Stațiunile montane din România, luate cu asalt de turiștii moldoveni care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi

Dată publicare: 07-01-2018 07:24
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Sâmbătă seară a venit din nou Moş Crăciun prin stațiunile de la munte. Le-a adus cadouri celor care sărbătoresc Naşterea Domnului pe rit vechi.

Cu mesele pline de bucate şi lăutari, turiştii de peste Prut s-au simţit ca acasă.

Horele s-au lungit până spre dimineaţă când musafirii s-au retras la odihnă, dar numai pentru câteva ceasuri pentru că azi au în faţă o nouă zi pe care vor s-o umple de veselie şi voie bună.

Moş Crăciun s-a învăţat deja că trebuie să bată de două ori drumul către staţiunile montane. Ştia că în Poiana Braşov, de exemplu, e aşteptat de copiii moldovenilor, ucrainenilor şi ruşilor, care petrec aici sărbătorile pe stil vechi. N-a apucat să înveţe limba rusă, dar, în cele din urmă, s-a descurcat:

Cei mai mulţi dintre turiştii de peste Prut sunt clienţi vechi ai hotelurilor şi pensiunilor. O familie din Chişinău este deja la a cincea vacanţă de iarnă petrecută în România.

"Ne-am îndrăgostit de Poiana Braşov, de munte, de zăpadă, de tot ce ţine de România", povestesc aceștia.

Moldovenii spun că, prin tradiţie, ei trebuie să întâmpine Crăciunul cu cel puţin 9 feluri de mâncare pe masă. Asta ca să aibă parte de un an îmbelşugat. Şeful acestui restaurant cunoaşte bine tradiţia aşa că şi-a umplut cămara cu bunătăţi.

N-a durat mult şi mesenii s-au încins apoi la hore care au ţinut până spre dimineaţă.

Peste 800 de oaspeţi de peste Prut au petrecut aseară şi la Sovata, în judeţul Mureş.

Gazdele s-au grăbit să le satisfacă poftele, astfel că au pregătit un meniu special cu bucate ruseşti şi câteva specialităţi ardeleneşti: sarmale, costiţă afumată, iar de pe mese nu a lipsit pomana porcului. Iar, după câteva pahare de vin, moldovenii au arătat că ştiu să distreze.

Deşi s-a lăsat aşteptat, Moş Crăciun nu a lipsit de la petrecere.

Oaspeţii de peste Prut încep astăzi o nouă zi de veselie şi voie bună.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO