Sarbii, lipovenii si ucrainienii din Romania sarbatoresc Craciunul. Ce bunatati au pregatit
In casele lor s-au intins mese mari, la care s-au asezat cei din familie, dar si prietenii. Canta colinde traditionale, spun rugaciuni, dupa care toata lumea este poftita sa incerce curcanul la cuptor, raciturile si carnatii.
Inainte sa ajunga musafirii intr-o familie de sarbi din Timisoara, sunt imprastiate paie prin casa care amintesc de ieslea in care s-a nascut Iisus. Intre timp, gospodinele fac ultimele verificari in bucatarie.
Sarbii pun pe masa de Craciun supa de curca si curcan la cuptor, dar nu lipseste nici desertul.
"Am facut baclava asa cum spune traditia, in care am pus un banut. Cel care il gaseste va avea noroc tot anul."
In Braila, lipovenii au inceput ziua la biserica, iar copiii la colindat.
Familia trebuie sa fie completa inainte ca mesenii sa se infrupte din bunatatile pregatite.
In nord, la ucrainenii din Maramures, gospodinele au gatit 12 feluri de mancare, iar barbatii au legat picioarele mesei cu lanturi pentru ca familia sa fie unita tot anul, iar cei mici au pornit cu viflaimul.