România, inaccesibilă pentru turiștii cu dizabilități. Experiența unui blogger englez

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Sambata 26 August 2017 17:59
Categorie: Social

România este o ţară minunată, dar aproape inaccesibilă pentru persoanele cu dizabilităţi care vor să o viziteze.

Concluzia amară a tras-o un tânăr de 27 de ani, din Newcastle care a venit la noi în această vara. Dependent de un scaun cu roţile, englezul a constatat cu stupoare că majoritatea hotelurilor nu îi pot oferi cazare, iar pe unele muzee le-a admirat doar de afară pentru că nu a putut, să între.

Anthony Tipling s-a născut cu o boală care l-a ţintuit de mic într-un scaun cu roţile. El este acum un blogger de succes care povesteşte despre locurile în care călătoreşte din perspectiva unei persoane cu dizabilităţi.

Anul acesta şi-a propus să scrie despre România. Dacă la hotelurile de 5 stele în care a fost cazat, accesul a fost în regulă, atunci când a încercat să viziteze obiectivele turistice s-a lovit de tot soiul de probleme. Iată ce a păţit la fosta reşedinţa a familiei Ceauşescu, transformată recent în Muzeu.

Anthony Tipling -blogger de turism accesibil: "Când am ajuns, o doamnă ne-a transmis că nu avem voie cu scaunul rulant înăuntru. A spus-o într-un mod tranşant şi rece şi m-a surprins. Nu cred că reflecta un tip de mentalitate pentru România, ci a unui individ. Mi-am dat seama însă că încă nu s-au schimbat multe lucruri aici. "

În cele din urmă, un angajat oferă o explicaţie: "Înclusiv pe site-ul nostru există această informaţie că persoanele cu dizabilităţi nu pot să viziteze. Dansul a intrat la parter, că ne amintim, până unde a putut nu că nu a fost lăsat să între."

Cât de accesibilă este România pentru turiştii cu dizabilităţi ne arată cel mai bine o harta interactivă dezvoltată de o organizaţie neguvernamentală, în urmă cu 5 ani. Din 1400 de locuri de vizitat şi cazare, doar un sfert sunt accesibile. Culoarea roşie arată zonele în care nu există facilităţi de acest tip.

Alexandru Manaila -Fundaţia Motivation România: "Dacă ar fi să ne rezumăm doar la hoteluri, la 4 şi 5 stele au obligaţia să aibe 2 camere accesibile, rampă, băi şi tot ce trebuie. de la 3 stele în jos, totul e la ghici."

Anthony Tipling: "Jumătate din punctele de atracţie vizitate au un grad rezonabil că accesibilitate pentru mine, că pot să mă mişc mai bine, dar pentru alte persoane cu dizabilităţi sunt o adevărată problemă."

În drumul sau prin Cluj, Sibiu, Sighişoara, tânărul a avut parte şi de o surpriză plăcută când a vizitat castelul Peleş.

Anthony Tipling: "Am avut permisiunea specială să intrăm cu maşina până la intrarea principala şi m-am simţit puţin ca un prinţ."

În România sunt înregistrate 780 de mii de persoane cu dizabilităţi care la fel că Anthony se lovesc zilnic de aceeaşi nepăsare atât din partea autorităţilor cât şi din partea semenilor, când vorbim de locuri de parcare, rampe şi căi de acces.

200 de persoane cu dizabilități au protestat în fața Ministerului Muncii
200 de persoane cu dizabilități au protestat în fața Ministerului Muncii
VIDEO PROTVPLUS.RO
chefi
Industria turismului, afectată de lipsa de personal: "Nu pot să-i aduc de acasă"
Dependenții de droguri, lăsați pe cont propriu. Mărturiile celor care au scăpat din infern
Câine căzut într-o prăpastie de 10 metri, în Gorj. Cum a fost salvat Floricel
Nouă ”zebre” pe o distanță de 300 de metri, pe o stradă înfundată, în Suceava. FOTO
Metrouri oprite timp de 2 ore. Sindicaliștii au respins ultima ofertă salarială a Metrorex: ”Ne cerem scuze!”
Tramvaie decorate cu elemente culturale din Grecia, Spania, Suedia şi România, pe liniile 1 şi 10
afaceri Roșia Montană
Afaceri în creștere la Roșia Montană. Profitul adus din vânzarea de șosete și pulovere din lână
A treia seară de proteste într-un sat din Hunedoara. De ce au ieșit oamenii în mijlocul străzii
Peste 1600 dintre absolvenții de medicină vor deveni șomeri de lux. Cât a cheltuit statul cu pregătirea lor
Ceața densă a blocat zborurile din Cluj. Peste 1000 de oameni au avut de suferit
Primarul Timișoarei: ”Nu punem cioara mai presus de om”. Ultimele măsuri anunțate
Caravana Unirii României cu Basarabia a ajuns în Timișoara. Câte semnături vor să strângă