Rusalii 2019. Obicei în Bistrița: fetele care vor să se mărite ating coarnele boului

Dată publicare: 17-06-2019 08:37
Dată actualizare: 17-06-2019 10:14


Rusalii 2019, tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea de Rusalii a fost marcată, duminică, cu obiceiuri păstrate de la strămoşi în unele localităţi din ţară.

De pildă, într-o comună din Sibiu oamenii au purtat straie populare și au sfințit cununile din spice de grâu. Iar într-un sat din Bistrița-Năsăud, tinerii necăsătoriți au luat parte la „Înstruțatul Boului".

După slujba de Rusalii, străzile din satul Figa din Bistriţa-Năsăud au fost luate cu asalt de localnici dornici să respecte obiceiul cunoscut drept „Înstruțatul Boului". Au împodobit cu flori şi panglici colorate cel mai falnic taur din zonă. Apoi alaiul, format din fete şi băieţi numai buni de căsătorie, s-a plimbat în lung şi-n lat.

Tradiţia spune că tinerele care ating unul dintre coarnele boului se vor mărita în următoarele luni.

Reporter: „Ai atins boul?”
Tânără: „Da, cu mâna dreaptă, asta îi început bun. Mă mărit, dar peste 2 ani, 3, 4, 5..."

Femeie: „Eu am prins boul şi m-am măritat."

Pentru că anul să fie unul bun şi cultura bogată, în spatele boului stau doi tineri acoperiţi de frunze de stejar, iar cei de pe margine arunca spre ei apa.

În cele din urmă, taurul ajunge în curtea căminului cultural, unde se adună tot satul pentru a-l admira. Anul acesta, animalul a fost adus de la mai bine de o sută de kilometri depărtare.

Proprietar: „Nouă ani are. E foarte blând."

Despre păstrarea obiceiurilor străvechi a fost vorba şi în localitatea Orlat, aflată la câţiva kilometri de Sibiu. Acolo, oamenii, îmbrăcaţi în straie populare de sărbătoare, au participat la stropitul holdelor.

Daniel Gheorghe Gâță, preot: „Înseamnă o reînnoire a lagaturii cu pământul şi o cerere către Dumnezeu de a binecuvânta munca de până acum."

După ce sunt sfinţite, cununile cu spice de grâu sunt atârnate la streșinile caselor pentru a apăra gospodăriile de vreme rea şi animalele de boli. Însoţiţi de preotul satului, oamenii au pornit la pas spre marginea localităţii, unde au fost aşteptaţi de o gazdă.

Maria Pârâian, gazda: „O gazdă ar trebui să pregătească o masă, cu apă cu busuioc, cu toate cele pregătite pentru slujba de Rusalii."

În tot acest timp, turiştii aflaţi în Mărginimea Sibiului au profitat de minivacanţă de Rusalii. Au fost aşteptaţi de gazde cu bucate alese, iar peisajele i-au cucerit.

Femeie: „E foarte frumos, de aia am şi ales locaţia asta, zona Sibiului e superbă. Mâncarea e foarte bună, una dintre cele mai bune din ţară, autentică, grea, dar autentică."

Pentru un pachet de trei nopţi de cazare oaspeţii au dat între 800 şi 1500 de lei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO