Profesor in Romania: acum dascal, peste cateva ore cioban!

Dată publicare: 19-10-2010 00:00
Dată actualizare: 07-11-2012 17:12


A doua meserie este obligatorie daca vrei sa supravietuiesti intr-o asemenea perioada, spun tot mai multi bugetari. Cei din invatamant nu se sfiiesc sa treaca de la catedra la coada vacii sau sa ingrijeasca de copiii altora, dupa ore. 

Avem exemplul unui profesor de biologie din Brasov, care la 61 de ani s-a facut si cioban sau cel al unei educatoare din Cluj, care lucreaza si pe post de bona.

Miron Zecheru este de 30 de ani profesor de biologie si, dupa reducerea de salariu, a ramas cu 1.100 de lei pe luna. Constient ca asa nu se poate descurca, dupa ce iese pe poarta scolii se tranforma complet. Isi pune cizme de cauciuc, straie de cioban si vede de animale.

In gospodaria profesorului Zecheru sunt peste 150 de vaci si oi. Cine are nevoie de ajutor in gospodarie, apeleaza la domnul Miron, care spune ca nu-i este rusine sa fie dimineata profesor si cioban la pranz.

La Cluj-Napoca intalnim alt caz. O educatoare in varsta de 27 de ani, care castiga cateva sute de lei pe luna si are de crescut o fetita de patru ani, si-a luat inca un serviciu, dupa ore.

Educatoarea lucreaza de patru ani in sistem. Si-a dat repede seama ca nu poate supravietui cu salariul dat de stat. Spune ca i-a fost rusine sa abordeze parintii, dar a avut noroc ca o mama i-a propus sa aiba grija de baietelul ei, dupa ore.

Liderii de sindicat din invatamant spun ca peste un sfert dintre dascali au un al doilea serviciu, care nu are neaparat legatura cu pregatirea lor. Dau exemplul unei profesoare de matematica din Galati, care bate la usi si vinde aparate pentru gimnastica. Multi altii s-au angajat cu jumatate de norma, ca agenti de asigurari.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO