Solutia de avarie pe o piata imobiliara aflata in scadere. Vilele nevandute, transformate in camine
A aparut o noua solutie de avarie pe piata imobiliara. Proprietarii unor vile care nu pot fi vandute sau inchiriate recurg la o varianta "de nisa": le transforma in camine studentesti.
Explicatia este simpla. Daca nu poti incasa o suma mare de la un singur chirias, primesti mai multi in gazda. Cu doar cateva zile inainte de inceperea anului universitar, internetul este plin de astfel de anunturi.
"Avem o camera mare comuna, cu un televizor, cu un loc de studiat sau de luat masa. Avem camere cu 4 paturi, cu 2. Una din bai are WC si cada. Avem o bucatarie utilata cu frigider, aragaz", este doar unul din ele.
Alegeri 2024
21:07
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. EXIT-POLL: Ciolacu și Lasconi în turul doi. Cozi la mai multe secții de votare
20:45
REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024 - primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi
20:41
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie. A fost atins pragul de 30% prezenţă pentru validare
20:24
Alegeri prezidențiale 2024. Tinerii s-au mobilizat și au ieșit mai mulți la vot. La fel și românii din diaspora
Tudor a investit 10.000 de euro ca sa transforme o cladire din Bucuresti intr-un spatiu de cazare pentru studenti. Tinerii vor sta cate doi sau cate patru in camera si vor imparti baia si bucataria. Vor plati 100 de euro pe luna, suma care include intretinerea si utilitatile. Asta inseamna un castig pentru proprietar de cel putin 1.200 de euro.
Tudor Maxim, fondator: "Te gandesti nu ca vei castiga cine stie ce bani, dar cat sa rezisti pe piata si in sezonul urmator sa fii acolo".
Varianta transformarii imobilelor in camine se extinde. O vila este prezentata pe internet sub forma unui spatiu adecvat studentilor. Proprietarii vor, in medie, 100-150 de euro lunar, atat cat costa in prezent Regia si in unele camine de stat.
Dr. Radu Zilisteanu, profesor de economie: "Piata chiriilor a fost alimentata cu proprietatile care nu au putut fi vandute de proprietar si care au decis sa le exploateze prin inchiriere, pana la gasirea unei oportunitati".
Cu atatea oferte, piata chiriilor isi continua scaderea inceputa in anii trecuti. In 2008, in toamna, chiriile cresteau chiar si cu 25% fata de lunile de vara. Acum, daca inregistreaza un plus de 3-4 procente.
In Bucuresti, de pilda, chiriile pornesc, in medie, de la 150 de euro, in cazul garsonierelor si de la 200, in cazul apartamentelor.
Un studiu recent arata ca mai bine de jumatate dintre universitatile din Romania au crescut anul acesta taxele de camin. Asa se face ca un student a ajuns sa plateasca chiar si 500 de lei pe luna pentru o camera pe care trebuie sa o imparta cu unul sau doi colegi.
Sursa: Pro TV
Etichete: chirii, piata imobiliara, cămine studențești,
Dată publicare:
24-09-2013 20:09