeasi greseala de pilotaj in aceeasi zona in care s-a rasturnat in prima coborare, ceea ce a evidentiat riscul de accidentare si a determinat juriul sa hotarasca retragerea echipajului din motive de securitate", explica FRBS in comunicatul semnat de secretarul general Florian Ticu.

Oficialul afirma ca incidentul de la Jocuri Olimpice de iarna de la Vancouver, in care si-a pierdut viata sportivul georgian Nodar Kumaritashvili, a inasprit masurile de siguranta impuse de federatia internationala de specialitate. "Federatia Internationala a introdus o regula care da dreptul juriului de a opri participarea la antrenamente sau competitie din motive de securitate, daca constata ca este pusa in pericol integritatea sau viata sportivului. In concluzie nu s-a pus nicidecum problema ca cei doi sportivi nu pot continua concursul pentru ca nu ar avea alta sanie asa cum s-a speculat. Este vorba pur si simplu de un accident, o intamplare nefericita care se poate se poate intampla si la sportivi foarte experimentati, un exemplu recent fiind, rasturnarea campioanei mondiale si a echipajului de dublu al Canadei, echipajul in concursul pe echipe din Cupa Mondiala de la Winterberg, acolo unde Sovaiala Radu/Teodorescu Alexandru s-au clasat pe un excelent loc VI", se mai precizeaza in comunicat.

Cei doi sportivi vor fi in continuare sustinuti de FRSB. "Nu avem nimic de reprosat sportivilor nostri care au avut o comportare exemplara, in Cupa Mondiala si in lupta pentru calificare, ii felicitam pentru aceasta calificare si pentru curajul lor. Este un mare risc sa schimbi sania in timpul competitiei, nici un sportiv nu face asta pentru ca in momentul in care schimbi sania sportivul are nevoie de multe coborari de antrenament pentru a se acomoda cu ea. Noi in continuare le acordam celor doi sportivi toata increderea pentru ca sunt tineri au un bun potential pentru performanta si au in fata cel putin doua editii ale Jocurilor Olimpice de Iarna", adauga federatia.

Echipajul de dublu Radu Sovaiala / Alexandru Teodorescu, calificati la Jocurile Olimpice de la Sochi 2014, nu vor lua startul in competitia de dublu, programata astazi, si nici in cea pe echipe, ca urmare a deciziei juriului de a nu le permite participarea din motive de securitate.

 

Sursa: COSR

VIDEO PROTVPLUS.RO