Sfintii MIHAIL si GAVRIIL, conducatorii cetelor de ingeri, sarbatoriti vineri de ortodocsi
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt sarbatoriti pe 8 noiembrie de credinciosii ortodocsi si, odata cu ei, toti ingerii, considerati in traditia populara pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte.
Soborul Sfintilor Arhangheli MIHAIL si GAVRIIL este sarbatoarea pe care Biserica o dedica ingerilor in 8 noiembrie. Arhanghelii sunt reprezentari mitice apartinand calendarului popular, dar care au ca echivalenti pe Arhanghelii MIHAIL si GAVRIIL din calendarul ortodox.
Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducatorii cetelor de ingeri, avand aripi si purtand sabii, ca simbol al biruintei, si sunt calauze ale sufletelor in drumul acestora spre rai, acestia fiind considerati in traditia populara pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte, care se roaga lui Dumnezeu pentru sanatatea acestora.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Sarbatoarea se numeste "Soborul Sfintilor Arhangheli", deoarece aminteste de traditia potrivit careia Sfantul Arhanghel Mihail a pus capat revoltei ingerilor rai. In momentul in care Satana a cazut impreuna cu cei care l-au urmat in razvratirea lui, Sfantul Arhanghel Mihail ar fi spus: "Sa luam aminte! Sa stam bine, sa stam cu frica inaintea Celui ce ne-a facut pe noi si sa nu cugetam cele potrivnice lui Dumnezeu. Sa luam aminte ce au patimit cei ce erau impreuna cu noi ziditi si cum se impartaseau cu noi din dumnezeiasca lumina. Sa luam aminte cum, indata, din lumina s-au prefacut in intuneric pentru mandria lor si din inaltime au fost aruncati jos, in adanc. Sa luam aminte cum a cazut din cer luceafarul cel ce rasarea dimineata si s-a sfaramat pe pamant".
Dupa aceste cuvinte, toate cetele ingeresti ar fi inceput sa cante cantare de lauda, alcatuind un sobor ingeresc. Sfantul Arhanghel Mihail este unul dintre cei care i-au vestit lui Lot pierirea Sodomei si Gomorei. I s-a aratat lui Iacov cand fugea de mania fratelui sau Isav si a vrajitorului Valaam, care voia sa blesteme poporul Israel.
Tot el este cel care a venit si l-a intarit pe Iosua, fiul lui Navi, inainte de inceperea cuceririi Canaanului. Al doilea arhanghel sarbatorit - Gavriil - are misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari.
El este infatisat in icoane cu un crin in mana, ceea ce arata bucuria pe care o aduce. Traditia spune ca, datorita infatisarii sale placute, a fost ales si trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria pentru a-i vesti taina cea mare a intruparii Domnului. Tot el a adus vestea zamislirii Maicii Domnului, a vestit in templu Sfantului Zaharia ca sotia lui va naste la batranete pe Sfantul Ioan Botezatorul.
Tot el a vestit pastorilor ca in Betleem ca s-a nascut Mesia, a dezvaluit magilor taina intruparii, l-a linistit pe Iosif cand voia s-o paraseasca pe Fecioara Maria si i-a poruncit mai tarziu sa fuga in Egipt cu Pruncul si apoi sa se intoarca in Nazaret. In folclorul religios romanesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat in comparatie cu Arhanghelul Gavriil.
El poarta, uneori, cheile raiului, este un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este harazit sa mai traiasca. De multe ori il intalnim alaturandu-se Sfantului Ilie, atunci cand acesta tuna si trasneste.
El tine si ciuma in frau, asemanator Sfantului Haralambie. Arhanghelii, in viziunea populara, asista si la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard pacatele acumulate de patimile omenesti firesti si purifica, prin post, constiintele. In zonele muntoase, in care arhanghelii sunt celebrati si ca patroni ai oilor, ciobanii faceau o turta mare din malai, numita "turta arietilor" (arietii fiind berbecii despartiti de oi), ce era considerata a fi purtatoare de fecunditate. Aceasta turta se arunca in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarla oilor, odata cu slobozirea intre oi a berbecilor.
Daca turta cadea cu fata in sus era semn de bucurie in randul ciobanilor, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cadea cu fata in jos, era mare suparare. In sambata dinaintea sarbatoririi se fac praznice pentru sufletul mortilor.
Ofrandele date la pomana pentru morti, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc "Mosii de Arhangheli". De Arhangheli, credinciosii aprind lumanari sa le fie "lumina de veci" in lumea de dincolo.
Se aprind lumanari atat pentru oamenii in viata, cat si pentru cei disparuti fara lumanare. Potrivit traditiei populare, intre Arhangehli si Craciun trebuie sa fie mai multe zile senine, numite "vara iernii".