Soluția găsită de Primăria Capitalei pentru a nu mai fi plimbați cu acte inutile între ghișee
Într-o ţară ca România, plină de comitete şi comisii, Primăria Capitalei are nevoie de o comisie pentru a afla de ce stăm la cozi la ghişee şi suntem purtaţi pe drumuri cu maldăre de dosare, între instituţii.
Aşadar, comisia va căuta apoi soluţii pentru a debloca administraţia locală. O misiune imposibilă până acum, câtă vreme avizele pentru o simplă autorizaţie de construcţie, de exemplu, durează şi o jumătate an.
Multe dintre drumurile la primărie înseamnă bătăi de cap, spun locuitorii din Capitală.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru închiderea unui balcon sau modificarea unei locuinţe, de exemplu, e nevoie de multă răbdare. Întâi se depun câteva acte la primărie pentru obţinerea certificatului de urbanism, pentru care e necesar şi un drum la Cadastru. Apoi, persoana respectivă trebuie să facă alte drumuri pentru obţinerea unor avize de la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi diverse companii: de salubritate, alimentare cu apă şi canalizare, telefonie sau energie electrică, în funcţie de specificul construcţiei.
Dacă vorbim de o zona protejată, lucrurile de complică, pentru că e nevoie de aviz şi de la Ministerul Culturii.
În această situaţie a fost şi Bogdan Mugescu. Omul a avut nevoie de un aviz pentru amenajarea unui spaţiu comercial.
”Trebuie să punem un contor nou, cu un circuit trifazat şi trebuie tras un cablu nou pe o distanţă de 2 metri şi jumătate. Pentru ceva atât de simplu stăm cinci-şase luni. Am făcut între 10 şi 20 de drumuri, le-am şi pierdut numărul”, spune Bogdan Mugescu.
Consilierii generali ai Primăriei Capitalei au găsit soluţia: o comisie. Chiar ei recunosc că multe dintre actele cerute nici nu sunt necesare.
”Trebuie să te duci să iei un dosar cu şină, după care trebuie să anexezi copie după buletin, copie după certificatul de naştere sau diferite alte copii. Logica este: domnule, dacă am buletin, normal că am certificat de naştere, că altfel nu aş fi avut buletin”, spune Ciprian Ciucu, consilier la Primăria Capitalei.
Irina Zamfirescu, reprezentanta unui ONG: ”Ştiu cazuri de oameni care au renunţat pe parcurs la obţinerea tuturor acelor documente, pentru că pentru ei să alerge după toate acele hărţii, pe de o parte, şi pe de altă parte, costurile asociate cu emiterea acelor hărţii s-au dovedit a fi prea mari pentru a duce la bun sfârşit procesul.”
Şi la primăriile de sector lucrurile sunt complicate. În sectorul 4, de exemplu, oamenii au fost chemați să plătească taxa pe gunoi, care până acum era inclusă în întreţinere.
O soluţie ar fi ca toate aceste acte să poată să fie depuse online, însă mai puţin de 10% dintre serviciile municipalităţii sunt acum digitalizate, potrivit estimărilor. În timp ce în alte ţări, precum Estonia, oamenii pot face aproape totul online.