Sunt îndulcitorii hipocalorici siguri pentru consum la toate persoanele?
Deşi multe studii au demonstrat siguranţa folosirii îndulcitorilor hipocalorici, există condiţii speciale unde încă au rămas câteva semne de întrebare. Femeile însărcinate pot consuma îndulcitori hipocalorici? Dar copiii sau diabeticii?
Îndulcitorii hipocalorici au urmat un lung proces de evaluare pentru a fi aprobaţi, până să ajungă în bucătăriile noastre. Autoritatea Europeană de Siguranţă Alimentară este cea care autorizează folosirea acestor îndulcitori, după atenta evaluare a tuturor studiilor ştiinţifice efectuate.
Sarcina şi îndulcitorii hopocalorici
Este aprobat a se consuma în sarcină îndulcitori care să nu depăşească doza zilnică recomandată. Studiile efectuate nu au arătat că îndulcitorii noncalorici ar avea efecte adverse asupra mamei sau a copilului.
Alegeri 2024
18:05
Augustin Zegrean, despre scenariul anulării primului tur al alegerilor, după decizia CCR: „Mă tem că acolo or să meargă”
17:38
Cum pot fi repetate alegerile prezidențiale din primul tur. Avertismentul lansat de fostul judecător Cristi Danileț
17:05
CSAT anunță că TikTok l-a favorizat pe Georgescu: Prin încălcarea legislației electorale, a beneficiat de o expunere masivă
16:24
Reacția candidatului care a cerut anularea alegerilor câștigate de Georgescu după decizia CCR: „O mega-măgărie”
Diabetul şi îndulcitorii hopocalorici
În cazul diabetului, pe lângă măsurile de prevenţie, este necesară şi o mai bună gestionare a bolii, atunci când este prezentă. Măsurile de prevenţie includ şi gestionarea nu doar a zahărului, ci şi a carbohidraţilor consumaţi, iar îndulcitorii, atât în prevenţie, cât şi în controlul afecţiunii, pot fi o alternativă sănătoasă. În cazul persoanelor cu diabet, consumul de îndulcitori hipocalorici ajuta la un mai mare control al glicemiei.
Care sunt cei mai cunoscuţi îndulcitori hipocalorici?
Ştevia este o plantă originară din America de Sud şi America Centrală şi este numită şi frunza dulce. Pentru a se obţine îndulcitorul, planta este uscată şi supusă unui proces de extracţie a compuşilor activi. Produsul rezultat poate înlocui zahărul în orice fel de preparate, chiar şi în cele de la cuptor. Nu fermentează, nu influenţează secreţia de insulină şi glicemia.
Sucraloza este unul dintre cei mai noi îndulcitori. Nu diferă mult de zahăr în privinţa gustului şi este mai stabilă la temperaturi înalte. Este considerată inertă din punct de vedere biologic, în sensul în care nu este absorbită de organism şi nici nu-i influenţează funcţionarea.
Aspartamul este admis în Statele Unite şi în Uniunea Europeană, iar acesulfamul de potasiu este stabil la temperaturi înalte şi poate fi utilizat şi în preparate la cuptor. Este prezent în mii de produse alimentare, printre care băuturile carbogazoase, berea cu arome, bomboane, prăjituri, dulceţuri.