Soferii, obligati din noiembrie sa-si puna cauciucuri de iarna pe masini

Ultima actualizare: 29-09-2012 08:00

UPDATE: Vara asta ne vom cumpara sigur sanie, mai ales daca avem permis. Guvernantii au votat ordonanta care ne obliga sa ne echipam masinile cu anvelope de iarna sau all season, din noiembrie.

Regula este simpla, iar amenzile usturatoare. Pana la 4.000 de lei, 20 de puncte de penalizare si retinerea certificatului de inmatriculare. Anvelopele de iarna sunt obligatorii pe carosabil acoperit cu gheata sau zapada, pe toate rotile in cazul autoturismelor.

Autocamioanele vor fi echipate cel putin pe puntea tractoare. Pe ultima suta de metri au fost acceptate si anvelopele mixte, numite all season si contestate de specialisti. O gluma din bransa spune ca au fost numite asa pentru ca sunt proaste in toate anotimpurile. Pentru clima noastra cel mai bine este sa luati anvelope de vara pentru sezonul de vara si de iarna, iarna. Mai pe romaneste, nu a fost inventata anvelopa care sa dea randament de la -25, la plus 50 de grade.

Care este pana la urma secretul anvelopelor de iarna? Totul sta in compozitia moale, striatiile specifice si profilul care aduc plusul de tractiune necesare iarna.

Statul spera sa incaseze aproape jumatate de miliard din TVA la vanzarile de anvelope din 2011. Asta inseamna o piata estimata la peste 2 miliarde de euro pentru cei care reusesc sa importe suficient.

Desi se aplica abia de la 1 noiembrie 2011, ordonanta a crescut deja vanzarile in actualul sezon cu 20%. Pentru prima data au cumparat anvelope de iarna si firmele de transport.

Vezi ce prevede noua Ordonanta de Urgenta

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO