Șeful ANPC insistă ca localurile să treacă în meniu ”din ce burtă e făcută ciorba de burtă”, dar și ”când s-a născut porcul”

meniu
Shutterstock

Șeful ANPC insistă ca restaurantele să treacă în meniuri toate ingredientele folosite, inclusiv când s-a născut porcul, vita sau găina a cărei carne a fost folosită. Ordinul autorității a stârnit nemulțumirea patronilor de restaurante.

 

Preşedintele Autorităţii Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, s-a referit la decizia ANPC ca meniurile din restaurante să conţină toată lista de ingrediente, precizând: “Ciorba de burtă trebuie să se ştie din ce burtă este făcută, şaorma cu de toate trebuie să ştim ce înseamnă de toate”, potrivit News.

Horia Constantinescu a fost întrebat, miercuri, despre faptul că patronii de restaurante sunt nemulţumiţi  că trebuie să treacă în meniu toată lista de ingrediente.

“Şi până acum trebuiau să o facă. Acum sunt doar nemulţumiţi pentru că trebuie să aflăm într-adevăr ce ingrediente şi materii prime. Ciorba de burtă trebuie să se ştie din ce burtă este făcută, şaorma cu de toate trebuie să ştim ce înseamnă de toate, că poate în copilărie mâncam pelicanol lipici, poate unii dintre domniile lor se gândesc să pună în continuare această aromă. Nu credeţi că trebuie să aflăm ce mâncăm?”, a declarat preşedintele ANPC.

Președinte organizație patronală: ”Mi se pare caraghios”

Citește și
otet
ANPC: Produsul „Oţet din Vin SEINEANA”, comercializat de un lanț de supermarketuri, este o soluţie din acid acetic şi apă
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Horia Constantinescu a menţionat că, dacă de pe eticheta unui produs ambalat aflăm ce conţine, acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi cu mâncarea din restaurante.

“Dacă pe eticheta unui produs ambalat aflăm atât materiile prime folosite, orice ingredient, inclusiv aditivii alimentari şi aflăm inclusiv aportul caloric, coeficientul caloric, de ce nu putem afla asta la restaurant? Am spus şi celor cu care ne-am întâlnit, din asociaţiile patronale din industrie, dacă desfac un pachet cu biscuiţi achiziţionat de pe raftul unui magazin, dacă pe etichetă găsesc toate aceste informaţii şi îl pun în farfurie şi îl vănd la restaurant, îl privez pe consumatorul de la restaurant de informaţiile pe care le-ar fi putut avea dacă ar fi achiziţionat de pe raft produsul. Cred că lucrurile trebuie aduse într-o zonă nediscriminatorie”, a afirmat Horia Constantinescu.

Preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, Nicolae Bucovală, a criticat, marţi, ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor care prevede obligaţia de a scrie pe lista de meniu “când s-a născut porcul sau vita sau găină”, afirmând că acesta este ”caraghios”. El a menţionat că ordinul va intra în vigoare în 20 decembrie şi a susţinut că toate restaurantele vor fi închise pentru că nu se vor putea conforma.

“Cred că ANPC-ul vrea să ne transforme pe toţi în prozatori. Ordinul ANPC de a scrie pe lista de meniu şi când s-a născut porcul sau vita sau găina mi se pare caraghios. Şi dumneavoastră aţi fost în toată lumea şi noi mai mergem pe unde apucăm, dacă avem profit după o vară, dar nu am văzut nicăieri în lume o asemenea listă de meniu, credeţi-mă. Este imposibil să o facem. Intră în vigoare pe 20 decembrie. Înseamnă că ne vor închide pe toţi pentru că nu le putem face”, a precizat Bucovală.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Covrigi cu viermi, vânduți într-un centru comercial din Galați. ANPC a retras două loturi
Covrigi cu viermi, vânduți într-un centru comercial din Galați. ANPC a retras două loturi

Comisarii de la Protecția Consumatorului au găsit într-un centru comercial din Galaţi covrigi cu viermi. Larvele se aflau în pungile transparente în care erau ambalate produsele de patiserie.

ANPC: Produsul „Oţet din Vin SEINEANA”, comercializat de un lanț de supermarketuri, este o soluţie din acid acetic şi apă
ANPC: Produsul „Oţet din Vin SEINEANA”, comercializat de un lanț de supermarketuri, este o soluţie din acid acetic şi apă

ANPC anunţă, miercuri seară, că analiza de laborator confirmă că unul dintre oţeturile comercializate pe piaţă, „Oţet din Vin SEINEANA” este pe bază de acid acetic. ANPC a oprit de la comercializare produsul de la Lidl, scrie News.ro.

ANPC sancţionează Blue Air cu peste zece milioane de lei pentru cursele anulate din 15 iunie
ANPC sancţionează Blue Air cu peste zece milioane de lei pentru cursele anulate din 15 iunie

ANPC a anunţat, marţi seară, că sancţionează Blue Air cu peste zece milioane de lei pentru cursele anulate din 15 iunie, până în prezent.

ANPC cere închiderea locurilor de joacă din șase dintre cele mai mari parcuri din București
ANPC cere închiderea locurilor de joacă din șase dintre cele mai mari parcuri din București

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Concumatorilor (ANPC) a propus închiderea locurilor de joacă din şase mari parcuri bucureştene.

ANPC face controale după facturile uriașe la curent. Ce trebuie să faci dacă ai probleme cu factura
ANPC face controale după facturile uriașe la curent. Ce trebuie să faci dacă ai probleme cu factura

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a început mai multe controale, în urma creșterii numărului de reclamații înregistrate de la consumatori în ceea ce privește modul de calculare a facturilor la energie electrică.

Recomandări
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marţi prima legislaţie europeană menită să combată violenţele la adresa femeilor, un text ce exclude însă violul, în lipsa unui acord asupra unei definiţii comune, informează AFP.  

Jumătate din turiștii veniți pe litoral de Paște au fost „la negru”. Au dat mii de euro pe ”tradiționalele” sushi și wagyu
Jumătate din turiștii veniți pe litoral de Paște au fost „la negru”. Au dat mii de euro pe ”tradiționalele” sushi și wagyu

După sărbători se face bilanțul pe litoral. Cel puțin 26 de milioane de euro au cheltuit turiștii care au ales să petreacă vacanța de 1 Mai și de Paște la malul mării.  

Belarus va organiza exerciții nucleare tactice împreună cu Rusia, relatează presa de stat rusă
Belarus va organiza exerciții nucleare tactice împreună cu Rusia, relatează presa de stat rusă

Reuters raportează că Belarus va organiza exerciții nucleare tactice împreună cu Rusia, potrivit agenției de știri de stat TASS.